Νέο καινοτόμο λογισμικό προστασίας προσωπικών δεδομένων από το ΟΠΑ

Νέο καινοτόμο λογισμικό προστασίας προσωπικών δεδομένων από το ΟΠΑ

Νέο καινοτόμο λογισμικό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων δημιούργησαν ερευνητές από το Εργαστήριο Επιχειρηματικής Αναλυτικής, του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών(ΟΠΑ).

Ο Δρ. Δημήτρης Μητρόπουλος, οι κκ. Θοδωρής Σωτηρόπουλος, Νίκος Κουτσαβασίλης και ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης, σε πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσαν στο έγκριτο περιοδικό International Journal of Information Security, τον Σεπτέμβριο του 2019, παρουσίασαν το νέο λογισμικό, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε δυο μελέτες περίπτωσης.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που επεξεργάζονται οι διάφορες ηλεκτρονικές εφαρμογές, σπανίως ελέγχονται αποτελεσματικά από τα φυσικά πρόσωπα που αφορούν. Επιπλέον, όπως καταδεικνύουν τα τακτικά φαινόμενα διαρροών προσωπικών δεδομένων, συχνά οι οργανισμοί που τα αποθηκεύουν δεν τα προστατεύουν επαρκώς. Ακολουθώντας την προσέγγιση «προστασία ήδη από τον σχεδιασμό» (security-by-design), η αρχιτεκτονική λογισμικού PDGuard, χρησιμοποιεί στοιχεία από την τεχνολογία λογισμικού και την εφαρμοσμένη κρυπτογραφία για να λύσει και τα δυο προαναφερθέντα προβλήματα.

Όπως σημειώνει ο Δρ. Δημήτρης Μητρόπουλος «Η καινοτόμα αρχιτεκτονική λογισμικού PDGuard αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε και προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα, προσφέροντας στον χρήστη τη δυνατότητα να ελέγχει, με αξιοπιστία, τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τα προσωπικά του δεδομένα.»

«Το PDGuard αποδεικνύει τον άριστο διάλογο της πανεπιστημιακής έρευνας με την κοινωνία και τη συμβολή του Πανεπιστημίου ως κυψέλη γνώσης με άμεση και τελεσφόρο εφαρμογή στην αγορά» επισημαίνει ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης. «Στο Τμήμα ΔΕΤ η παραγωγή γνώσης, η εξωστρέφεια και η διασύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την παραγωγή και την αγορά, προς όφελος των πολιτών, αποτελεί σημαντική παράμετρο της ανάπτυξης των ανθρώπων του και του Τμήματος, με συνεργασίες εντός κι εκτός Ελλάδας.»

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *