Οι Αλβανοί στήνουν «τσαμική παγίδα» στην Ελλάδα

1Πώς η αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δημιουργεί νέες πληγές στα εθνικά θέματα – Γιατί οι Αλβανοί θέτουν ξανά «τσαμικό» ζήτημα
To φοβικό σύνδρομο έναντι των ξέων, η αναζήτηση της εύνοιάς τους, ο τρόμος μην «σπάσουμε αυγά» με τους εταίρους, η ανησυχία μη τυχόν και μπουν στον «πάγο» οι σχέσεις μας με τις ξένες δυνάμεις, το δέος του διαβόητου πολιτικού κόστους και το έλλειμμα γνώσης και κυρίως μνήμης, καθιστούν την εξωτερική πολιτική το τελευταίο θέμα στην ατζέντα της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης.

Ο σοφός λαός λέει «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται»… και η παροιμία βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην Ελλάδα. Στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης κανείς δεν ασχολείται με τα εθνικά θέματα, με αποτέλεσμα όλα τα «κοράκια» γείτονες να προσπαθούν να αρπάξουν κομμάτια από τη σάρκα της ισοπεδωμένης Ελλάδας. Η αδιαφορία της ελληνικής διπλωματίας, επί δεκαετίες, επιτρέπει την διόγκωση προβλημάτων, ανοίγοντας συνεχώς πληγές στο ελληνικό κράτος.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έδιναν ποτέ σημασία σε όσους με εμπρηστικές δηλώσεις αμφισβητούσαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, κάνοντας λόγο για γραφικούς και εθνικιστές.
Τι γίνεται όμως όταν οι εμπρηστικές δηλώσεις μετατρέπονται σε επίσημες θέσεις κρατών;

Ενώ ο κ. Κοτζιάς ετοιμάζεται για επίσκεψη στα Τίρανα (7 Ιουνίου), με μια αμφιλεγόμενη πρόταση «πακέτο» για μια σειρά ζητήματα, τα Τίρανα δημοσίως επιβεβαίωσαν ότι έχουν θέσει θέμα «Τσάμηδων» στην ελληνική κυβέρνηση κι αναδεικνύουν μια εντελώς ετεροβαρή για τα ελληνικά συμφέροντα ατζέντα.

Τώρα μάλιστα, πλην των γραφικών και ιδιοτελών «εκπροσώπων» των Αλβανοτσάμηδων, υπάρχει και η επίσημη πλέον διατύπωση αιτήματος από την αλβανική κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Top Channel» αναφέρθηκε σε ύπαρξη «τσάμικου» ζητήματος.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι Τσάμικες οργανώσεις στην Αλβανία, είχαν στραφεί κατά του Μπουσάτι, επειδή στην τελευταία συνάντησή του με τον Κοτζιά δεν έθεσε το «τσάμικο ζήτημα» δημοσίως.
Ο Αλβανός υπουργός, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θεωρεί πρώτο στην ατζέντα των ελληνοαλβανικών σχέσεων την κατάργηση του Εμπολέμου, έσπευσε να καθορίσει και το «περιεχόμενο» μιας τέτοιας απόφασης τονίζοντας ότι υπάρχουν 3 κεφάλαια που συνδέονται μεταξύ τους: η αναθεώρηση των βιβλίων της ιστορίας, οι ιδιοκτησίες των Αλβανών στην Ελλάδα, η «ευλάβεια» στους Έλληνες πεσόντες στο αλβανικό έδαφος».

Ο κ. Μπουσάτι δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθεί το Εμπόλεμο για να γίνουν τα επόμενα βήματα, καθώς θα υπάρχουν «άμεσες νομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του Τσάμικου ζητήματος, ως θεμελιώδους θέματος ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που θα καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας».

Η… κουτοπονηριά των Αλβανών δεν εκπλήσσει κανέναν. Αυτό όμως που εκπλήσσει είναι η μαλθακότητα και η οκνηρία που διακατέχει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Προκαλεί τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς δεν μπορεί να αντιληφθεί, μετά από 18 μήνες στο υπουργείο Εξωτερικών, τις παγίδες που του στήνουν οι «γείτονες». Δεν έχει τη διορατικότητα να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις προσκλήσεις και είναι ικανός να πάει στην Αλβανία και να αρχίσει να χορεύει με τους Αλβανούς όπως έκανε και στην Τουρκία.

Ο κ. Κοτζιάς αποδέχεται να επισκεφθεί τα Τίρανα για να προτείνει στην Αλβανική πλευρά ένα «πακέτο» που περιλαμβάνει θέματα που ενδιαφέρουν και τις δυο πλευρές, πέφτοντας στην «παγίδα» των Αλβανών και εγκλωβίζοντας την εξωτερική πολιτική της χώρας. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει μια σειρά από διμερείς συμφωνίες, όπως η κατασκευή νοσοκομείου από τον Ελληνικό Στρατό, η κατασκευή δυο στρατιωτικών νεκροταφείων, αλλά και την από ετών δέσμευση για αλλαγή των σχολικών βιβλίων για αφαίρεση ανθελληνικών κηρυγμάτων. Τώρα, οι Αλβανοί ζητούν και πρόσθετα ανταλλάγματα, την άρση του Εμπολέμου με τρόπο που θα αναγνωρίζει θέμα Τσάμηδων.

Η αμηχανία της Αθήνας είναι προφανής καθώς δεν υπήρξε καν επίσημη ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ η ακόμη και του ιδίου του Υπουργού Εξωτερικών και υπήρξε διαρροή… «κύκλων του Υπουργείου Εξωτερικών» στο ΑΠΕ η οποία ανέφερε τα εξής:

«Τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα» όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ήπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις».

Με τον τρόπο αυτό η ίδια η ελληνική πλευρά εξομοιώνει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα με το καθεστώς των Αλβανών οικονομικών μεταναστών στην χώρα μας, που ουσιαστικά οδηγεί στην αναγνώριση και παραχώρηση μειονοτήτων δικαιωμάτων σε οικονομικούς μετανάστες θέτοντας τις προϋποθέσεις για διεκδίκηση «αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα».

ΠΗΓΗ

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *