Με εμπόδια η συζήτηση για τη συγχώνευση του Παν. Πελοποννήσου

Επιπλέον χρόνος θα χρειαστεί για να συγκλίνουν οι θέσεις του υπουργείου Παιδείας με αυτές της επιτροπής για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το ΤΕΙ της ίδιας Περιφέρειας. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να μην κάνουν βήματα επαρκή για να υπάρξει συμφωνία. Συνολικά, η επιτροπή προτείνει να δημιουργηθούν επτά νέα τμήματα, δηλαδή το «νέο» Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να έχει στη νέα δομή 22 τμήματα, ενώ σήμερα και τα δύο Ιδρύματα έχουν 15 τμήματα.

Ειδικότερα, στη χθεσινή σύσκεψη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου παρουσιάστηκε επιφυλακτικός στην πρόταση της επιτροπής για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Ιδρυμα. Για το θέμα έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από άλλα ΑΕΙ αλλά και θεσμικούς φορείς, με το επιχείρημα ότι υπάρχουν αρκετές πολυτεχνικές σχολές στην Ελλάδα. Από την άλλη, ο υπουργός Παιδείας φέρεται να δήλωσε στους πρυτάνεις του Παν. Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Πελοποννήσου Αθανάσιο Κατσή και Ιωάννη Καπόλο αντιστοίχως, ότι υπάρχουν αντιδράσεις στη χωροθέτηση-κατανομή των νέων τμημάτων στις πόλεις της Πελοποννήσου. Τα τμήματα θα λειτουργήσουν σε Καλαμάτα, Κόρινθο, Ναύπλιο, Σπάρτη και Τρίπολη, (υπενθυμίζεται ότι η Αχαΐα και η Ηλεία ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου και το Παν. Πατρών). Επίσης, παρατηρείται ότι η επιτροπή προτείνει τη δημιουργία τμημάτων και σχολών που ήδη υπάρχουν σε άλλα ΑΕΙ και με αντικείμενο κορεσμένο στην αγορά εργασίας της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, προτείνεται να δημιουργηθεί τμήμα δημόσιας υγείας, την ίδια στιγμή που υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλία. Επίσης, προτείνεται τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών, ενώ με πρόσφατο νόμο παρεμφερές τμήμα αποφασίστηκε να ιδρυθεί στο ΕΚΠΑ.

Ενδεικτική της σημασίας που δίνουν τα Ιδρύματα στα επαγγελματικά δικαιώματα και στην ισχύ του πτυχίου τους στην αγορά εργασίας, είναι η ομόφωνη ανακοίνωση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, που αντιδρά για τον αποκλεισμό πτυχιούχων της σχολής από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη διοικητικών υπαλλήλων κλάδου γραμματέων. «Οι πτυχιούχοι μας επιλέχθηκαν κατ’ αρχάς για διορισμό, αλλά εν συνεχεία απαλείφθηκαν από τον τελικό πίνακα επιτυχόντων, με το έωλο επιχείρημα ότι οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι τους οποίους κατέχουν δεν είναι συναφείς με το αντικείμενο των υπό προκήρυξη θέσεων, ενώ άλλοι ομοειδείς τίτλοι έγιναν αποδεκτοί ως συναφείς κατά τρόπο παντελώς αυθαίρετο. Π.χ. απορρίφθηκε διατριβή με θέμα τη Φιλοσοφία του Πλάτωνα, ενώ έγινε δεκτός άλλος με θέμα την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία» λέει η Κοσμητεία, τα μέλη της οποίας επισημαίνουν ότι «είμαστε ταγμένοι να μεριμνούμε, εκτός των άλλων, και για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας και τη δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπισή τους από την πολιτεία. Γι’ αυτό και εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εν πολλοίς αυθαίρετη πρακτική του ΑΣΕΠ και ζητούμε την πιστή εφαρμογή του ΠΔ 347/2003 και την αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας εις βάρος των πτυχιούχων μας».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *