Οι «βαρονίες» του ελληνικού ποδοσφαίρου: Οι συμμαχίες και τα μπλοκ για τον έλεγχο του δημοφιλέστερου αθλήματος

1Η, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, σύγκρουση των “μεγάλων” παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Βαγγέλη Μαρινάκη, αναφορικά με τον πλήρη έλεγχο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι γεγονός.

Και λέμε “μέχρι πρότινος”, γιατί είναι έντονη η φημολογία ότι έχει επικρατήσει το τελευταίο τρίμηνο “μορατόριουμ” στην μεταξύ τους σύγκρουση με κοινό ενδιαφέρον προς την πλευρά της COSCO και του νέου λιμανιού που τους έκανε να προσεγγίζουν με μεγαλύτερη νηφαλιότητα ο ένας τον άλλο.

Και αυτό φάνηκε ΄μετά τον τελικό του Κυπέλου, όπου την (καθαρή) νίκη των κιτρινόμαυρών δεν την διαδέχθηκαν οι συνήθεις διαμαρτυρίες Μαρινάκη και Ολυμπιακού (βασικά οι ίδιες διαμαρτυρίες,σχεδόν όλων των ελληνικών ομάδων, όταν ηττώνται, δίκαια ή άδικα: “Εφταιγε ο διαιτητής”. “έφταιγε ο επόπτης” ή “έφταιγε το σημαιάκι του κόρνερ που ήταν στραβά τοποθετημένο”).

Ο Β.Μαρινάκης, δεν μίλησε, ο Ολυμπιακός δεν εξέδωσε την συνήθη οργισμένη ανακοίνωση, αλλά και ο Δ.Μελισσανίδης δεν ξεστόμισε ούτε “κιχ” κατά του μεγάλου του αντιπάλου.

Για να γίνει πιο κατανοητή η διαφορά, αρκεί να θυμήσουμε τις εκφράσεις, που εκστομίστηκαν, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί το νικητήριο ντέρμπι της 13ης Φεβρουαρίου, «Η ΑΕΚ δεν κέρδισε τον Ολυμπιακό, αλλά τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες…» ανέφερε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ και η απάντηση του ομόλογού του στην ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν χαρακτηρισμοί τύπου «αγράμματος, γραφικός «γκανγκστεράκος, γνήσιο τέκνο του υποκόσμου»!

Επιχειρώντας μια «βουτιά» στα θολά νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου και στις πολιτικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές προεκτάσεις του ανοικτού πολέμου μέχρις εσχάτων μεταξύ των δύο εφοπλιστών και προέδρων, αλλά και των λοιπών κορυφαίων παραγόντων του δημοσίου, μπορούμε να δούμε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία ενόψει των προσεχών «καυτών» μηνών που θα επακολουθήσουν, με αποκορύφωμα τις εκλογές της ΕΠΟ που θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο.

Οι δύο ποδοσφαιρικοί πόλοι

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι δύο πετυχημένοι εφοπλιστές, αλλά και «εκρηκτικοί» χαρακτήρες. Διατηρούσαν προσωπική σχέση και συχνά-πυκνά συναντιόντουσαν, προκειμένου να συζητήσουν για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, τα επιχειρηματικά δρώμενα και βέβαια για τη μεγάλη τους αγάπη, το ποδόσφαιρο. Όταν, δε, ο πρώτος είχε λάβει την απόφαση να επιστρέψει στην ΑΕΚ, προσπάθησαν να ανακαλύψουν μαζί ένα «κώδικα επικοινωνίας» με στόχο να μην διαταραχθεί η σχέση τους. Εκ του αποτελέσματος, ωστόσο, η προσπάθεια απέβη άκαρπη.

Η διαμάχη τους ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, με αφορμή τη χορηγία του ΟΠΑΠ στον Ολυμπιακό και τη δραστική μείωση του ποσού κατά 1,2 εκ. ευρώ. Συνεχίστηκε κατόπιν στα «δύσβατα μονοπάτια» της πολιτικής αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι επικές ατάκες του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά, εμμέσως πλην σαφώς, του Μαρινάκη, του τύπου «ορισμένοι έχουν καταστρέψει το ποδόσφαιρο», «ανοίγω βεντέτες μόνο με άνδρες και όχι με κάποιους που φορούν φουρό», θα μείνουν στην ιστορία.

Η επίθεση δεν έμεινε αναπάντητη και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός ανέφερε ότι «δεν θα πέσουμε στο επίπεδο ενός ανθρώπου του οποίου η ποδοσφαιρική διαδρομή είναι γεμάτη με βρομιά, απειλές, τραμπουκισμούς και ξυλοδαρμούς». Ο πόλεμος είχε μόλις ξεκινήσει…

Οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και πολιτικής. Ο «Τίγρης» έκανε δωρεά ύψους 50.000 ευρώ στον πρώην δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο, για τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, κάτι που δεν άρεσε στον Μαρινάκη, με συνέπεια να κατεβάσει ψηφοδέλτιο υπό τον Γιάννη Μώραλη.

Έχει διαρρεύσει ότι οι δύο άνδρες κοντραρίστηκαν στους δήμους Ν. Φιλαδέλφειας (Γεωργαμλής, Βασιλόπουλος), Αθηναίων (Σπηλιωτόπουλος, Σακελαρίδης) και Κερατσινίου/Δραπετσώνας (Σαλαλές, Τζανής). Στις περιφερειακές εκλογές ο «κιτρινόμαυρος» υποστήριξε στην Αττική την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού, ο οποίος είχε δεσμευθεί για την καταβολή των 20 εκ. ευρώ αναφορικά με την ανέγερση του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο «ερυθρόλευκος» αυτή της Ρένας Δούρου, με την οποία συναντήθηκε σε ψαροταβέρνα του Πειραιά. Η σχέση, σε πολιτικό επίπεδο, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρώτο δημιούργησε εντάσεις αλλά και επιθέσεις από την πλευρά του Μαρινάκη.

«Στοιχίζεται» πίσω από τον «Τίγρη» ο Αλαφούζος;

«Μέτωπο» κατά του Μαρινάκη έχουν κάνει ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Γιάννης Αλαφούζος και ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης. Η ένωση των δυνάμεων οφείλεται σε συγκυριακό φαινόμενο ή αποτελεί πλήρη εναρμόνιση της φιλοσοφίας περί ποδοσφαίρου; Ο Γιάννης Αλαφούζος διατείνεται ότι δεν υπάρχει μπλοκ μεταξύ των τριών ανδρών και επιμένει ότι «η δική μας νοοτροπία, έως ένα βαθμό, είναι διαφορετική από τις άλλες ομάδες».

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού και ο Μαρινάκης συνυπήρξαν για ένα χρονικό διάστημα μέτοχοι του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι», εντούτοις, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στα «χαρακώματα». Αιτία αποτέλεσε το ντοκιμαντέρ, εσωτερικής παραγωγής, για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου δόθηκε βαρύνουσα σημασία στην «παράγκα» και στους τίτλους του πρωταθλήματος που πήρε ο Ολυμπιακός. Η πλευρά Μαρινάκη αντεπιτέθηκε μέσω ενός εντύπου free press και η ρήξη πλέον ήταν οριστική.

Ο παράγοντας του Παναθηναϊκού τον κατήγγειλε δημόσια ότι τον… μπουγέλωσε, τον εξύβρισε και τέλος, ένας εύσωμος τύπος με άψογο… κροσέ ξάπλωσε στο έδαφος τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Βασίλη Κωνσταντίνου. Στην ιστορία, ωστόσο, θα μείνουν και οι διάλογοι που ακούστηκαν μεταξύ των ανδρών σε συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας, που περιείχαν εκφράσεις ακατάλληλου περιεχομένου.

Η φιλία Σαββίδη-Μελισσανίδη

Ένας ακόμα σύμμαχος του Μελισσανίδη στην ανελέητη μάχη για τον έλεγχο του ποδοσφαίρου είναι ο Ιβάν Σαββίδης, Ελληνοπόντιος επιχειρηματίας ήπιων τόνων και ιδιαίτερα μετριοπαθής. Τα κοινά σημεία που ενώνουν τους δύο άνδρες είναι πολλά. Είναι ο Πόντος και η «Εύξεινος Λέσχη», όπου στην Αθήνα πρόεδρος είναι ο εφοπλιστής, ενώ σ’ αυτή της Θεσσαλονίκης επίτιμο μέλος ανακηρύχτηκε ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ.

Λέγεται ότι τους δύο άνδρες είχε φέρει κοντά ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας Φιλάρετος Καλτσίδης, ο «βασιλιάς του τσιμέντου». Πριν από τέσσερα χρόνια, μάλιστα, ο Αλαφούζος και ο Γόντικας επισκέφτηκαν το κότερο του ομογενούς επιχειρηματία, προκειμένου να τον πείσουν να αγοράσει τον Παναθηναϊκό. Ο Σαββίδης, ωστόσο, έχει καταστήσει σαφές ότι αν ο Μελισσανίδης γίνει ένας «νέος Μαρινάκης», τότε θα πάψει αυτόματα να είναι και φίλος του…

Οι εκλογές της ΕΠΟ και τα «στρατόπεδα»

Αναντίρρητα, μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 όπου και θα διεξαχθούν οι εκλογές στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, θα δούμε μετατοπίσεις, αρκετές… κυβιστήσεις αλλά και ακόμα περισσότερες συζητήσεις με στόχο τον έλεγχο των ενώσεων. Το επόμενο ΔΣ θα αναδειχθεί από 181 εκλέκτορες, και σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι 53 ενώσεις (ψηφίζουν τρεις εκπρόσωποι), συν της Σάλας, οι 16 ψήφοι των ΠΑΕ της Super League και οι τρεις ψήφοι της Φούτμπολ Λιγκ.

Παρατηρούνται, εν ολίγοις, παρασκηνιακές κινήσεις και δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου να στηριχτεί η μια ή η άλλη συμμαχία. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Βαγγέλης Γραμμένος, μίλησε δημοσίως για κοινό μέτωπο ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, που ελέγχει περισσότερες από 20 ενώσεις! Ο πρόεδρος της Σάμου, Νίκος Βακάλης, χαρακτήρισε προσφάτως «υποκριτική» την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, στις ενώσεις, επιτιθέμενος στο υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τις επιχορηγήσεις προς τα ερασιτεχνικά σωματεία. Ο ομόλογός του στη Λέσβο, Σταύρος Ψαρρόπουλος, ο οποίος παρεμπιπτόντως ανήκει στην παράταξη Γκιρτζίκη, κατηγορεί την ΕΠΟ για «μαγείρεμα» στους ομίλους των μπαράζ ανόδου! Έγιναν επίσης και καταγγελίες, όπως στην Καρδίτσα, όπου κατά τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης «έπεσαν μαχαίρια».

Τη δεδομένη χρονική στιγμή διαφαίνεται ότι η συμμαχία ΑΕΚ, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ έχει κερδίσει 16 ενώσεις: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Ηλείας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λάρισας, Λασιθίου, Μακεδονίας, Ξάνθης, Πρέβεζας/Λευκάδας, Ηρακλείου, Σάμου και Φωκίδας. Ο Γιώργος Γκιρτζίκης και κατ’ επέκταση ο Βαγγέλης Μαρινάκης φέρεται να ελέγχουν 21 ΕΠΣ: Αθήνας, Πειραιά, Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής, Χανίων, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας/Ιθάκης, Θράκης.

Οι ενώσεις που, μάλλον, θα καθορίσουν το αποτέλεσμα στις ερχόμενες εκλογές είναι: Ζακύνθου, Ανατολικής Αττικής, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Γρεβενών, Σάλας, Φλώρινας, Κορίνθου, Αργολίδας, Ρεθύμνου, Πιερίας, Εύβοιας, Πέλλας, Λέσβου και Χίου.

Οι συμμαχίες εντός Σούπερ Λίγκας

Οι ισορροπίες και οι συμμαχίες στη μεγάλη κατηγορία διαφοροποιούνται συχνά-πυκνά. Πέρα από τα δύο μπλοκ που καλύπτουν τις 10 από τις 16 ομάδες του πρωταθλήματος της Super League, υπάρχουν έξι που δεν έχουν αποσαφηνίσει τη στάση τους.

Το μπλοκ ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού διατηρεί τον έλεγχο μόνο της Βέροιας, παρ’ ότι ο μεγαλομέτοχος της, Θόδωρος Καρυπίδης, είναι φίλαθλος του Ολυμπιακού! Οι σχέσεις του με τον Σαββίδη είναι εξαιρετικές. Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός έχει αγαστή συνεργασία με τον Πλατανιά, τον Πανθρακικό, την Καλλονή, τον Αστέρα Τρίπολης και τον Λεβαδειακό.

Οι έξι ομάδες που απομένουν χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: αυτές που «κλείνουν το μάτι» στη συμμαχία ΑΕΚ-ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού (Γιάννινα, Παναιτωλικός), οι ουδέτερες (Ηρακλής, Ατρόμητος) και οι ανεξάρτητες με «ερυθρόλευκη» τάση (Ξάνθη, Πανιώνιος).

Είναι απόλυτα σαφές ότι στην τελική απόφαση για την ένταξή τους, καταλυτικό ρόλο θα παίξουν τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο Ηρακλής, επί παραδείγματι, προτίθεται να μετακινηθεί –υπό προϋποθέσεις– στο μπλοκ των τριών. Εντούτοις, δεν επιθυμεί για πρόεδρο άνθρωπο του ΠΑΟΚ.

Ο Γιώργος Σπανός της ΕΤΕΚΑ θα σταθμίσει τα επαγγελματικά του συμφέροντα, δεδομένης της έντονης παρουσίας των Μαρινάκη-Μώραλη στο λιμάνι του Πειραιά, που αποτελεί πύλη για τα πετρελαιοφόρα που εφοδιάζουν την εταιρεία του.

Ο δε Μελισσανίδης με την AEGEAN έχει «λόγο» στα εμπορικά δρώμενα της διακίνησης και της εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ και η συμμετοχή του στην ΟΠΑΠ ΑΕ, ίσως παίξει ξεχωριστό ρόλο.

Ο Χριστοβασίλης των Ιωαννίνων διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Σαββίδη, αλλά δεν θα έχει επιπτώσεις αν δεν τον στηρίξει. Ο Κωστούλας του Παναιτωλικού, έχοντας ζήσει στη Σουηδία, δαπάνησε χρόνο και χρήμα προκειμένου να μάθει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχει «τραυματιστεί» από το σύστημα, με φυσικό επακόλουθο να ζητά αλλαγή, διατηρώντας όμως επιφυλάξεις για την τελική απόφαση.

Ο Χρήστος Πανόπουλος στην Ξάνθη είναι μια… κατηγορία μόνος του, καθώς ονειρεύεται ένα άλλο (ουτοπικό) επαγγελματικό πρωτάθλημα! Το 2004 δημιούργησε το νέο γήπεδο της ομάδας, το Σκόντα Ξάνθη Αρένα, μαζί με ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο. Μπορεί να χαρακτηρίζεται από παρορμητικότητα και αυθορμητισμό, που τον οδηγούν σε μυθικές, κατ’ άλλους «γραφικές», ανακοινώσεις σε βάρος των διαιτητών, όμως, την κρίσιμη στιγμή δύσκολα θα «γυρίσει την πλάτη» στον Μαρινάκη.

Ο ορθοπεδικός Χρήστος Δάρας, πρόεδρος του Πανιωνίου, ήταν επί σειρά ετών ο γιατρός του Ολυμπιακού. Η παρουσία του Βασίλη Γκαγκάτση στην πλατεία της Νέας Σμύρνης είχε οδηγήσει πολλούς στο συμπέρασμα ότι θα έλθει πιο κοντά στο «λιμάνι».

Η στάση της κυβέρνησης

Ανάμεσα σε αυτές τις Συμπληγάδες προσπαθεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή. Αποφεύγει να εμπλακεί, πολλώ μάλλον να δώσει «μπόνους» σε μια από τις δύο συμμαχίες και συνομιλεί με όλους τους ιδιοκτήτες των συλλόγων, πλην του Γιάννη Αλαφούζου, με τον οποίο υπάρχει η κόντρα για το κλείσιμο της Θύρας 13.

Παράλληλα, με «σημαία» τη διαφάνεια και την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Κοντονής επιτίθεται σφόδρα στον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Γιώργο Γκιρτζίκη, επισημαίνοντας ότι «εξακολουθεί να μεταχειρίζεται πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται σε σοβαρά αθλητικά αδικήματα σα να μην μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους». Σημειωτέον ότι και οι δύο έχουν κατηγορηθεί από αντιπάλους του του προέδρου του Ολυμπιακού, ότι είναι “φίλα προσκείμενοι στον Β.Μαρινάκη”. Αυτό για να καταδειχθεί το… χάος που επικρατεί σε επίπεδο συμμαχιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Συμπερασματικά, η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αλυσιδωτές εκρήξεις, που μπορούν να επιφέρουν ακόμα και τη διάλυση του αθλήματος. Η αντιπαλότητα των Μελισσανίδη-Μαρινάκη είναι σφοδρή, ενώ οι Σαββίδης και Αλαφούζος γνωρίζουν ότι η σύμπραξη είναι μονόδρομος. Έστω κι αν διαφωνούν σε πολλά σημεία…

Σημ: Τα βασικά στοιχεία του άρθρου προήλθαν από δημοσίευμα του περιοδικού PRONEWS, τεύχος Μαρτίου.

των Αγγελου Αρτελάρη και Νίκου Συνοδινού

via

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *