Μικρορομπότ ρυμουλκούν αυτοκίνητο δύο τόνων [Βίντεο]

1Είναι το ισοδύναμο έξι ανθρώπων που σέρνουν τον Πύργο του Άιφελ μαζί με επτά Αγάλματα της Ελευθερίας: εμπνεόμενοι από το πνεύμα συνεργασίας των μυρμηγκιών, μηχανικοί στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια ομάδα έξι μικρών ρομπότ, βάρους 16 γραμμαρίων το καθένα, να ρυμουλκούν αυτοκίνητο βάρους 1.800 κιλών.

Για την ακρίβεια, τα ρομπότ μTug του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια δεν μιμούνται μόνο τα μυρμήγκια αλλά και τις σαύρες: τα πέλματά τους είναι καλυμμένα με ένα υλικό που μιμείται τη μικροσκοπική αρχιτεκτονική των ποδιών του σαμιαμιδιού. Μπορούν έτσι όχι μόνο να μετακινούν χιλιάδες φορές το βάρος τους αλλά και να κινούνται σε τοίχους και ταβάνια.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Βιομιμητικής και Επιδέξιου Χειρισμού στο Στάνφορντ παρατήρησαν ότι τα μυρμήγκια που συνεργάζονται στη μετακίνηση μεγάλων αντικειμένων χρησιμοποιούν τρία από τα πόδια τους ταυτόχρονα.

Για να καταφέρουν να σύρουν το αυτοκίνητο, τα ρομποτάκια δεν τραβούν όλα μαζί απότομα, όπως θα έκαναν σε ένα παιχνίδι διελκυστίνδας. Αντίθετα, ασκούν μια συνεχή αλλά μικρή πίεση που κινεί το αυτοκίνητο με μικρή αλλά σταθερή ταχύτητα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στην επιθεώρηση IEEE Robotics and Automation με τίτλο Ας τραβήξουμε όλοι μαζί: Αρχές για τον Καταμερισμό Μεγάλων Φορτίων σε Ομάδες Μικρορομπότ.

via

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *