ΞΕΡΕΤΕ ποιός από αυτούς τους κρόκους σας είναι πιο υγιεινός;

1Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα και καλής προελεύσεως αυγά; Το χρώμα του κρόκου ενός αυγού λέει πολλά για την υγεία του κοτόπουλου και τη διατροφή του. Όταν δείτε αυτούς τους τρεις κρόκους αυγών στη σειρά, ποιός πιστεύετε ότι είναι πιο υγιεινός;

Τα περισσότερα αυγά που μπρείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ έχουν έναν κρόκο στη μέση με ένα λεπτό, χλωμό κίτρινο κρόκο. Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα δεν τρώει υγιεινά. Αν και μπορεί να σας φανεί παράξενο, το παχύ σκούρο πορτοκαλί χρώμα του κρόκου είναι ένα από τα καλύτερα. Το “ασπράδι” αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού. Περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει. Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή στο τηγάνι, ενώ το ασπράδι των πιο μπαγιάτικων τείνει να απλώνει, σύμφωνα με σχετικό άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ.

Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας. Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αβγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ αυτές που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο. Το χρώμα του κρόκου είναι σταθερό και δε μεταβάλλεται με το μαγείρεμα. Γι’ αυτό να έχετε πάντα στο νου σας, ότι ένα αυγό με κιτρινο-πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *