Νέα έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο

O ΟΔΔΗΧ και οι αναλυτές της αγοράς είχαν καταλήξει στο ότι αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για μια έξοδο, δεδομένου του συνδυασμού των ευνοϊκών διεθνών συνθηκών –λόγω προσδοκιών χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής– και της μετεκλογικής ευφορίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην έκδοση 7ετούς ομολόγου προχωρεί πιθανότατα σήμερα κιόλας ο ΟΔΔΗΧ, οκτώ μόλις ημέρες μετά τις εκλογές, καθώς το οικονομικό επιτελείο συμφώνησε με τον Οργανισμό ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία της αγοράς.

Στόχος της έκδοσης είναι να αντληθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο χαμηλότερο από 2%. Με το ποσό αυτό υπερκαλύπτεται ο στόχος των 7 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ για τη φετινή χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν αντληθεί 5 δισ. ευρώ από δύο εκδόσεις τους προηγούμενους μήνες του έτους, ενός 5ετούς και ενός 10ετούς τίτλου. Αυτό πάντως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν στη συνέχεια και άλλες εκδόσεις, εφόσον οι συνθήκες είναι συμφέρουσες.

O ΟΔΔΗΧ και οι αναλυτές της αγοράς είχαν καταλήξει ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για μια έξοδο, δεδομένου του συνδυασμού των ευνοϊκών διεθνών συνθηκών, λόγω προσδοκιών χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής με τη μετεκλογική ευφορία. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, εκτιμούν ότι μπορεί να επανέλθει μια περίοδος αβεβαιότητας λόγω των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, οπότε δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, σύμφωνα με έρευνα της BofA, πάνω από το 60% των επενδυτών προσδοκά να επαναλάβει η ΕΚΤ την ποσοτική χαλάρωση έως το τέλος του χρόνου. Η ίδια έρευνα διαπιστώνει ότι η έκθεση των επενδυτών σε ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, είναι σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της κρίσης, καθώς οι αγοραστές αναζητούν υψηλές αποδόσεις.

Η απόδοση του 7ετούς βρισκόταν χθες στο 1,54%, έναντι 4% τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Continuum Economics, που μίλησε στην «Κ», ένα δίκαιο επιτόκιο για την έκδοση τοποθετείται γύρω στο 1,75%-1,85%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου χθες βρισκόταν στο 2,32%.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση όχι τόσο στο ποσό που θα αντληθεί ή στο επιτόκιο της έκδοσης, όσο στην ποιότητα των επενδυτών που θα τοποθετηθούν. Στόχος, όπως επεσήμαιναν χθες αρμόδιες πηγές, είναι να δοθεί σήμα στις αγορές για την αξιοπιστία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, κάτι που ελπίζεται να επιδράσει θετικά και στο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.

H σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η έκδοση θα γίνει στο άμεσο μέλλον και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Κατά πάσα πιθανότητα, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα.

Ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι εξής τράπεζες: Barclays, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Nomura, BofA Merrill Lynch και Societe Generale.

Στη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναφέρεται ότι «οι όροι των ομολόγων και του ομολογιακού δανείου διέπονται από το Αγγλικό Δίκαιο, τυχόν δε σχετικές διαφορές θα επιλύονται από τα αγγλικά δικαστήρια».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *