Μειώθηκαν σημαντικά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα βρέθηκε χθες η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, ενώ σημαντική βελτίωση κατέγραψε και το νέο 10ετές ομόλογο, λαμβάνοντας ώθηση από το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που κυριαρχεί στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Η απόφαση της Moody’s την Παρασκευή να μη μεταβάλει την αξιολόγηση της Ιταλίας, ενώ αναμενόταν ευρέως υποβάθμιση, οδήγησε χθες σε ισχυρό ράλι τα ιταλικά ομόλογα με την απόδοση των 10ετών να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2018. Το θετικό κλίμα μεταδόθηκε και στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είναι εδώ και καιρό έντονα «συνδεδεμένα» με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Ωθηση στην ευρύτερη αγορά της περιφέρειας έδωσε και απόφαση της S&P να αναβαθμίσει, την Παρασκευή, την Πορτογαλία σε BBB, με τις αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα της χώρας να υποχωρούν χθες σε χαμηλά 25 ετών.

Ετσι, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου κινήθηκε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει βρεθεί ποτέ απόδοση κρατικού τίτλου ανάλογης διάρκειας, και διαμορφώθηκε στο 2,589%, όταν κατά την έκδοσή του στα τέλη Ιανουαρίου η απόδοσή του είχε διαμορφωθεί στο 3,6%. Σημαντική ήταν η αποκλιμάκωση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώθηκε στο 3,739% από 3,8% την Παρασκευή. Η διπλή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές έχει βελτιώσει το κλίμα και τη ρευστότητα στην αγορά ομολόγων, με τη θετική τάση να μη φαίνεται να… φρενάρει σε οποιονδήποτε αρνητικό καταλύτη βρεθεί στον δρόμο της, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν περαιτέρω βελτίωση στην εικόνα της χώρας, ενώ θεωρούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα τη διεξαγωγή γενικών εκλογών φέτος.

Το μίνι sell-off που σημείωσαν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι αμέσως μετά την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου στις 5 Μαρτίου –κυρίως λόγω της αρνητικής απόφασης που αναμενόταν να λάβει το Eurogroup σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των κερδών των ANFAs/SMPs– αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε αγοραστική ευκαιρία, όπως άλλωστε είχε εκτιμήσει και η Societe Generale.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *