Μείωση τιμών στα ξενοδοχεία σε Σαντορίνη, Μύκονο, Αθήνα

Τον Ιούνιο του 2019, μείωση κατέγραψαν οι τιμές των ξενοδοχείων σε σύγκριση με πέρυσι σε Σαντορίνη, Ιμπιζα και Σαρδηνία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πτώση των τιμών των ξενοδοχείων σε Αθήνα, Μύκονο και Σαντορίνη φέτος το καλοκαίρι δείχνουν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το οποίο επεξεργάστηκε δεδομένα της διαδικτυακής πλατφόρμας κρατήσεων Trivago.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την πτώση των τιμών αφενός στην κάμψη που εμφανίζουν οι αγορές προέλευσης ταξιδιωτών, και συγκεκριμένα η Γερμανία και η Βρετανία, και αφετέρου στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό. Ειδικότερα, τα τελευταία έτη καταγράφεται στην Ελλάδα σημαντικότατη αύξηση των διαθέσιμων κλινών, ύστερα από τις σχετικές επενδύσεις σε νέα αλλά και παλαιότερα συγκροτήματα, ενώ παράλληλα ενισχύεται σημαντικά η ζήτηση για άλλες ανταγωνιστικές γειτονικές χώρες, με προεξάρχουσα την Τουρκία, οι οποίες προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές. Επιπλέον, και χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία διαμόρφωσαν την τιμολογιακή πολιτική τους κατάλληλα ώστε να ανταγωνιστούν την Ελλάδα, οδηγώντας τους Ελληνες ξενοδόχους σε ανάλογες κινήσεις.

Τον Ιούνιο η εικόνα των τιμών στην Αθήνα και στις ευθέως ανταγωνιστικές τουριστικά πόλεις (Βαρκελώνη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη) σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων ήταν δύο όψεων: έπεφταν εδώ και ανέβαιναν στο εξωτερικό. Ειδικότερα, η υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων καταγράφηκε στη Βαρκελώνη με 402 ευρώ (έναντι 377 ευρώ τον Ιούνιο του 2018) και ακολούθησε η Ρώμη με 359 ευρώ (έναντι 332 ευρώ). Στην Αθήνα η τιμή μειώθηκε στα 237 ευρώ (έναντι 262 ευρώ). Τέλος, στην Κωνσταντινούπολη διατηρήθηκε στα 125 ευρώ.

Στα δύο βασικά νησιά της χώρας, μόνον τα πεντάστερα ξενοδοχεία στη Μύκονο δείχνουν να απέφυγαν τις μειώσεις. Τον Ιούνιο του 2019, μείωση κατέγραψαν οι τιμές των ξενοδοχείων σε σχέση με πέρυσι στη Σαντορίνη, στην Ιμπιζα και στη Σαρδηνία. Μεικτή ήταν η εικόνα στη Μύκονο, όπου καταγράφηκε αύξηση στην κατηγορία 5 αστέρων ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες (3 και 4 αστέρων) παρουσίασαν μείωση, με εξαίρεση την κατηγορία 1-2 αστέρων που παρέμεινε στάσιμη. Στην κατηγορία 5 αστέρων η τιμή της Σαντορίνης μειώθηκε στα 426 ευρώ από τα 564 ευρώ τον Ιούνιο του 2018. Αντίθετα, η τιμή κράτησης για τη Μύκονο ανήλθε στα 542 ευρώ (έναντι 485 ευρώ). Στην Ιμπιζα η τιμή κράτησης μειώθηκε στα 455 ευρώ (έναντι 471 ευρώ) ενώ στη Σαρδηνία αυξήθηκε στα 385 ευρώ (έναντι 329 ευρώ). Στην κατηγορία 4 αστέρων η τιμή κράτησης για Σαντορίνη μειώθηκε στα 322 ευρώ (έναντι 337 ευρώ τον Ιούνιο του 2018) και στη Μύκονο στα 225 ευρώ έναντι 247 ευρώ πέρυσι. Στην Ιμπιζα η τιμή υποχώρησε στα 221 ευρώ (έναντι 248 ευρώ) και στη Σαρδηνία μειώθηκε στα 179 ευρώ έναντι 209 ευρώ τον Ιούνιο του 2018.

Τον Ιούνιο πτωτική ήταν η τάση στην πλειονότητα των προορισμών σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Ειδικότερα, στην κατηγορία 5 αστέρων, εκτός από τη Μύκονο, αύξηση παρουσίασε μόνο η Αττάλεια της Τουρκίας. Στην κατηγορία 4 αστέρων αύξηση παρουσίασαν μόνο οι προορισμοί της Τουρκίας (Μπόντρουμ και Αττάλεια). Στην κατηγορία 3 αστέρων αύξηση καταγράφηκε μόνο στο Μπόντρουμ και στην Αττάλεια ενώ αμετάβλητες παρέμειναν η Κρήτη και η Ιστρια, ενώ στην κατηγορία 1-2 αστέρων αύξηση καταγράφηκε στα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά, ενώ η Ιστρια παρέμεινε στα επίπεδα του Ιουνίου του 2018. Την υψηλότερη μέση τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες, ενώ ακολουθούν, με πολύ χαμηλότερες τιμές, η Χαλκιδική και τα Ιόνια Νησιά με 248 ευρώ και 234 ευρώ αντίστοιχα. Από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς, η Μαγιόρκα εκτιμήθηκε στα 306 ευρώ, η Ιστρια στα 298 ευρώ, το Μπόντρουμ στα 216 ευρώ και το Ρίμινι στα 215 ευρώ. Στην Τουρκία σημειώθηκε η χαμηλότερη τιμή και ειδικότερα στην Αττάλεια με 196 ευρώ.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *