Νέα καθυστέρηση για την εξυγίανση της Creta

Τα νομικά τμήματα των τραπεζών προσανατολίζονται η συμφωνία εξυγίανσης να εγκριθεί από τους μετόχους της Creta Farms, αφού θα έχει επικυρωθεί από το δικαστήριο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Προς αναβολή βαίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Creta Farms, η οποία είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο Δευτέρα, με τις τράπεζες να αναζητούν την ίδια ώρα φόρμουλα για να αποφύγουν πιθανή εμπλοκή στην έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν τα νομικά τμήματα των τραπεζών είναι η συμφωνία εξυγίανσης να εγκριθεί από τους μετόχους της Creta Farms, αφού θα έχει επικυρωθεί από το δικαστήριο.

Το σενάριο το οποίο εξετάζεται περιλαμβάνει δύο πρωτοτυπίες: πρώτον, η συμφωνία εξυγίανσης θα κατατεθεί στο δικαστήριο από τους πιστωτές, κάτι που προβλέπεται από το άρθρο 100 του αναθεωρημένου Πτωχευτικού Κώδικα. Η δυνατότητα σύναψης συμφωνίας εξυγίανσης χωρίς τη σύμπραξη του οφειλέτη, μόνο μεταξύ των πιστωτών αυτού, προβλέφθηκε κατά την αναθεώρηση του Πτωχευτικού Κώδικα που έγινε με τον νόμο 4416/2016 και θέτει ως προϋπόθεση ο οφειλέτης να βρίσκεται σε παύση πληρωμών κατά τον χρόνο σύναψης της συμφωνίας. Η δυνατότητα αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής και εάν τελικά εφαρμοσθεί στην περίπτωση της Creta Farms θα είναι η πρώτη φορά.

Η δεύτερη πρωτοτυπία είναι ότι στη συμφωνία εξυγίανσης θα προβλέπεται πως αυτή θα εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων κατόπιν της επικύρωσής της από το δικαστήριο. Θα περιλαμβάνει επίσης πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που αρνηθούν οι μέτοχοι να την ψηφίσουν θα τοποθετηθεί εντολοδόχος για να ψηφίσει αυτός για λογαριασμό των μετόχων. Η συγκεκριμένη «λύση» έχει εφαρμοσθεί μέχρι στιγμής σε μια δύο περιπτώσεις.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και καθώς μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης, η σχετική αίτηση αναμένεται πλέον να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου με το νέο έτος. Χθες, εξάλλου, η Creta Farms επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις καθώς και σε σχετικά δημοσιεύματα ότι η σημερινή προσωρινή διοίκηση δεν έχει τη δικαιοδοσία να συγκαλέσει την έκτακτη γενική συνέλευση με αντικείμενο την έγκριση συμφωνίας εξυγίανσης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφέρει ότι βάσει της απόφασης 144/2019 που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου παρατείνεται η ισχύς της απόφασης με την οποία είχε οριστεί η προσωρινή διοίκηση στην Creta Farms. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η προσωρινή διοίκηση ορίστηκε με σκοπό «να συγκαλέσει γενική συνέλευση για την εκλογή διοικητικού συμβουλίου εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης και να επιμεληθεί τις επείγουσες υποθέσεις της εταιρείας». Ας σημειωθεί ότι στην προσωρινή διαταγή, η ισχύς της οποίας έχει παραταθεί, δεν αναφερόταν ρητά η αρμοδιότητα σύγκλησης γενικής συνέλευσης μετόχων, ειδικά σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της έγκρισης συμφωνίας εξυγίανσης. Κατά μία ερμηνεία αυτή μπορεί να συμπεριληφθεί μόνο στο σημείο της απόφασης που αναφέρει ότι η προσωρινή διοίκηση έχει αρμοδιότητα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της εξεύρεσης επενδυτή και την είσοδό του στην εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και όταν οι πιστωτές ζήτησαν την τροποποίηση της προσωρινής διαταγής, δεν συμπεριέλαβαν σε αυτή την τροποποίηση την επίμαχη αρμοδιότητα.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *