Με ρυθμούς προ κρίσης τρέχει η αγορά ακινήτων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2002 σημείωσαν οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική κατά τη διάρκεια του φετινού τρίτου τριμήνου του έτους, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο καταγράφεται ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των τιμών από το 2006, δηλαδή όταν η αγορά κατοικίας βρισκόταν στο απόγειό της. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για το φετινό τρίτο τρίμηνο, οι τιμές στην περιοχή της πρωτεύουσας κατέγραψαν ετήσια αύξηση της τάξεως του 11,9%, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του 11,7% που είχε σημειωθεί το 2006. Πρέπει κανείς να φτάσει στο μακρινό 2002, δηλαδή 17 χρόνια πριν, για να εντοπίσει υψηλότερη επίδοση, καθώς τότε οι τιμές στην Αττική είχαν αυξηθεί κατά 16,2%.

Αντίστοιχα, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές των κατοικιών ενισχύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών. Συγκεκριμένα, η άνοδος άγγιξε το 9,1%, με το προηγούμενο αντίστοιχο υψηλό έτους να καταγράφεται το 2006, όταν η άνοδος ήταν της τάξεως του 13%. Η επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών είναι εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ειδικότερα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση, ενώ το δεύτερο τρίμηνο η άνοδος άγγιξε το 7,7%. Συνολικά το 2018 η μέση άνοδος δεν είχε ξεπεράσει το 1,8%.

Πέραν της Αττικής, όπου η μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό έχει πυροδοτήσει ένα ράλι τιμών, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 8,5%, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, η άνοδος των τιμών διαμορφώθηκε στο 6,9%.

Τέλος, στην υπόλοιπη χώρα (όπου περιλαμβάνονται κυρίως περιοχές υψηλής τουριστικής κίνησης), οι τιμές για το τρίτο τρίμηνο του 2019 ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,3%. Αντίστοιχα, το τρίτο τρίμηνο, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων κατέγραψαν αύξηση κατά 9%, ενώ αντίστοιχα οι τιμές των παλιότερων διαμερισμάτων ενισχύθηκαν κατά 9,2%. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2018 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 2% και 1,6% αντίστοιχα.

Είναι λοιπόν προφανής η μεγάλη άνοδος των τιμών, η οποία πάντως, σύμφωνα με αρκετά στελέχη της αγοράς ακινήτων, δεν δικαιολογείται ιδιαίτερα από την πορεία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Εν ολίγοις, εκτιμάται πως η μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό έχει μεν επιδράσει θετικά στις τιμές, πλην όμως έχει φτάσει στο σημείο να συμπαρασύρει τις τιμές και σε περιοχές όπου οι ξένοι αγοραστές δεν είναι ενεργοί. Οπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, παρότι η άνοδος είναι ευπρόσδεκτη, καθώς διαμορφώνει ένα θετικό κλίμα στην αγορά, εντούτοις, πολλά νοικοκυριά εξακολουθούν να αδυνατούν να αποκτήσουν ακίνητο, παρά τη μείωση της ανεργίας και τα πρόσφατα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων, ιδίως τις ασθενέστερες. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι αν δεν διαφοροποιηθούν άμεσα κάποια οικονομικά δεδομένα για τα νοικοκυριά, κυρίως σε επίπεδο μισθολογικών απολαβών και δυνατότητας πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση τέτοια που να επιτρέπει την αγορά κατοικίας, είναι πιθανό η σημερινή εκτίναξη των τιμών να «ξεφουσκώσει», τουλάχιστον για τις περιοχές εκείνες που δεν ενδιαφέρουν τους ξένους επενδυτές.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *