Ντμίτρι Πάνκιν στην «Κ»: Η Παρευξείνια Τράπεζα στηρίζει την Ελλάδα

Η χώρα ανακάμπτει σταδιακά από μια βαθιά οικονομική κρίση και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, λέει ο πρόεδρος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, Ντμίτρι Πάνκιν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα σχεδιάζει η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου, αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρός της Ντμίτρι Πάνκιν. Η –γνωστότερη ως Παρευξείνια– τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει 28 δάνεια ύψους 760 εκατ. ευρώ σε μεγάλες και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως κατά την περίοδο της κρίσης. Τώρα, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, βρίσκεται στη φάση της μελέτης νέων χρηματοδοτήσεων σε τομείς με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, όπως οι υποδομές, η ενέργεια, οι μεταφορές και η μεταποίηση. Στα χρόνια της κρίσης, το μερίδιο των ελληνικών χρηματοδοτήσεων στο συνολικό χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε από περίπου 5% το 2014 σε 17% σήμερα, σημειώνει ο κ. Πάνκιν.
– Υστερα από 20 χρόνια δραστηριότητας, ποιo είναι το μέγεθος της χρηματοδότησης της τράπεζας στην Ελλάδα και πόσο έχει συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία;
– Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να πω ότι η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου είναι ο μοναδικός διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός που εδρεύει στην Ελλάδα. Από την έναρξη των εργασιών μας μέχρι σήμερα, εγκρίναμε 28 δάνεια συνολικού ύψους άνω των 760 εκατ. ευρώ και εκταμιεύσαμε πάνω από 580 εκατ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες και τράπεζες. Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση αυτή παρέχεται ως επί το πλείστον τα τελευταία πέντε χρόνια, αντανακλώντας τη δέσμευση της τράπεζας να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Το μερίδιο της Ελλάδας στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας αυξήθηκε από λίγο λιγότερο από 5%, που ήταν το 2014, σε περίπου 17% σήμερα, καθιστώντας την Ελλάδα τον τρίτο μεγαλύτερο δανειολήπτη της τράπεζας.

– Παρόλο που η συμβολή της τράπεζας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένει σχετικά μέτρια, δεδομένου του ρόλου των μεγαλύτερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένη.
– Είμαστε υπερήφανοι που συνεισφέραμε στη χρηματοδότηση της Fraport για τον εκσυγχρονισμό 14 περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, της πόλης που μας φιλοξενεί. Εχουμε συνεργαστεί με πολλές μεγάλες, στους κλάδους τους, επιχειρήσεις, όπως η Hellenic Petroleum, η Energean, η Cosmote, η Aegean Airlines, και με μικρότερες εταιρείες, όπως η MLS, η Stone Group και η Hadziionanou, μια εταιρεία υλικών συσκευασίας στο Κιλκίς. Εκτός από τη χρηματοδότησή μας στην πραγματική οικονομία, υποστηρίξαμε και τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, με την Τράπεζα Αιγαίου-Βαλτικής να είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα στην οποία χορηγήσαμε διευκόλυνση για την υποστήριξη εμπορικών συναλλαγών πετρελαϊκών προϊόντων μεταξύ Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής. Η στήριξή μας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας, αποδεικνύεται, επίσης, από τη συμμετοχή της τράπεζας στο επενδυτικό ταμείο EOS Hellenic Renaissance Fund και από την εμπορική διευκόλυνση που πρόσφατα χορηγήσαμε στην Eurobank Factors.
– Νωρίτερα φέτος, η τράπεζα ενέκρινε νέα στρατηγική που προβλέπει μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανάπτυξη υποδομών και στη χρηματοδότηση του δημοσίου τομέα. Πιστεύετε ότι υπάρχει έλλειμμα υποδομής στην Ελλάδα και ποια είναι τα έργα υποδομής που μπορεί να υποστηρίξει η τράπεζα;
– Αν και η φυσική υποδομή στην Ελλάδα αναπτύσσεται καλύτερα από ό,τι στις περισσότερες χώρες της περιοχής του Ευξείνου Πόντου, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό σε τομείς όπως η παραγωγή και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, η υποδομή αερολιμένων και θαλάσσιων λιμένων. Εξάλλου, λόγω των ανεπαρκών επενδύσεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, απαιτείται σημαντική χρηματοδότηση για επισκευές και εργασίες συντήρησης στο οδικό δίκτυο και σε άλλες υποδομές. Οι μεγαλύτερες ανάγκες της Ελλάδας είναι για ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 75%-80% από τα προ κρίσης επίπεδα και ανακάμπτουν αργά εξαιτίας του δύσκολου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η τράπεζα επιδιώκει να υποστηρίξει ιδιωτικές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν επενδύσεις –είτε σε έργα που ξεκινούν από το μηδέν (greenfield) είτε σε επεκτάσεις υφιστάμενων δομών– προκειμένου να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τελικά να προωθήσουν την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

– H τράπεζα επέδειξε μεγάλη δραστηριότητα στην ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
– Υποστηρίξαμε αρκετά μεγάλα έργα με υψηλό αναπτυξιακό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Οπως είπα, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε αυξήσει σημαντικά τη χρηματοδότησή μας για να βοηθήσουμε στην οικονομική ανάκαμψη. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με το ταχύτερα αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο στην τράπεζα.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε σταθερό pipeline χρηματοδοτήσεων για τα επόμενα χρόνια. Με την υποστήριξη της κυβέρνησης, επεξεργαζόμαστε περισσότερες από δώδεκα προτάσεις χρηματοδοτήσεων –όλες με υψηλό αναπτυξιακό αντίκτυπο– στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, των μεταφορών και της μεταποίησης, συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ.
– Εχει περάσει ήδη ένας χρόνος αφότου αναλάβατε τα καθήκοντά σας. Ποια είναι η αίσθησή σας μέχρι στιγμής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την περιοχή; Ποιες είναι οι περαιτέρω φιλοδοξίες σας και τι θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση για την τράπεζα κατά τη διάρκεια της θητείας σας;
– Στην ταραχώδη εποχή που ζούμε, βλέπω πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες για την τράπεζα στην περιοχή και στην Ελλάδα. Αυτή η χώρα ανακάμπτει σταδιακά από βαθιά οικονομική κρίση, και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Η Παρευξείνια Τράπεζα εδραιώθηκε ως περιφερειακή αναπτυξιακή τράπεζα με καλή εταιρική διακυβέρνηση, συνετές τραπεζικές πρακτικές και υγιή οικονομικά αποτελέσματα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επιταχύνουμε προς ένα νέο επίπεδο ποιότητας, ώστε να αποδείξουμε στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών τη συνάφειά μας με τους ιδρυτικούς σκοπούς και να διαδραματίσουμε πιο ουσιαστικό και ορατό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη. Με αυτά κατά νουν, στις αρχές του χρόνου υιοθετήσαμε μια νέα φιλόδοξη στρατηγική που στοχεύει σε επιταχυνόμενη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ειδικά στους βασικούς τομείς της ανάπτυξης υποδομών, της χρηματοδότησης των δήμων και του ενδοπεριφερειακού εμπορίου. Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση για τη διοίκηση και το προσωπικό της τράπεζας, στην οποία ελπίζω ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε.
– Πώς αντιμετωπίζει η τράπεζα διαφορές μεταξύ μεμονωμένων χωρών-μελών και επηρεάζεται η λήψη αποφάσεων από τυχόν διαφορές;
– Στη μακρόχρονη ιστορία της, η περιοχή του Ευξείνου Πόντου αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, αντιπαραθέσεις και εντάσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι χώρες και οι λαοί μας κατάφεραν πάντοτε να τα εξαλείψουν και να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Μια βασική εταιρική αξία της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι να επικεντρωθεί στην εντολή για ανάπτυξη της περιοχής που έχει αναλάβει και να κρατήσει τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις και προβληματισμούς εκτός Δ.Σ. Αξιολογούμε όλες τις προτάσεις χωρίς καμία πολιτική προκατάληψη, αλλά μόνο βάσει οικονομικών κριτηρίων και της επίδρασης που αυτές (οι χρηματοδοτήσεις) θα έχουν στην ανάπτυξη της περιοχής.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *