Οι κυνηγοί των… χρυσοφόρων μανιταριών!

1Στο Θιβέτ οι νομάδες βρίσκονται σε ένα συνεχές «κυνήγι» ιδιαίτερων μανιταριών, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική, με την τιμή τους να βρίσκεται στα ύψη!

Πρόκειται το Κόρντισεπς (Cordyceps), που φύεται στο οροπέδιο του Θιβέτ και η τιμή του είναι 50.000 δολάρια η λίβρα (περίπου μισό κιλό), κάνοντας τους νομάδες να εγκαταλείπουν κάθε άλλη απασχόληση και να μαζεύουν όσο περισσότερα μανιτάρια μπορούν, παρά τις προειδοποιήσεις οικολόγων ότι καταστρέφουν, με αυτόν τον τρόπο, την πανίδα.

Το Cordyceps, επίσης γνωστό ως μανιτάρι κάμπια, είναι ένας παρασιτικός οργανισμός που ευδοκιμεί σε μεγάλο υψόμετρο, και σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, στο οροπέδιο του Θιβέτ. Αν και ιστορικά δεν είναι μέρος του πολιτισμού του Θιβέτ, το Cordyceps είναι εξαιρετικό συστατικό παραδοσιακών ασιατικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, που υποτίθεται ότι θεραπεύουν ασθένειες, όπως το άσθμα, η ανικανότητα, ακόμα και ο καρκίνος…

Η ζήτηση του στην Κίνα, και όχι μόνο, έχει δημιουργήσει μια ακμάζουσα οικονομία και οι Θιβετιανοί, οι οποίοι στηρίζονται κυρίως στη γεωργία και κτηνοτροφία, στρέφονται στη συγκομιδή των μανιταριών εξασφαλίζοντας εισόδημα που θα είχαν σε ένα χρόνια από τις άλλες δουλειές τους. Μάλιστα, τα Cordyceps αποτελούν περίπου το 40% της τοπικής οικονομίας.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η υπερβολική συγκομιδή των Cordyceps οδηγεί στην υποβάθμιση των ορεινών χορτολιβαδικών εκτάσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τα βουβάλια και τα βοοειδή που βόσκουν.

manitari1

manitari21

manitari13

manitari5

manitari2

manitari6

manitari8

manitari3

manitari10

manitari7

manitari15

manitari11

Πηγή

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *