Μικρή ενίσχυση του εορταστικού τζίρου των καταστημάτων

Αυξημένη ήταν η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αντίθετα μειωμένη στις περισσότερες περιφερειακές αγορές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Καλύτερα, αλλά όχι καλά. Αυτή είναι η αίσθηση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο για τη διαμόρφωση του τζίρου κατά την περίοδο των φετινών εορτών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο λόγος; Η κίνηση ήταν μεν αυξημένη, αλλά όχι και ο τζίρος –τουλάχιστον όχι σε όλες τις κατηγορίες– καθώς αφενός το διαθέσιμο εισόδημα δεν έχει αυξηθεί σημαντικά και αφετέρου οι καταναλωτές αναμένουν στη συντριπτική τους πλειονότητα τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η αίσθηση για το πώς κινήθηκε το λιανεμπόριο κατά την περίοδο των εορτών δεν διαφοροποιείται μεταξύ των μικρομεσαίων εμπορικών καταστημάτων και των αλυσίδων λιανικών πωλήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, αυξημένη ήταν η κίνηση, αλλά και ο τζίρος στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, καθώς και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ενώ αντιθέτως ήταν μειωμένη στις περισσότερες περιφερειακές αγορές τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις στα καταστήματα τροφίμων με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση του τζίρου κατά περίπου 4%. Ωστόσο, σημαντικό μέρος της αύξησης αυτής οφείλεται στην αύξηση των τιμών του κρέατος σε σύγκριση με πέρυσι. Ο καλός καιρός που επικρατούσε μέχρι τα Χριστούγεννα είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν με καθυστέρηση οι πωλήσεις των εποχικών ειδών και ορισμένων γυναικείων και ανδρικών ενδυμάτων (όπως παλτό, μπουφάν και εν γένει πανωφόρια). Αρκετές, πάντως, από τις απώλειες που προκύπτουν από τη σχετικά στάσιμη ζήτηση από τα ελληνικά νοικοκυριά αντισταθμίζονται από τις αυξημένες αγορές που πραγματοποιούν οι τουρίστες, κυρίως από τρίτες χώρες.

Οι επιδόσεις των Κυριακών

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του λιανεμπορίου τις τρεις Κυριακές που ήταν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα (15, 22 και 29 Δεκεμβρίου), αυξημένη ήταν η κίνηση στις 22 και κυρίως στις 29 Δεκεμβρίου, αλλά όχι στις 15, καθώς ακόμη δεν είχε καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων (στον ιδιωτικό τομέα).

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *