ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΩΝ ΗΠΑ – Ο Ερντογάν παραχωρεί στον Πούτιν τη βάση του Ιντζιρλίκ

1Από την επόμενη του αποτυχόντος πραξικοπήματος στην Τουρκία ένα σκληρό παιχνίδι παρασκηνίου είναι σε εξέλιξη με πολλούς παίκτες για τον έλεγχο της μεγάλης νατοϊκής βάσης του Ιντζιρλίκ, όπου βρίσκεται και άγνωστος αριθμός ατομικών βομβών από την εποχή του ψυχρού πολέμου.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, οι Αμερικανοί ήδη έχουν ζητήσει την απόσυρση των πυρηνικών γιατί δεν εμπιστεύονται πια τους Τούρκους, αλλά το θέμα έχει «κολλήσει» όπως υποστηρίζουν τουρκικές πηγές.

Η κρίση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας καθώς οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί παράγοντες πρωτοστάτησαν στην επικράτηση του πραξικοπήματος, είχε επιπτώσεις και στην βάση του Ιντζιρλίκ η οποία επί μια εβδομάδα σχεδόν παρέμενε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς οι Τούρκοι το είχαν κόψει, ενώ αρκετές εκατοντάδες Αμερικανών στρατιωτικών ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένοι στην βάση.

Τώρα, σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, μετά την εντυπωσιακή επαναπροσέγγιση Τουρκίας -Ρωσίας οι Ρώσοι έχουν ζητήσει από τον Ερντογάν να έχουν πρόσβαση στην βάση του Ιντζιρλίκ και το κυριότερο, να την χρησιμοποιήσουν για τις επιχειρήσεις τους στη Συρία.

Το αίτημα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της βουλής της Ρώσικης Ομοσπονδίας, Viktor Ozerov, ο οποίος μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, RIA Novosti, αποκάλυψε το αίτημα της Ρωσίας να μπορεί να χρησιμοποιήσει την βάση του Ιντζιρλίκ για τις στρατιωτικές τη επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ την ίδια ώρα την Άγκυρα έχει θορυβήσει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει καινούργια αεροπορική βάση 40 χιλιόμετρα νότια του Kobani στην Συρία, στην περιοχή Ayn el Arab, όπου και την εξοπλίζουν μαζί με τους Κούρδους.

Με όλα αυτά δημιουργείται ένα καινούργιο πολύπλοκο και «επικίνδυνο» πάζλ δυνάμεων στην περιοχή με επίκεντρο το Ιντζιρλίκ, αλλά και τους Κούρδους και το πόλεμο στην Συρία, με απρόβλεπτες εξελίξεις και κυρίως με την ολοένα και μεγαλύτερη ένσταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ: nikosxeiladakis.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *