Τελευταία Νέα

Οι Βρετανοί “σπάνε” τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τα εμπορευματοποιούν – Η ελληνική κυβέρνηση… κοιμάται

42Οι Βρετανοί εμπορευματοποιούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Σπάνε» την έκθεση σε κομμάτια και τα εκθέτουν με εισιτήριο για τους επισκέπτες της γκαλερί Σάνσμπερι. Και η ελληνική κυβέρνηση… κοιμάται.

Ένα από τα βασικά τους επιχειρήματα, ότι δηλαδή οι πολίτες όλου του κόσμου μπορούν να δουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα δωρεάν, καταρρίπτουν μόνοι τους οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου. Εκτός από αυτό όμως οι Βρετανοί θα συμπεριφερθούν ως έμποροι του χειρίστου είδους αφού θα “σπάσουν” σε κομμάτια τα γλυπτά και θα τα μετακινήσουν!

Την άνοιξη, τμήματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μετακινηθούν από την γκαλερί Ντουβέν όπου τοποθετήθηκαν στην δεκαετά του 1960 και θα μεταφερθούν στην γκαλερί Σάνσμπερι. Πρόκειται για εκθεσιακό χώρο μέσα στο Μουσείο όπου θα πληρώνουν εισιτήριο.

Αυτό παραβαίνει έναν από τους βασικούς όρους λειτουργίας του Βρετανικού Μουσείου, καθώς το κληροδότημα Τέρνερ με βάση το οποίο λειτουργεί, ορίζει ότι στη μόνιμη έκθεση η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αυτό δεν ισχύει για τις περιοδικές εκθέσεις όπου το εισιτήριο είναι ακριβό.

Όμως, εκτός από το γεγονός ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα χρησιμοποιηθούν ως εμπορικό προϊόν, συμβαίνει και κάτι άλλο το οποίο εξοργίζει τους αρχαιολόγους. «Η αρχαιολογική δεοντολογία δεν επιτρέπει την παρουσίασή τους αποσπασματικά. Αυτή η μεταχείριση θεωρείται μεγάλη προσβολή», λένε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *