Ξαφνική ένταση στη Βαλτική: Gripen και Eurofighter Typhoon αναχαίτισαν ρωσικά Tu-22M3 και Su-27 που πετούσαν με υπερηχητική ταχύτητα!

1Με υπερηχητική ταχύτητα πετούσαν τελικά τα τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη (δύο tu-22M3 και δύο Su-27) τα οποία εντοπίστηκαν πάνω από τη Βαλτική.

Αυτό αναφέρουν νεότερες πληροφορίες προσθέτοντας πως ήταν η πρώτη φορά που ρωσικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν να πετούν υπερηχητικά πάνω από την περιοχή σκορπίζοντας ανατριχίλα στους ελεγκτές αλλά και τα πληρώματα των αεροσκαφών αναχαίτισης ετοιμότητας QRA του ΝΑΤΟ και της Σουηδίας.

Τα αεροσκάφη τελικά όντως πετούσαν από την Ρωσία προς τον θύλακα του Καλίνινγκραντ εντός του FIR της Ρίγα, πρωτεύουσας της Λιθουανίας και με τους πομποδέκτες τους κλειστούς.

Τα δύο Backfire επιβράδυναν σε υποηχητική ταχύτητα μόνο κοντά στο Καλίνινγκραντ για να έρθουν σε σχηματισμό με δύο άλλα Flanker που είχαν απογειωθεί από εκεί αλλάζοντας τα Su-27 που τα συνόδευσαν από τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Τα δύο Su-27 που συνόδευσαν αρχικά τα Tu-22 επέστρεψαν στην Ρωσία πετώντας σε υπερηχητική ταχύτητα αναγνωρίστηκαν  από ιταλικά Eurofighter Typhoon τα οποία είχαν απογειωθεί από τη βάση Siauliau στη Λιθουανία.

————————————————————————————————————————————————–

Ένταση στις σχέσεις Σουηδίας και Ρωσίας ύστερα από την αναχαίτιση σχηματισμού ρωσικών βομβαρδιστικών και μαχητικών συνοδείας πάνω από την Βαλτική σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε η Αεροπορία της χώρας τα ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης εντόπισαν τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη δύο Tu-22M3 και δύο Su-27 να πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από την βαλτική αλλά με τους πομποδέκτες τους  κλειστούς.

Οι τελευταίοι είναι συσκευές (transponders) οι οποίοι παρέχουν το στίγμα των αεροσκαφών στο διεθνή έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας για τον συντονισμό όλων των πολιτικών πτήσεων και να αποφεύγονται περιστατικά εναέριας σύγκρουσης.

Η σουηδική Αεροπορία απογείωσε δύο JAS-37 Gripen προκειμένου να αναγνωρίσει τα ίχνη όπως και έγινε με τους Σουηδούς πιλότους να αναφέρουν τον αριθμό και τον τύπο των αεροσκαφών.

Για την συγκεκριμένη πτήση των ρωσικών αεροσκαφών δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες συνήθως όμως πρόκειται είτε για περιπολίες ρωσικών  αεροσκαφών σε αυστηρά διεθνή εναέριο χώρο, χωρίς να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο κανενός κράτους, είτε για πτήσεις μεταστάθμευσης από τη Ρωσία στον θύλακα του Καλίνινγκραντ έκτασης 223 τ. χλμ. και ευρισκόμενο μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας.

Το γεγονός όμως αυτό φαίνεται να… εξόργισε την Σουηδή υπουργό Εξωτερικών Margot Wallstrom η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε από τα ρωσικά αεροσκάφη να μην πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο προφανώς θεωρώντας ότι η Βαλτική της ανήκει!

Η Wallstrom αποκάλεσε το γεγονός «απαράδεκτο» για τα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν με τους πομποδέκτες κλειστούς καλώντας την πρακτική αυτή ως παραβίασης των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

«Αυτό έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις και με προκλητικό τρόπο» είπε η Wallstrom σε δημοσιογράφους στην Στοκχόλμη για να συνεχίσει: «Είμαστε ιδιαίτερα κουρασμένοι στο να διαμαρτυρόμαστε απέναντι σε αυτού τους είδους της παραβίασης των κανόνων»συμπλήρωσε.

Το κλίμα στην Βαλτική δεν θεωρείται ιδιαίτερα καλό αυτό τον καιρό. Φινλανδοί, Σουηδοί και Αμερικανοί ξεκινούν αεροπορικές ασκήσεις στον ήδη κορεσμένο της Βαλτικής ενώ το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί άλλες ασκήσεις με 14 μαχητικά F-16 στην Λιθουανία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *