Μετά το Brexit πόσο πιθανό είναι το Calexit; Η Καλιφόρνια ζητά την απόσχισή της

1Το αμερικανικό σύνταγμα προβλέπει πως μια νέα πολιτεία θα μπορούσε να ενταχθεί αλλά δεν προβλέπεται η έξοδός της
Μετά το Brexit ένα παρόμοιο κίνημα απομάκρυνσης της Καλιφόρνια από τις ΗΠΑ ενισχύεται μετά και την εκλογή του Donald Trump σε μια δημοκρατική πολιτεία που στήριξε μαζικά την Hillary Clinton.
Το «Yes-California» επιδιώκει εδώ και χρόνια την απόσχιση της ομόσπονδης πολιτείας από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες με όχι και πολύ καλά αποτελέσματα έως σήμερα.

Και εκεί ακριβώς, στην πατρίδα του Facebook, της Apple και της Google βρίσκονται οι οπαδοί του Calexit, όπως για παράδειγμα ο Servin Pisvar, επενδυτής ο οποίος πρόσφατα έγραψε στο twitter ότι σκοπεύει να στηρίξει οικονομικά την καμπάνια και ανακοίνωσε στον αποχωρούντα Πρόεδρο Obama ότι δεν επιθυμεί πλέον να συμμετάσχει στο προεδρείο του προγράμματος ανταλλαγών Fulbright διότι υπό τον Πρόεδρο Trump δεν μπορεί να εργαστεί έχοντας ήσυχη τη συνείδησή του.

Η ξενοφοβική πολιτική του νέου πλανητάρχη ενοχλεί πολλούς κατοίκους της Καλιφόρνιας.
Η συγκεκριμένη πολιτεία είναι μια από αυτές που δέχονται τους περισσότερους ξένους και μάλιστα Λατινοαμερικάνους οι οποίοι ζουν νόμιμα αλλά και παράνομα στη χώρα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λος Άντζελες δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει την πολιτική του Trump όσον αφορά τις απελάσεις.

Αλλά και ο μεγαλοεπενδυτής Paul Holland έχει σημαντικά επιχειρήματα γιατί η Καλιφόρνια θα έπρεπε να φύγει από τις ΗΠΑ:

«Αν κάποιος μπορεί να φύγει, τότε αυτή είναι η Καλιφόρνια, είμαστε η 6η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις όσον αφορά τα τρόφιμα και την εργασία».
Η αμερικανική πολιτεία με τα 38 εκατομμύρια κατοίκους είναι για τους ακτιβιστές της εκστρατείας του «Yes» ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διότι διαθέτει τόσες καινοτόμες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, κρασί και τουρισμό.

Πολλές όμως από αυτές τις επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Καλιφόρνια και μετακομίζουν στην Ουάσινγκτον, κάτι που εξοργίζει τους οπαδούς του «Yes».

Στην ιστοσελίδα τους έχουν ανεβάσει εντω μεταξύ και ανάλογα βίντεο.
Πόσο ρεαλιστικό είναι όμως πράγματι ένα Calexit;

Πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι κάτι τέτοιο είναι πράγματι εφικτό.
Το αμερικανικό σύνταγμα προβλέπει πως μια νέα πολιτεία θα μπορούσε να ενταχθεί αλλά δεν προβλέπεται η έξοδός της.

Την τελευταία λέξη πάντως την έχει ούτως ή άλλως η κεντρική κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον.
Κινήματα απόσχισης υπάρχουν και σε άλλες πολιτείες όπως το Τέξας αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν καμία επιτυχία.

bankingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *