Ξαναμοιράζεται η τράπουλα στην αγορά καλλυντικών

O όμιλος Φάις, γνωστός για την απόκτηση του ελέγχου της «Καλογήρου», αποφάσισε να εισέλθει για πρώτη φορά και στον κλάδο των καλλυντικών. Πρόσφατα, ήρθε σε συμφωνία με την ιταλική φίρμα Κiko Milano για την ανάληψη της αντιπροσωπείας του brand σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ελαφρώς… αναδομημένη θα βρει το νέο έτος την εγχώρια αγορά καλλυντικών, ως αποτέλεσμα του νέου σκηνικού που διαμορφώθηκε μετά τη χρηματιστηριακή αλλά και επιχειρηματική πτώση του ομίλου Folli Follie.

Η φυγή δημοφιλών brand από τη θυγατρική τoυ, Folli Follie Cosmetics, φαίνεται ότι ευνόησε φέτος υφιστάμενους και υπολογίσιμους παίκτες της αγοράς καλλυντικών. Αλλοι κατόρθωσαν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, ενώ κάποιοι άλλοι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δήλωσαν την παρουσία τους αποκτώντας επώνυμα σήματα που διένεμε μέχρι πρότινος ο όμιλος. Από αυτόν τον απολογισμό των χαμένων και των κερδισμένων παικτών της αγοράς για το 2019, δεν μένει εκτός λίστας και ένας άλλος επιχειρηματικός όμιλος, ο οποίος για πρώτη φορά δοκιμάζεται στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κλάδο του καλλυντικού. Πρόκειται για τον όμιλο Φάις που «φέρνει» στην Ελλάδα την ιταλική φίρμα μακιγιάζ και περιποίησης Κiko Milano, ανοίγοντας πιθανώς το πρώτο μαγαζί στο The Mall Athens, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η αποκάλυψη που έκανε τον Μάιο του 2018 το αμερικανικό fund QCΜ σχετικά με την παραποίηση των οικονομικών μεγεθών της Folli Follie έφερε ντόμινο εξελίξεων εντός της εταιρείας, με τον κλάδο των Beauty & Cosmetics –τον οποίο δημιούργησε το 2012– να έχει σχεδόν αποδομηθεί. Οπως έδειξαν άλλωστε και οι αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις του ομίλου για το 2017 από την PwC, οι πωλήσεις εκείνη τη χρονιά ανήλθαν τελικά στα 359 εκατ. ευρώ από 1,4 δισ. που είχε αρχικά δηλωθεί. Την ίδια στιγμή, ο όμιλος ενέγραψε ζημίες σε επίπεδο ΕΒΙTDA ύψους 75,5 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημίες 136,1 εκατ., όταν αρχικά είχαν δηλωθεί κέρδη EBITDA 294 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 216,8 εκατ. ευρώ. Η κρίση αυτή οδήγησε και στη «φυγή» πολλών αντιπροσωπειών που είχαν περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της Folli Follie Cosmetics, με αρκετές από αυτές να μεταπηδούν σε άλλους παίκτες της αγοράς, οι οποίοι από φέτος ανέλαβαν τη διανομή τους.

Σημαντικά κερδισμένος αναδείχθηκε ο όμιλος Σαράντη, ο οποίος από την 1η Σεπτεμβρίου ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό του brands αρωμάτων επιλεκτικής διανομής του αμερικανικού οίκου COTY και τα οποία προηγουμένως ανήκαν στη Folli Follie. Πρόκειται για σήματα όπως Balenciaga, Bottega Veneta, Tiffany&Co, Chloe, Gucci, Hugo Boss, Marc Jacobs, Miu Miu, Lancaster, Joop, Roberto Cavalli, Calvin Klein κ.ά. Ο όμιλος αναμένεται να εγγράψει 16 εκατ. έσοδα από τις πωλήσεις των παραπάνω προϊόντων, εκτιμώντας μάλιστα ότι η συνεισφορά τους είναι σημαντική στην ανάπτυξή του. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο όμιλος συνήψε συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2018 με την COTY για την αντιπροσώπευση της Wella στην ελληνική αγορά ευρείας διανομής (σούπερ μάρκετ), προλειαίνοντας και το έδαφος για τη μεταπήδηση και της Max Factor από τη Folli Follie στον όμιλο Σαράντη. Η συμφωνία περιελάμβανε την αντιπροσώπευση και διανομή του χαρτοφυλακίου της Wella και συγκεκριμένα των σημάτων Koleston, Wellaflex και NewWave στην ελληνική αγορά ευρείας διανομής.

Εν τω μεταξύ, κατά πληροφορίες η «Σαράντης» αναμένεται να πιάσει τον στόχο για έσοδα ύψους 384 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 344 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,6%, ενώ ήδη εξετάζει την περίπτωση εξαγοράς και άλλων εμπορικών σημάτων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου δραστηριοποιείται.

Παράλληλα, οι πωλήσεις προϊόντων κατά την εορταστική περίοδο θα οδηγήσουν τον όμιλο πιο κοντά στον παραπάνω στόχο που έχει θέσει για φέτος.

Αλλος παίκτης που «κέρδισε» ένα από τα ασημικά του ομίλου Folli Follie, είναι ο όμιλος Notos, ο οποίος λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότησή του από το βρετανικό fund M&G, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τη διανομή των δύο brands Shiseido και Dolce & Gabbana για την ελληνική αγορά. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς του ομίλου τόσο στην κατηγορία περιποίησης προσώπου, σώματος και αντηλιακών (μέσω του brand Shiseido) όσο και στην κατηγορία των αρωμάτων (μέσω της D&G). Ο τζίρος της Shiseido υπολογίζεται περίπου στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ η ανάληψη των brands από τον όμιλο Notos έστειλε, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θετικό μήνυμα για τη βιωσιμότητα του ομίλου. Μολονότι τότε υπήρξαν, κατά πληροφορίες, και άλλοι υποψήφιοι αγοραστές για την απόκτηση των brands της Shiseido Group –όπως η Cosmobrands, θυγατρική της Αττικά Πολυκαταστήματα αλλά και η εταιρεία Aromca–, η επιλογή της Notos Com μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει και από το γεγονός ότι ο όμιλος διένεμε ήδη αρωματικά προϊόντα της ΒPI, που αποτελεί τμήμα και του ευρύτερου γκρουπ της Shiseido.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Folli Follie, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζει –τουλάχιστον για το διάστημα αυτό κατά το οποίο κύριο μέλημά του είναι η ρευστότητα– στην ανάπτυξη των λιανικών πωλήσεων ειδικά μέσω του Factory Outlet και του δικτύου καταστημάτων Collective, και όχι στην απόκτηση αντιπροσωπειών. Εξάλλου, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η απόκτηση αντιπροσωπειών απαιτεί τη διάθεση κεφαλαίων, εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι αμφίβολο κατά πόσον κάποιος θα ενδιαφερόταν να δώσει, υπό τις παρούσες συνθήκες, κάποια αντιπροσωπεία στον όμιλο Folli Follie. Eν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος σχεδιάζει να ενισχύσει το κομμάτι των καλλυντικών στα Factory Outlet. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που περίπου πριν από 1,5-2 μήνες ξεκίνησε και η λειτουργία του τρίτου Factory Outlet στον Αγιο Στέφανο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διοίκηση επιμένει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Ωστόσο, τόσο στα καλλυντικά όσο και στον χώρο της ένδυσης, ο όμιλος έχει απολέσει σχεδόν όλες τις αντιπροσωπείες, ενώ ήδη κάποιες έχουν μετακινηθεί σε ανταγωνιστές της. Ενδεικτικά, brands όπως η φίρμα υποδημάτων Ugg αλλά και η Technogym βρίσκονται πλέον στα «χέρια» του ομίλου Φάις.

Η επέκταση του ομίλου Φάις

Πέραν της απόκτησης σημάτων που ήλεγχε η Folli Follie στον κλάδο της υπόδησης και του αθλητικού εξοπλισμού, ο όμιλος Φάις, γνωστός για την απόκτηση του ελέγχου της «Καλογήρου», αποφάσισε να εισέλθει για πρώτη φορά και στον κλάδο των καλλυντικών. Πρόσφατα, ήρθε σε συμφωνία με την ιταλική φίρμα Κiko Milano για την ανάληψη της αντιπροσωπείας του brand σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία. Η μάρκα μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν έχει φυσική παρουσία. Οπως έχει ήδη γράψει η «Κ» σχεδιάζεται σε ορίζοντα 8-9 ετών να δημιουργηθεί ένα δίκτυο περίπου 40 καταστημάτων της ιταλικής φίρμας, τα οποία θα πωλούν αποκλειστικά δικά της προϊόντα (monobrands). Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κατάστημα θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens στο Μαρούσι, μάλλον τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα καταστημάτων και σε εμπορικούς δρόμους. Η Kiko Milano προσφέρει προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης προσώπου, και ιδρύθηκε από τον ιταλικό όμιλο Percassi το 1997. Μετράει ήδη περίπου 912 καταστήματα σε 20 χώρες, ενώ οι πωλήσεις της το 2017 ανήλθαν στα 612 εκατ. ευρώ. Παράγων της αγοράς σχολιάζει ότι η συγκεκριμένη μάρκα έχει ιδιαίτερη δυναμική, ωστόσο βασικό ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει ο όμιλος, ως τοπικός διανομέας, να ανταποκριθεί στις μεγάλες εκπτώσεις (online promotions) που προσφέρει η Κiko Milano.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *