Ν. Παππάς στο 4ο Συνέδριο Τεχνολογίας της «Ν»: Δεν μπορεί η Ελλάδα να λείπει από τον σχεδιασμό για 5G

Ν. Παππάς στο 4ο Συνέδριο Τεχνολογίας της «Ν»: Δεν μπορεί η Ελλάδα να λείπει από τον σχεδιασμό για 5G

Paterakis Photo

Δείτε ακόμα

  • 4o Συνέδριο Τεχνολογίας της «Ν»: «Τεχνητή νοημοσύνη vs Ανθρώπινη σωφροσύνη» 06/02 09:53

Του Μιχάλη Ματσίγκου
mmats@naftemporiki.gr

Στις αναγκαίες πολιτικές, τον σχεδιασμό και τη συλλογική πρόνοια που πρέπει να επιδείξει η κοινωνία προκειμένου να αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος όλων, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Τεχνολογίας της «Ναυτεμπορικής» με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη vs Ανθρώπινη σωφροσύνη».

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγήσει είτε σε διεύρυνση των ανισοτήτων είτε σε ενίσχυση της δίκαιης ανάπτυξης, εκτιμώντας πως η έκβαση θα κριθεί από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές.

Όπως διευκρίνισε, οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης εξαπλώθηκαν με τη χρήση του διαδικτύου και οι κίνδυνοι είναι απρόβλεπτοι, άρα χρειάζεται μια συστηματική προσέγγιση.

Χαρακτήρισε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση την αύξηση των κονδυλίων, ενώ στάθηκε στην ανάγκη η πολιτεία να στηρίζει την έρευνα και να βοηθά να αναπτυχθούν υπηρεσίες.

PATERAKIS PHOTO

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις απαραίτητες υποδομές. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να λείπει από τον σχεδιασμό για 5G», εξήγησε ενώ σημείωσε πως για να μπορεί η χώρα να παίξει έναν ξεχωριστό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, πρέπει να αναπτύξει τις υποδομές που προκύπτουν από την 4η τεχνολογική επανάσταση.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Ultra-Fast Broadband (UFB), ενώ σημείωσε ότι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι αξιοποιούνται για να καλυφθούν περιοχές όπου δεν αναπτύσσεται ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα.

Είπε επίσης ότι βγαίνει και ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη της μεγάλης δημόσιας υποδομής για τη γεωργία. Όπως εξήγησε, θα συλλέγονται δεδομένα που θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα.

Στάθηκε επίσης και στο Brain Drain, τονίζοντας πως υπάρχει μια δεξαμενή ανθρώπων πολύ εκπαιδευμένων που είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα και οι οποίοι πρέπει να απορροφηθούν στη διαδικασία της διάχυσης της τεχνολογίας στην κοινωνία.

Αναφέρθηκε, δε, σε μια δράση ύψους 21 εκατ. ευρώ, για τη συμμετοχή της βιομηχανίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Η δράση αυτή, όπως εξήγησε, περιλαμβάνει την κινητοποίηση των βιομηχανιών της χώρας για την κατανόηση των σύγχρονων μοντέλων οργάνωσης και την πρότυπη εφαρμογή και καθοδήγηση 30 επιλεγμένων βιομηχανικών μονάδων, στις οποίες θα δοκιμαστεί εργαστηριακά η λειτουργία στη γραμμή παραγωγής, παρέχοντας τη δυνατότητα προσομοίωσης ενός αυτοματοποιημένου «έξυπνου» εργοστασίου.

Είπε επίσης ότι σχεδιάζεται η δημιουργία κόμβων ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω των οποίων θα έρθουν πιο κοντά η ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *