Ν. Δένδιας: Με ενεργό ρόλο η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας-Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη την Τρίτη το απόγευμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος και τα ειδικά θέματα που δημιουργεί η διεύρυνση σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Νομίζω ότι είναι ένα καλό βήμα να μπορούν οι υπουργοί Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών να μιλάνε μεταξύ τους. Καταλήγουμε σε κοινές θέσεις που αφορούν το κοινό συμφέρον και την κοινή ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ο κ. Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα αφήνει πίσω την εσωστρέφεια στην οποία είχε περιέλθει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν ενεργητικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

«Η Ελλάδα, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, βγαίνει ξανά από την απομόνωση -που η κρίση την οδήγησε- με αυτοπεποίθηση στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στον κόσμο», τόνισε.

Συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών Νορβηγίας και της Λιβύης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κ. Δένδια με την ομόλογό του από τη Νορβηγία, στο επίκεντρο βρέθηκε η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για οικονομική συνεργασία.

Μάλιστα διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Νορβηγία για την Ελλάδα, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν θετικά την οικονομική και πολιτική σταθερότητα που χαρακτηρίζει πλέον τη χώρα μας.

Ενδεικτικά ανέφεραν πως ορισμένα νορβηγικά funds που χαρακτηρίζονται ως «συντηρητικά», υπό την έννοια ότι επιδιώκουν επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, διερευνούν ήδη επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.

Όσον αφορά την συνάντηση με τον Λίβυο ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη και τις προεκτάσεις της σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, τόσο στον οικονομικό, όσο και στον πολιτικό τομέα.

Λίγο νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συνόδευσε των πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου ΕΕ για τη Συρία

Χαιρετίζοντας τη συγκρότηση της Συνταγματικής Επιτροπής που θα προσπαθήσει να διευκολύνει την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης για τη Συρία, ο Νίκος Δένδιας τόνισε την ανάγκη που υπάρχει για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη εκφρασμένη πρόθεση της ΕΕ να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά και στην επιστροφή των προσφύγων, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη Σύνοδο χωρών της ΝΑ Ευρώπης (SEECP) και αμέσως μετά στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολούθως, θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, μεταξύ των οποίων, αυτή με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *