Μητσοτάκης: «Πρώτο ημίχρονο με πολλά γκολ»

Kατά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πρακτικές του Αλ. Τσίπρα μοιάζουν με αυτές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Νέα Δημοκρατία

Oχι στα δίπορτα και στη λογική «μονά-ζυγά δικά μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην «τροπολογία Κουντουρά» που έφερε η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. δεν θα κάνουν χρήση της διάταξης που αποτελεί την «εξαργύρωση των γραμματίων της πολιτικής συναλλαγής» για να μπορέσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια ώρα, με αφορμή την απόφαση επ’ αόριστον αναστολής συμμετοχής του κόμματος του Βίκτορ Oρμπαν στο ΕΛΚ, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι παρεμβάσεις του στους θεσμούς και στα ΜΜΕ μοιάζουν με αυτές του Ούγγρου πρωθυπουργού.

«Σε συνεννόηση με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας, αποφασίσαμε ότι οι εν ενεργεία βουλευτές μας δεν θα κάνουν χρήση της τροπολογίας Κουντουρά. Εμείς δεν χρειαζόμαστε δίπορτα, δεν μπορούμε να δεχθούμε μια λογική μονά-ζυγά δικά μας. Αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας είναι βαθιά ανήθικο», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ διαμήνυσε ότι η Ν.Δ. δεν συμμετέχει σε τέτοιες συναλλαγές. Κάνοντας ειδική μνεία στη χθεσινή απόφαση του ΕΛΚ για τον κ. Oρμπαν –«έκαναν πολύ σωστά», σημείωσε– θύμισε ότι η Ν.Δ. ήταν από τα πρώτα κόμματα που με επιστολή της τόνισε ότι το ΕΛΚ δεν μπορεί να έχει στις τάξεις του ένα κόμμα που «δεν σέβεται αρχές και αξίες της κοινής μας διαδρομής και υιοθετεί στάση στο προσφυγικό που δεν σέβεται τη συνυπευθυνότητα και την αλληλεγγύη». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι με αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται πλήρως η επιχειρηματολογία που, όπως σημείωσε, «ακούω ολοένα και λιγότερο τελευταία να χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας για να μας ταυτίσει με τον Ορμπαν». Και επανέλαβε ότι οι πρακτικές του μοιάζουν με του κ. Ορμπαν: «Είναι ο κ. Τσίπρας που υιοθετεί τακτικές που υπονομεύουν το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών και την ελευθερία του Τύπου, καθώς θέλει να φτιάξει μια ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση». Και επανέλαβε ότι οι πολίτες θα στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στις ευρωεκλογές. Χαρακτήρισε δε τις ευρωεκλογές –εφόσον δεν συμπέσουν με τις εθνικές– «το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα με δύο ημίχρονα, όπου στο πρώτο θα πρέπει να βάλουμε πολλά γκολ για να πετύχουμε μια ξεκάθαρη και ισχυρή πολιτική νίκη».

«Πολιτική συνέπεια»

Νωρίτερα, την αυτονόητη για την Πειραιώς προαναγγελία της απόφασής τους να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα, όταν έρθει η ώρα, ανακοίνωσαν, κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Aννα Μισέλ Ασημακοπούλου, προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στην Ευρωβουλή. «Είναι μια αυτονόητη πράξη πολιτικής συνέπειας βάσει των αρχών του κόμματος», σημείωναν πηγές της Πειραιώς, υπενθυμίζοντας ότι όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητές τους, ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η Ν.Δ. και προέβλεπε την υποχρεωτική παραίτησή τους τουλάχιστον 15 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Ως εκ τούτου, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, «η κυβέρνηση είναι αυτή που οφείλει να εξηγήσει βάσει ποιας ακριβώς λογικής και πολιτικής ηθικής ψήφισε ειδική τροπολογία με αποκλειστικό στόχο να επιτρέψει στην κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και τον κ. Κουρουμπλή να το έχουν δίπορτο». Σημειώνεται ότι η Κατερίνα Μάρκου δεν είχε ανακοινώσει μέχρι χθες την απόφασή της. Αλλά ενδεχόμενη απόφασή της να μην παραιτηθεί από τη βουλευτική της έδρα, σημαίνει αυτομάτως ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει ψήφο στις ευρωεκλογές.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *