Νέο προεκλογικό δώρο στα ειδικά μισθολόγια

Πρόκειται για δεύτερο «μπόνους» από την κυβέρνηση στους ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ και δικαστικούς λειτουργούς. Το πρώτο προέβλεπε την αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών των περίπου 400.000 δικαιούχων με συντελεστή 20% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε ένα ακόμα προεκλογικό δώρο στους 400.000 δικαιούχους των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων προχωρεί η κυβέρνηση, εξαιρώντας τα ποσά που έλαβαν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Πηγές από το περιβάλλον της υφυπουργού Κ. Παπανάτσιου, αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για τον αιγιαλό, θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει την εξαίρεση από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, αν και ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις οποίες θα δηλωθούν τα ποσά των αναδρομικών. Με τις αλλαγές που προωθεί θα απαλλαγούν πλήρως από την εισφορά αλληλεγγύης που προβλέπει συντελεστές φόρου από 2,2% έως 10%.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για δεύτερο «μπόνους» από την κυβέρνηση στους ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ και δικαστικούς λειτουργούς. Το πρώτο προέβλεπε την αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών των περίπου 400.000 δικαιούχων με συντελεστή 20% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Στο ποσό που τους είχε κατατεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο παρακρατήθηκε φόρος 20% δηλαδή, δεν χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, με την ευνοϊκή ρύθμιση το όφελος ήταν μεγάλο για τους εν ενεργεία και συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, δικαστικούς λειτουργούς, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, γιατρούς του ΕΣΥ και μέλη των κρατικών ορχηστρών. Τα χρήματα που έλαβαν φορολογήθηκαν μόνο με έναν συντελεστή 20%, ενώ κανονικά θα έπρεπε να δηλωθούν και να φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 45%.

Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις νόμου που ψηφίστηκαν από τη Βουλή για την καταβολή εφάπαξ αναδρομικών σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς προέβλεπαν συνολικό κόστος 1,4 δισ. για τον φετινό προϋπολογισμό, το οποίο μετά την παρακράτηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών περιορίζεται στα 820 εκατ. ευρώ.

Οπως προαναφέρθηκε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εστιάσουν στα παρακάτω ώστε να αποφύγουν λάθη αλλά και υψηλότερους φόρους.

• Αποδείξεις: Κλειδί για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αποτελούν και φέτος οι κωδικοί 049-050. Στους ανωτέρω κωδικούς δηλώνονται οι δαπάνες με «πλαστικό χρήμα» που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900- 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο. Οι κωδικοί αυτοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι στο ηλεκτρονικό Ε1. Είναι «ξεκλείδωτοι» και οι φορολογούμενοι θα πρέπει οι ίδιοι να δηλώσουν το ποσό με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2018 με ηλεκτρονικό χρήμα. Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης, ενώ η ΑΑΔΕ θα έχει αναρτήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις συναλλαγές των φορολογουμένων από τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με μετρητά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνο από τους φορολογουμένους 70 ετών και άνω, από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει το 2018 οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την εξής προοδευτική κλίμακα:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

• Οι περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 αναδρομικά ποσά, θα απαλλαγούν για τα ποσά που έλαβαν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Διαφορετικά, θα πλήρωναν φόρο με συντελεστές από 2,2% έως 10%.

• Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb: Θα δηλωθούν συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.).

• Οσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2018 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Τα ενήλικα τέκνα που μπορούν να θεωρηθούν και προστατευόμενα τέκνα, είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν φορολογική δήλωση όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *