Μεγάλοι δήμοι, μικρά ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Χαμηλά είναι τα ποσοστά που σημείωσαν οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλειονότητα των μεγάλων δήμων της χώρας με πληθυσμό άνω των 100.000 δημοτών. Στον Δήμο Αθηναίων την πρώτη θέση με μεγάλο ποσοστό 42,74% κατέλαβε ο Κώστας Μπακογιάννης, ενώ στον δεύτερο γύρο περνάει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος με ποσοστό 16,85%. Στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Ταχιάος, υποψήφιος υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 23,06%, πέρασε πρώτος στον β΄ γύρο, ενώ έως αργά το βράδυ για τη δεύτερη θέση διαγκωνίζονταν τρεις υποψήφιοι με ποσοστά της τάξης του 13,5%-14,5%, ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο κ. Γιώργος Ορφανός και η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αικατερίνη Νοτοπούλου.

Στον Πειραιά επικράτησε στον α΄ γύρο ο υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μώραλης, καταγράφοντας ποσοστό 45,6% (σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2015). Την επόμενη Κυριακή θα αντιμετωπίσει τον κ. Νικόλαο Βλαχάκο που έλαβε ποσοστό 26,97%, και υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Εκτός του β΄ γύρου έμεινε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας με ποσοστό 14,70%.

Ο νυν δήμαρχος και υποψήφιος του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Πελετίδης κέρδισε με ποσοστό 40,40% την πρώτη θέση στην Πάτρα. Την επόμενη Κυριακή θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τον κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο, υποψήφιο υποστηριζόμενο από το ΚΙΝΑΛ, ο οποίος έλαβε ποσοστό 16,29%. Ωστόσο, ο κ. Νίκος Παπαδημάτος υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 14,20% δεδομένης της χαμηλής ενσωμάτωσης (16,27%) έως αργά το βράδυ, είναι επίσης πιθανό να καταφέρει να ανατρέψει τα δεδομένα και να βρεθεί αντίπαλος του κ. Πελετίδη την επόμενη Κυριακή.

Στο Ηράκλειο, ο σημερινός δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,41% και θα είναι ο αντίπαλος του υποστηριζόμενου από το ΚΙΝΑΛ, και πρώην δημάρχου Ιωάννη Κουράκη, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση με ποσοστό 35,94%. Ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ Απόστολος Καλογιάννης με ποσοστό 42,52% και η κ. Ειρήνη Καλαριώτου, υποστηριζόμενη από τη Νέα Δημοκρατία, που έλαβε ποσοστό 39,95%, θα βρεθούν στον β΄ γύρο την επόμενη Κυριακή στον Δήμο Λάρισας, σε μια μάχη που θα είναι αμφίρροπη με μικρό ίσως προβάδισμα για τον κ. Καλογιάννη.

Στον Βόλο επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο κ. Αχιλλέας Μπέος με ποσοστό 56,74%, ενώ στη Ρόδο ο υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία Αντώνιος Καμπουράκης με ποσοστό 39,38% θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και κέρδισε ποσοστό 31%.

Στα Ιωάννινα, ο κ. Θωμάς Μπέγκας με ποσοστό 29,88% κατέλαβε την πρώτη θέση και θα αντιμετωπίσει στον β΄ γύρο τον Ελισάφ Μωυσή, ο οποίος πέτυχε ποσοστό 24,55% ως ο πρώτος Ιωαννίτης Εβραίος υποψήφιος. Ο σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 42,57% στην Καλλιθέα θα βρεθεί στον β΄ γύρο για να αντιμετωπίσει τον κ. Κωνσταντίνο Ασκούνη, πρώην δήμαρχο, ο οποίος σε αυτές τις εκλογές επανέκαμψε και κέρδισε ποσοστό 29,62% με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *