Μεγάλη αύξηση των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το 74% των καταναλωτών επιλέγει το κινητό ως προτιμώμενο μέσο πληρωμής εναλλακτικά της κάρτας. Ο κομβικός ρόλος των κινητών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση της χρήσης τους για πληρωμές κατά 17% την τελευταία τριετία, καθώς αποτελεί επιλογή για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών (94%) σε σχέση με τις υπόλοιπες ψηφιακές συσκευές.

Ερευνα της Mastercard, η οποία διενεργήθηκε σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, δείχνει ότι το 63% των καταναλωτών χρησιμοποιεί ήδη το κινητό για να ελέγξει το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού ή για να κάνει μεταφορά χρημάτων. Μάλιστα, το Διαδίκτυο έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο εύρος από payment apps που οι καταναλωτές δείχνουν να εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο. Από το 2016, οι συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών μέσω εφαρμογών πληρωμών έχουν αυξηθεί κατά 23%.

Μείζον θέμα για την περαιτέρω τόνωση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι η ταυτοποίηση των χρηστών. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 90% των καταναλωτών θα πραγματοποιούσε αγορές από το Διαδίκτυο με τον ίδιο αυξητικό ρυθμό ή και ακόμα μεγαλύτερο, αν είχε προηγμένες διαδικασίες ταυτοποίησης των στοιχείων τους.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε., οι καταναλωτές θα πρέπει να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους μέσω δύο μεθόδων, όπως για παράδειγμα μέσα από αντικείμενα τα οποία έχουν στην κατοχή τους (κινητή συσκευή ή κάρτα) ή πληροφορίες τις οποίες γνωρίζουν (κωδικοί πρόσβασης, PIN).

Οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζονται θετικά από τους καταναλωτές. Η έρευνα της Mastercard καταγράφει ότι το 34% των Ελλήνων ερωτηθέντων θα χρησιμοποιούσε συχνότερα την κάρτα του αν υπήρχε ένα επιπλέον βήμα για την εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Σήμερα, μόνο το 6% των καταναλωτών χρησιμοποιεί εφαρμογές για την αποθήκευση του κωδικού, ενώ ένας στους τέσσερις ακόμα καταγράφει τους κωδικούς σε ένα σημειωματάριο ή τον μοιράζεται με ένα κοντινό του πρόσωπο.

Οσον αφορά την προτιμώμενη μέθοδο για μια επιπλέον διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων, η έρευνα της Mastercard δείχνει ότι το 49% των ερωτηθέντων απαντά τα βιομετρικά χαρακτηριστικά, θέτοντας το δακτυλικό αποτύπωμα πρώτο (39%) μεταξύ των προτιμήσεων της συγκεκριμένης μεθόδου. Η μέθοδος βιομετρικών χαρακτηριστικών περιείχε επιπλέον την ίριδα (15%) και τη φωνητική αναγνώριση (9%) ως προτιμητέες επιλογές.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *