Μνημείο για τον άγνωστο Ιάπωνα πλοίαρχο που έσωσε Έλληνες πρόσφυγες κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή

1Μία άγνωστη, σε πολλούς, πράξη αυτοθυσίας έρχεται στο φως στη Θεσσαλονίκη με τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τον άγνωστο Ιάπωνα πλοίαρχο, ο οποίος έσωσε Έλληνες πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Σμύρνη.

Το θέμα αναδεικνύουν το Επιστημονικό Δίκτυο για την ειδική και διαπολιτισμική αγωγή Include και το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, με αφορμή το 3ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα παραδοσιακού τζούντο, που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Κατσάνειο Γυμναστήριο.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αμερικανικές εφημερίδες της εποχής καταγράφουν το γεγονός, ότι δηλαδή ένας Ιάπωνας πλοίαρχος, το όνομα του οποίου δεν έγινε ποτέ γνωστό, φτάνοντας στη Σμύρνη και βλέποντας τους Έλληνες να προσπαθούν να σωθούν, πέταξε όλα τα εμπορεύματά του στη θάλασσα και ανέβασε πρόσφυγες στο πλοίο με τη βοήθεια του πληρώματός του» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τεχνικός σύμβουλος του τζούντο στο ΚΕΘΕΑ Αυγερινός Μαϊστρέλης. Προσθέτει δε, ότι στη διάρκεια μιας αθλητικής αποστολής στην Ιαπωνία, απ΄ όπου άλλωστε προέρχεται το άθλημα του τζούντο, προσπάθησαν να βρουν το όνομα του πλοιάρχου, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

«Μάθαμε όμως ότι ο Ιάπωνος πλοίαρχος αποβίβασε κάποιους πρόσφυγες πρώτα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στον Πειραιά» αναφέρει ο κ. Μαϊστρέλης.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που θα κάνει η μορφωτική ακόλουθος της Ιαπωνίας, θα γίνουν αύριο στις 19: 00 στο «Σχολείο για Όλους», στο πάρκο Ηρώων στην Τριανδρία, ενώ ο περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκε με την εθελοντική προσφορά εργαζόμενων του μετρό Θεσσαλονίκης. Το έργο φιλοτέχνησε ο Θανάσης Πάλλας, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Include. Πρόκειται για χαρακτικό, διαστάσεων 1.00 Χ 0.70, το οποίο έχει τοποθετηθεί σε τοίχο του πάρκου και από κάτω του, έχει φυτευθεί μια κερασιά, το αγαπημένο δέντρο των Ιαπώνων.

«Είναι η καλύτερη περίοδος, τώρα με την προσφυγική κρίση, να αναδείξουμε το θέμα και να δείξουμε ότι δεν μπορεί οι παππούδες μας να ήταν πρόσφυγες και εμείς να είμαστε φασίστες….» καταλήγει ο κ.Μαϊστρέλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *