Ξέσπασμα πιστών κατά του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ για… ξεπούλημα γης (φωτό, βίντεο)

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει εναντίον του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θέοφιλου Γ’, με Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και Ιορδανούς χριστιανούς να εκτοξεύουν κατηγορίες εις βάρος του για το ξεπούλημα ακίνητης πριουσίας του Πατριαρχείου για ίδιον όφελος. 

Το περασμένο Σάββατο περισσότεροι από 300 χριστιανοί της Παλαιστίνης συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας με συνθήματα και πανό την εκδίωξη του Θεόφιλου αφού όπως υποστηρίζουν πούλησε παράνομα σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες περιοχές δικής τους επικράτειας στην Ιερουσαλήμ.

Τα άτομα που συγκεντρώθηκαν έξω από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο φώναξαν συνθήματα εναντίον του Πατριάρχη τον οποίο αποκαλούσαν «ανάξιο».

Τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες χριστιανοί Παλαιστίνιοι, είχαν εκφράσει τη διαμαρτυρία τους στον γενικό εισαγγελέα, λέγοντας πως «ο Θεόφιλος πουλά γη στον εχθρό μας».

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος είναι αντιμέτωπος όμως και με τις Ισραηλινές και Ιορδανικές αρχές για την πώληση οικοπέδων στη Δυτική Ιερουσαλήμ, δεκάδων στρεμμάτων που ανήκουν στην κυριαρχία του Ισραήλ.

Τα συγκεκριμένα είχαν εκμισθωθεί για 99 χρόνια από τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων Τιμόθεο και Βενέδικτο στις δεκαετίες του ’40 και του ’50. Στα σχεδόν εβδομήντα χρόνια που μεσολάβησαν, τα ως τότε αμπέλια και χωράφια μετατράπηκαν σε χώρους αναψυχής, πολυτελείς κατοικίες, ενώ σε κομμάτι αυτής της περιοχής βρίσκεται ακόμη και τμήμα του εβραϊκού μουσείου.

Στις αρχές Ιουνίου ισραηλινοί ξεσηκώθηκαν κατά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Πατριάρχη Θεοφίλου καθώς από τις δηλώσεις στον Δήμο των Ιεροσολύμων προέκυψε ότι η αγιοταφιτική αδελφότητα προχώρησε στην ολοκληρωτική πώληση της έκτασης. Το γεγονός προκάλεσε τεράστια αναστάτωση, καθώς τα προηγούμενα συμβόλαια εκμίσθωσης έληγαν το 2050. Οι πωλήσεις που φαίνεται ότι έγιναν το 2011 και το 2016 αποκαλύφθηκαν μέσω του Δήμου από το φόρο που επιβλήθηκε για τα ακίνητα.

Πονοκέφαλο για τον Πατριάρχη Θεόφιλο, εκτός από τις διαμαρτυρίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων προκαλεί και η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η εκμίσθωση για 99 χρόνια των δύο ξενοδοχείων Ιμπίριαλ και Πέτρα στην παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, στις οποίες είχε προχωρήσει ο Πατριάρχης Ειρηναίος έγιναν με νόμιμες διαδικασίες και είναι έγκυρες. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είχε προσφύγει  για ακύρωση των συμβολαίων όμως το Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση.

Κατά του Πατριάρχη Θεόφιλου και των αποφάσεών του για πωλήσεις ακίνητης περιουσίας έχουν ταχθεί και βουλευτές του Ισραήλ που πιέζονται από κατοίκους των περιοχών που πουλήθηκαν.

Από την πλευρά της η Ιορδανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και μέχρι στιγμής κρατά στάση αναμονής , παρά τις πιέσεις που φέρεται ότι δέχεται εναντίον του Πατριάρχη Ιεροσολύμων από ομάδα βουλευτών παλαιστινιακής καταγωγής που μετέχουν στο κοινοβούλιο του Αμάν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *