Νεφρά: 7 λάθη που βάζουν την υγεία τους σε κίνδυνο

Τα νεφρά απομακρύνουν τα προϊόντα των αποβλήτων και την περίσσεια υγρών από το σώμα μέσω των ούρων. Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία για τη διατήρηση σταθερής ισορροπίας των χημικών ουσιών του σώματος.
Άλλες βασικές λειτουργίες των νεφρών είναι ότι ελέγχουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, απελευθερώνουν ορμόνες που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και παράγουν μια δραστική μορφή της βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών.
Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν φυσιολογικά, ο άνθρωπος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Δείτε ποιες καθημερινές συνήθειες βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των νεφρών σας και τι πρέπει να κάνετε.
Συσκευασμένες τροφές: Οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές περιέχουν πολύ νάτριο, δηλαδή αλάτι, το οποίο δεν βλάπτει μόνο την καρδιά αλλά και τα νεφρά. Όταν τρώτε πολύ αλάτι, το σώμα το απομακρύνει μέσω των ούρων μαζί με το ασβέστιο. Η περίσσεια ασβεστίου στα ούρα αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στα νεφρά. Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα.
Υπέρταση: Η υπέρταση έχει επιπτώσεις στη συνολική υγεία και ειδικά στα νεφρά. Τα νεφρά είναι στην ουσία ένα μεγάλο σύνολο αιμοφόρων αγγείων. Αν έχετε υπέρταση επιβαρύνονται τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία. Η αρρύθμιστη υπέρταση μπορεί να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα νεφρά και να προκαλέσει βλάβες στα ίδια.
Κάπνισμα: Μελέτη του 2012 ανακάλυψε ότι η διακοπή του καπνίσματος για 16 ή περισσότερα χρόνια μείωσε τον κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκίνου, της πιο κοινής μορφής καρκίνου των νεφρών στους ενήλικες κατά 40%. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.
Δεν πίνετε νερό όταν διψάτε: Αν δεν μπορείτε να πίνετε 8 ποτήρια νερού την ημέρα, αρκούν 4 έως 6 για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών. Αν πίνετε όμως μόνο 1-2 ποτήρια την ημέρα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα νεφρά σας. Ο λόγος είναι ότι δεν βοηθάτε το σώμα σας να ελέγχει τα επίπεδα νατρίου και αρτηριακής πίεσης.
Παίρνετε πολλά παυσίπονα: Εάν παίρνετε μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη για τους χρόνιους πόνους, όπως ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη, μειώνεται η ροή του αίματος στα νεφρά και προκαλούνται ουλές που γίνονται τοξικές για τα όργανα. Μην παίρνετε αναλγητικά χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.
Συμπληρώματα: Το γεγονός ότι κάποια σκευάσματα χαρακτηρίζονται φυτικά, δεν σημαίνει ότι ωφελούν την υγεία και μπορεί να γίνεται αλόγιστη χρήση τους. Ένα συστατικό φυτικής προέλευσης, το αριστολοχικό οξύ, το οποίο περιέχεται και σε φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προειδοποιεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν σκευάσματα που στις ετικέτες αναγράφουν τους όρους Aristolochia, Asarum ή Bragantia. Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.
Περιττά κιλά: Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ο οποίος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νεφρική νόσο. Τα προβλήματα στη διαχείριση της ινσουλίνης στον διαβήτη τύπου 1 και 2 προκαλούν φλεγμονή και ουλές στα νεφρά. Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να ελέγχουν σε τακτική βάση τα νεφρά τους. Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση
Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *