Μιχάλης Σάλλας: Η αξιολόγηση φέρνει επιστροφή των καταθέσεων και άρση των capital controls

1Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τέθηκαν οι βάσεις για την άρση μεγάλου μέρους της αβεβαιότητας καθώς και της σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και της εδραίωσης και ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.
Ο Μιχάλης Σάλλας ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτεί τη βάση για την οριστική έξοδο της χώρας μας από την ύφεση και επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Πειραιώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθουν στο 2% το 2017.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στην υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016 που συνολικά μειώθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι από εδώ και πέρα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πραγματοποιείται με ταχύτερους ρυθμούς.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αναμένονται θετικές εξελίξεις για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η επαναφορά του “waiver” από την ΕΚΤ για τα ελληνικά χρεόγραφα, που θα μειώσει την εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και θα ενισχύσει τα αποτελέσματα των τραπεζών, είπε ο κ. Σάλλας, επισημαίνοντας ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας θα συμβάλει στην επιστροφή των καταθέσεων και στη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) ενώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων, επισήμανε ότι εξετάζονται οι ειδικοί τρόποι και κάρτες με κίνητρα για τους μετόχους που έχασαν τα χρήματά τους στηρίζοντας την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και για τους συνεπείς δανειολήπτες και τους καταθέτες με διαχρονική σχέση με την τράπεζα ώστε να τους ανταμείψει που στάθηκαν αλληλέγγυοι όλα αυτά τα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *