Οι πιο επικίνδυνοι τουριστικοί προορισμοί – Οι πόλεις στόχοι

3Το Μπέλφαστ ανακηρύχθηκε η πιο επικίνδυνη πόλη της Ευρώπης, σε μια έκθεση που εξετάζει τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης σε 1.300 εμπορικούς κόμβους και αστικά κέντρα ανά τον κόσμο.

Το Παρίσι, λόγω «Charlie Hebdo», κατέκτησε μια από τις πρώτες 100 θέσεις και είναι η δεύτερη επικινδυνότερη ευρωπαϊκή πόλη μετά την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ακολουθεί ως τρίτη επικινδυνότερη πόλη στην Ευρώπη και 113η παγκοσμίως η Αθήνα, καθώς οι αναλυτές ανησυχούν για τις δραστηριότητες ομάδων του αναρχικού χώρου.

Η Βαγδάτη όμως βρέθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας, ύστερα από έναν χρόνο με 380 επιθέσεις, που άφησαν πίσω τους 1.131 νεκρούς και πάνω από 3.600 τραυματίες- το Ιράκ άλλωστε μονοπωλεί τις πρώτες 6 θέσεις στην ίδια λίστα.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο το Λονδίνο έπεσε στις 400 επικινδυνότερες πόλεις χάρη στην απουσία κάποιου περιστατικού μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.

pio-epikindini-touristiki-proorismi

Η σχετική έρευνα διενεργήθηκε από την εταιρεία ανάλυσης παγκόσμιων κινδύνων Verisk Maplecroft, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τράπεζες και ασφαλιστικές για την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων σχεδόν σε κάθε πόλη της υφηλίου.

Για τη διαμόρφωση της τελευταίας λίστας χρησιμοποιήθηκε κάθε καταγεγραμμένο περιστατικό από τον Μάρτιο του 2015 και έως 12 μήνες πριν, σε συνδυασμό με τον συνολικό απολογισμό της τελευταίας 5ετίας. Η Charlotte Ingham, επικεφαλής αναλύτρια της εταιρείας, δήλωσε:

«Εκτιμάται ότι το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται από πόλεις. Η ορατότητα των υποεθνικών διαφορών στα επίπεδα της τρομοκρατίας θα έπρεπε να είναι επιτακτική ανάγκη για τους πολυεθνικούς οργανισμούς που θέλουν να κατανοήσουν και να τιμολογήσουν τους κινδύνους για περιουσιακά στοιχεία, υπαλλήλους και εφοδιαστικές αλυσίδες».

poleis

12 πρωτεύουσες στο κόκκινο

Η Verisk Maplecroft θεωρεί ότι 12 πρωτεύουσες βρίσκονται αντιμέτωπες με «εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο» τρομοκρατικών επιθέσεων, μεταξύ τους το Ναϊρόμπι της Κένυας αλλά και το Λάγος, πρώην πρωτεύουσα της Νιγηρίας.

Το Παρίσι διατρέχει «υψηλό κίνδυνο» και καταγράφει ραγδαία άνοδο στην 97η θέση λόγω της σοβαρότητας της επίθεσης που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, με 17 νεκρούς.

«Το επίπεδο κινδύνου στο Παρίσι είναι αντιπροσωπευτικό μιας ευρύτερης τάσεις για τις Δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, του Καναδά και της Αυστραλίας, όπου σημαντικά αστικά κέντρα αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα απειλής από οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας» σχολιάζει η εταιρεία.

Το Λονδίνο, παρότι χαρακτηρίζεται «χαμηλού κινδύνου», παραμένει «πολύ ελκυστικός» στόχος για τρομοκρατικές επιθέσεις εξαιτίας του διεθνούς στάτους που διαθέτει.

«Μια ιδιαίτερη πρόκληση για τις [βρετανικές] δυνάμεις ασφαλείας είναι η καταπολέμηση της απειλής επιθέσεων από μοναχικά άτομα που τα εμπνέουν ομάδες όπως το ΙΚΙΛ ή η Αλ Κάιντα, ή άτομα που επιστρέφουν από τα πεδία μάχης της Συρίας και του Ιράκ» λένε οι αναλυτές.

poleis_1

Τρομοκρατικές επιθέσεις: Οι 20 επικινδυνότερες πόλεις στον κόσμο…

1. Βαγδάτη, Ιράκ
2. Μοσούλη, Ιράκ
3. Αλ Ραμάντι, Ιράκ
4. Μπακούμπα. Ιράκ
5. Κιρκούκ, Ιράκ
6. Αλ Χίλα, Ιράκ
7. Πεσαβάρ, Πακιστάν
8. Βεγγάζη, Λιβύη
9. Κουέτα, Πακιστάν
10. Χασού Κελ, Πακιστάν
11. Τζαλαλαμπάντ, Αφγανιστάν
12. Κανταχάρ, Αφγανιστάν
13. Καμπούλ, Αφγανιστάν
14. Μογκαντίσου, Σομαλία
15. Καρμπάλα, Ιράκ΄
16. Καράτσι, Πακιστάν
17. Τζος, Νιγηρία
18. Αμπούτζα, Νιγηρία
19. Σαναά, Υεμένη
20. Ντοχούκ, Ιράκ

… οι 12 επικινδυνότερες πρωτεύουσες

1. Βαγδάτη, Ιράκ
2. Καμπούλ, Αφγανιστάν
3. Μογκαντίσου, Σομαλία
4. Αμπούτζα, Νιγηρία
5. Σαναά, Υεμένη
6. Βηρυτός, Λίβανος
7. Δαμασκός, Συρία
8. Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
9. Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν
10. Κάιρο, Αίγυπτος
11. Τρίπολη, Λιβύη
12. Ναϊρόμπι, Κένυα

… οι 10 επικινδυνότερες ευρωπαϊκές πόλεις

1. Μπέλφαστ, Β. Ιρλανδία (θέση 90 στην παγκόσμια κατάταξη)
2. Παρίσι, Γαλλία (97)
3. Αθήνα, Ελλάδα (113)
4. Βρυξέλλες, Βέλγιο (177)
5. Βερολίνο, Γερμανία (214)
6. Λευκωσία, Κύπρος (239)
7. Πρίστινα, Σερβία (257)
8. Τίρανα, Αλβανία (314)
9. Σκόπια, ΠΓΔΜ (323)
10. Μονακό (340)

… οι 10 επικινδυνότεροι τουριστικοί προορισμοί

1. Ιερουσαλήμ, Ισραήλ (θέση 42 στην παγκόσμια κατάταξη)
2. Κάιρο, Αίγυπτος (45)
3. Ναϊρόμπι, Κένυα (57)
4. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη (89)
5. Τύνιδα, Τυνησία (152)
6. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία (171)
7. Λας Βέγκας, ΗΠΑ (184)
8. Σίδνεϊ, Αυστραλία (192)
9. Ζανζιβάρη, Τανζανία (216)
10. Κέιπ Τάουν, Ν. Αφρική (302)

The Independent, The Daily Mail, The Telegraph, zougla.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *