Ξηροί καρποί: πόσο σημαντικοί είναι για τη διατροφή μας;

1Οι ξηροί καρποί είναι ένα πρώτης τάξεως σνακ, καθώς προσφέρουν πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για τον οργανισμό και την διατήρηση της καλής υγείας.
Οι ξηροί καρποί είναι ίσως μία παρεξηγημένη τροφή, λόγω των θερμίδων που λέγεται ότι μας προσδίδουν. Ποια είναι, όμως, η θρεπτική αξία των πιο αγαπημένων μας ξηρών καρπών; Γιατί είναι καλό να τους εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας;

Οι ξηροί καρποί έχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, Α και Β, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βελτιώνουν την όραση, την λειτουργία του νευρικού συστήματος και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον, έχουν φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Οι ξηροί καρποί συχνά θεωρούνται ότι μας προσδίδουν πολλές θερμίδες. Στην πραγματικότητα δεν έχει αποδειχθεί ότι όσοι καταναλώνουν συχνά ξηρούς καρπούς παχαίνουν. Αντιθέτως, η κατανάλωσή τους προκαλεί κορεσμό και μειώνει, επομένως, το αίσθημα πείνας.

Ας μελετήσουμε πιο αναλυτικά, ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες μερικών από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς.

Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνη Ε.
Φιστίκια: Τα φιστίκια αποτελούν μία πρώτης τάξεως πηγή πρωτεϊνών. Επιπλέον, περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, ενισχύοντας έτσι την υγεία της καρδιάς.
Καρύδια: Τα καρύδια έχουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, φώσφορο, βιταμίνη Ε, Κ, κάλιο και μαγνήσιο.
Στραγάλια: Τα στραγάλια στην ουσία είναι ψημένα ρεβίθια. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες Α, Β, C και Κ. Τα στραγάλια βελτιώνουν την υγεία αλλά και την εικόνα του δέρματος. Πρόκειται για μία τροφή που δεν μας επιβαρύνει με πολλά λιπαρά.
Φουντούκια: Τα φουντούκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, δηλαδή τα «καλά λιπαρά» για τον οργανισμό. Μας προσδίδουν υδατάνθρακες, βιταμίνη Β, μαγνήσιο και φώσφορο.
Ηλιόσπορος: Ο ηλιόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο και μαγγάνιο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ηλιόσπορων βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς.
Ιδιαίτερη προσοχή κατά την κατανάλωση των ξηρών καρπών πρέπει να δώσουν οι άνθρωποι που πάσχουν από αλλεργία σε αυτούς. Μία αλλεργία στους ξηρούς καρπούς μπορεί να προκύψει και ξαφνικά σε οποιαδήποτε στιγμή. Δεν έχει σημασία αν μέχρι σήμερα δεν είχατε αλλεργία σε κάποιον ξηρό καρπό, καθώς είναι δυνατό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν εμφανίσετε συμπτώματα αλλεργίας θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον αλλεργιολόγο, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να γίνουν επικίνδυνα.

Η αλλεργία μπορεί να προκύψει ακόμη και με ελάχιστη ποσότητα ξηρών καρπών.

Πηγη doctor any time

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *