Μυστηριώδεις άνθρωποι με… ολόμαυρα μάτια

1Τους αποδίδονται χαρακτηρισμοί όπως
αλλόκοτοι, ανατριχιαστικοί, απειλητικοί, μέχρι και απάνθρωποι. Αυτές είναι λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιους ανθρώπους για να περιγράψουν παιδιά, εφήβους και ενήλικες, που μοιράζονται ένα κάπως ασυνήθιστο γνώρισμα: ολόμαυρα μάτια που μοιάζουν να είναι αφύσικα. Τι συμβαίνει άραγε με τους ανθρώπους αυτούς; Πρόκειται για έναείδος δεισιδαιμονίας και φόβου κάποιων ανθρώπων στο ασυνήθιστο, ήυπάρχουν λόγοι για να πιστέψει κανείς, πως πρόκειται για μίαμυστηριώδη μερίδα ανθρώπων;

Ποιοι είναι τέλος πάντων οι άνθρωποι αυτοί;
Το χρώμα των ματιών του ανθρώπου είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, που εξαρτάται από την ύπαρξη συγκεκριμένων χρωστικών ουσιών στην ίριδα, με κυριότερη εξ’ αυτών τη μελανίνη. Αν και υπάρχουν τρεις γονότυποι που αφορούν το χρώμα των ματιών(καφέ,μπλε και πράσινο), οι φαινότυποι των ματιών, ανθρώπων και ζώων,έχουν μεγαλύτερη ποικιλία και αυτό εξαρτάται από το ποσοστό μελανίνης στα μελανοκύτταρα της ίριδας.

Προκύπτουν έτσι φυσιολογικά χρώματα ματιών που είναι τα: σκούρο καφέ (πολύ μεγάλη ποσότητα μελανίνης), ανοιχτό καφέ (μέτρια ποσότητα μελανίνης),μάτια στο χρώμα της ώχρας (αποκαλούνται συχνά και «γατίσια»),πράσινα, γκρι, γαλάζια, γαλαζοπράσινα και βιολετιά.

Υπάρχουν επίσης μη φυσιολογικές περιπτώσεις, που είναι η ετεροχρωμία (διαφορετικό χρώμα ματιών στις δύο ίριδες ενός ανθρώπου, ή ακόμα και στην ίδια την ίριδα του ενός ματιού), ο αλμπινισμός (εντύπωση κόκκινων ματιών, λόγω απουσίας χρωστικών στην ίριδα) και τέλος η ατελής ανάπτυξη της ίριδας, γεγονός που κάνει να φαίνεται η περιοχή της ίριδας μαύρη.

Αν και το μαύρο χρώμα των ματιών δεν είναι κάτι το φυσιολογικό,υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πολύ σκούρα καφέ ή μπλε μάτια, που κάτωαπό συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού, μοιάζουν σα να έχουν μαύρα ήσχεδόν μαύρα μάτια. Αλλά σε κάποιες περιπτώσεις το μαύρο χρώμα έχειπαρατηρηθεί σε άριστες συνθήκες φωτισμού, στο φως της ημέρας για παράδειγμα. Επιπρόσθετα, κάποιες αναφορές δεν αφορούν μόνο φαινόμενα μαύρης ίριδας, αλλά αφορούν ολόκληρο το μάτι που μοιάζει να είναι τελείως μαύρο στο σύνολό του και φαίνεται πως έχει ελάχιστο ή ακόμα και καθόλου λευκό.

Βέβαια οι παραπάνω περιπτώσεις θα μπορούσαν να οφείλονται στηνυποκειμενική αντίληψη του κάθε παρατηρητή. Αλλά αυτό που φαίνεται περίεργο σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, είναι κάποιες ιδιαίτερεςαναφορές για αλλόκοτη συμπεριφορά και εντύπωση που αφήνουν οιάνθρωποι που έχουν τόσο μαύρα μάτια. Επίσης, κάποιοι που έχουν συναντήσει τέτοιους ανθρώπους ισχυρίζονται πως καταλήφθηκαν απόανεξήγητο φόβο και μία τάση να αποφύγουν τους ανθρώπους με τα μαύρα μάτια, με κάθε τρόπο.

Πρόκειται για προκατάληψη; Για ψυχολογική αντίδραση στο μαύροχρώμα των ματιών; Ας δούμε μερικές περιπτώσεις αναφορών.

Ενδεικτικές περιπτώσεις αναφορών

Σύμφωνα με την αναφορά μίας γυναίκας που ταξίδευε με τον άντρατης σε αυτοκινητόδρομο του Μίσιγκαν και σταμάτησε για να επισκεφτείτην τουαλέτα, ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με μία λεπτή μελαχρινήγυναίκα, η οποία είχε ολόμαυρα μάτια και την κοίταξε έντονα και επίμονα.

Όπως αναφέρει, ένιωσε μία πολύ δυσάρεστη αίσθηση τρόμου,σα να υπήρχε κάτι το τελείως αφύσικο στη γυναίκα αυτή. Τα μάτια τηςήταν τελείως μαύρα, δε φαινόταν καν να υπάρχει κόρη. Το βλέμμα της ήταν τελείως κρύο και έκανε την γυναίκα που διηγείται την ιστορία να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, μακριά της.Διηγούμενη τηνιστορία αυτή, επέμενε πως η αίσθηση που της άφησε η εμπειρία αυτή,ήταν πως η γυναίκα με τα μαύρα μάτια δεν ήταν άνθρωπος. Είχε επίσηςτην εντύπωση, πως η συγκεκριμένη γυναίκα την κοίταζε με έναν τρόπο,που υποδήλωνε πως ήταν ανώτερη και πιο δυνατή κατά κάποιοντρόπο.

Σε κάποια άλλη αναφορά, μία 47χρονη μεσίτρια στο Όρεγκον, ηοποία μετά από 20 χρόνων εμπειρία στο επάγγελμα αυτό είχε συνηθίσεινα έρχεται σε επαφή με πολλών λογιών ανθρώπους, διηγείται τηναλλόκοτη εντύπωση που της άφησε ένας 17χρονος έφηβος, ο οποίος επισκέφτηκε μία μέρα το γραφείο της.

Με το που τον αντίκρισε,ένιωσε αμέσως τις τρίχες του αυχένα της να ορθώνονται, πράγμα πουδεν δικαιολογούνταν από κάτι άλλο στην εμφάνισή του, παρά από τη θέα των ματιών του. Όπως και στην προηγούμενη αναφορά, ήρθε αντιμέτωπη με μία βαθιά αίσθηση μοχθηρότητας που εξέπεμπε ο νεαρόςαυτός και της ήταν σχεδόν αδύνατο να τον κοιτάξει απευθείας σταμάτια. Τα μάτια του ήταν τελείως μαύρα, δεν υπήρχαν κόρες και ημεσίτρια ένιωσε σα να βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο.

Επρόκειτο πράγματι για τελείως μαύρα μάτια; Κάποιες φορές οικόρες των ματιών είναι τόσο διασταλμένες (η διαστολή της κόρηςλέγεται μυδρίαση), που καλύπτουν τελείως τις ίριδες και κάνουν ταμάτια να φαίνονται μαύρα. Στο σκοτάδι οι κόρες διαστέλλονται για ναδεχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο φως. Αλλά ο νεαρός πουαναφέρεται στην παραπάνω ιστορία, επισκέφτηκε το μεσιτικό γραφείομέρα μεσημέρι. Κάποια φάρμακα μπορούν επίσης να κάνουν τις κόρες να διασταλούν, κάποιες ναρκωτικές ουσίες όπως και κάποιες ψυχολογικέςή και παθολογικές καταστάσεις. Μπορεί να ισχύει και μία τέτοια εκδοχή για την ιστορία που διηγείται η μεσίτρια, αν και όπωςαφηγήθηκε, της δόθηκε η εντύπωση πως ο νεαρός αυτός εξέπεμπε συνολικά μία αίσθηση μαύρου.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποιοι αναφέρουν πως είδαν ανθρώπουςπου είχαν τελείως μαύρα μάτια, πως ακόμα και το λευκό τμήμα τουματιού απουσίαζε εντελώς. Εντυπωσιακές είναι οι συνθήκες, κάτω απότις οποίες συνάντησε μία γυναίκα δύο παιδιά, τα οποία – όπωςαφηγήθηκε – είχαν τελείως μαύρα μάτια: Βρισκόταν στο υπνοδωμάτιό της και διάβαζε ένα βιβλίο. Η ώρα ήταν ένδεκα το βράδυ, όταν άκουσε χτυπήματα στην πόρτα. Σηκώθηκε για να δει ποιος είναι και μέσα απότο παραθυράκι της πόρτας είδε με έκπληξη δύο παιδιά με ηλικίαπερίπου 10 χρόνων. Άνοιξε την πόρτα και τα ρώτησε τι ήθελαν κι εκείνα απάντησαν λέγοντας απλώς, πως ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Την εξέπληξε η όλη υπόθεση, τους αρνήθηκε και κλείνονταςτην πόρτα έριξε μια ματιά πίσω από το τζάμι. Τα μάτια τους ήταντελείως μαύρα. Τρομοκρατήθηκε και όπως λέει, δεν είχε δει ποτέ ξανάκάτι τέτοιο.

Υπάρχει λογική εξήγηση ή πρόκειται για κάτι τοπραγματικά παράξενο;

Τι συμβαίνει τελικά; Στο άρθρο του για τα παιδιά με τα μαύραμάτια, στο περιοδικό UFODigest, ο ερευνητής Barry Napier γράφει: Ταμαύρα μάτια θα μπορούσαν να οφείλονται απλά σε φακούς επαφής(υπάρχουν φακοί επαφής με τελείως μαύρο χρώμα). Το πιο πιθανόσενάριο είναι, πως οι πιο αξιόπιστες αναφορές οφείλονται σευπερβολική αντίδραση σε κάτι ασυνήθιστο ή σε μεγάλη φαντασία καιπως ένα μεγάλο ποσοστό από το σύνολο των σχετικών αναφορών,αποτελεί επινοημένες ιστορίες που κατασκευάστηκαν από κάποιους είτεγια να δημιουργήσουν εντύπωση, είτε απλά για να κάνουν πλάκα.

Δεν παραλείπει όμως να παρατηρήσει, πως αρκετές αναφορές γιαθεάσεις τέτοιων ανθρώπων είναι ιδιαίτερα φορτισμένες συναισθηματικάκαι πως οι άνθρωποι που τις διηγήθηκαν εξακολούθησαν να φαίνονται φοβισμένοι μετά από τα περιστατικά αυτά.

Οι λάτρες του παράξενου ισχυρίζονται πως όσοι έχουν δει ανθρώπους με μαύρα μάτια κατά πρόσωπο δεν έχουν άδικο να νιώθουνπως οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κάτι το ανθρώπινο. Προτείνουν πως είναι είτε εξωγήινοι, είτε προέρχονται από κάποια άλλη διάσταση,είτε ακόμα πως είναι δαιμονικοί.

Για το φαινόμενο των ανθρώπων με τα μαύρα μάτια, υπάρχουν πολλές λογικές εξηγήσεις. Λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και το μαύρο χρώμα, μπορεί να προκαλέσει έτσι ψυχολογικές εντυπώσεις αρκετά έντονες, που σε συνδυασμό με τη σπανιότητα της θέασης μαύρης ίριδας στους ανθρώπους, δημιουργεί μία άχλη μυστηρίου γύρω από το όλο θέμα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση αυτών, που έχουν δει ανθρώπους με ολοκληρωτικά μαύρα μάτια (χωρίς καν λευκό μέρος). Μαζί με τις περιπτώσεις αυτές, που εάν αληθεύουν, δύσκολα μπορούν να εξηγηθούν λογικά, οι άνθρωποι με τα μαύρα μάτια θα συνεχίζουν να αποτελούν ένα αναφερόμενο ως ανεξήγητο φαινόμενο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *