Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τις cyber επιθέσεις του Ιράν

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για τις cyber επιθέσεις του Ιράν

Μπορεί οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν να βρίσκονται στο πεδίο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και ο τομέας του Κυβερνοχώρου μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιότυπο νέο πεδίο μάχης.

Οι εξειδικευμένες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προειδοποιούν για το ενδεχόμενο το Ιράν να εξαπολύσει μία συντονισμένη επίθεση στο Διαδίκτυο, με τη διασπορά malware και άλλων προσπαθειών phishing σε επιλεγμένους στόχους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι αμερικανικές πηγές εκτιμούν ότι το Ιράν είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν (σε αυτές συγκαταλέγονται επίσης η Κίνα, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα) και στον online κόσμο.

Ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση ότι το Ιράν ήταν σε μια σταθερή κατάσταση, τα τελευταία δεδομένα των ειδικών, όπως τα παρουσιάζει το ZD Net, πιστοποιούν ότι οι δυνατότητες συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων του Ιράν δείχνουν να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, στοιχείο που είναι εύλογο να ανησυχεί την Αμερική.

Το Ιράν διατηρεί ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην online επίθεση σε κρίσιμους στόχους στις ΗΠΑ, με την εγκατάσταση malware σε υποδομές, αλλά και την απομακρυσμένη διαγραφή δεδομένων από υπολογιστές και servers. Η κυκλοφορία τέτοιου κακόβουλου λογισμικού, βεβαίως, δεν θα μπορούσε παρά να έχει αρνητικές συνέπειες και για τους ανυποψίαστους χρήστες του Διαδικτύου που θα μπορούσαν να «κολλήσουν» ένα τέτοιο πρόγραμμα, χωρίς να το αντιληφθούν.

Η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών των ΗΠΑ (CISA) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο οι Ιρανοί hackers να έχουν βελτιώσει κατά πολύ τις τεχνικές και τις μεθόδους τους. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Microsoft είχε προειδοποιήσει για ιρανικές επιθέσεις σε 241 λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι οποίοι σχετίζονταν με την εκλογή Προέδρου των ΗΠΑ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν λογαριασμοί δημοσιογράφων και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Επιθέσεις Ιρανών hackers παρατηρούνται και σε άλλους οργανισμούς, με σκοπό την αναγνώριση της δομής ενός στόχου, ως αποστολές αναγνώρισης. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν έχουν ήδη προετοιμαστεί οι ομάδες αυτές για πιο εκλεπτυσμένες επιθέσεις έναντι πολλαπλών στόχων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *