Οι προφητείες για τη Γη το… 2030

5Ρομπότ υψηλού IQ, «αποθήκευση» του εγκεφάλου μας, περιβόλια σε ουρανοξύστες, προσδόκιμο ζωής στα 150 έτη…είναι ορισμένα από όσα θα βιώνουμε το 2030 σύμφωνα με τους… προφήτες της τεχνολογίας και επιστήμης. Θα επιβεβαιωθούν άραγε;
Επιστήμονες κ ερευνητές που στο βιογραφικό τους έχουν συμπεριλάβει κ τν τίτλο «μελλοντολόγος» κάνουν κατά καιρούς προβλέψεις για τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στο εγγύς κ απώτερο μέλλον.

Επιτεύγματα που θα έχουν φυσικά πολυεπίπεδη επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Τον τελευταίο καιρό αυτοί οι προφήτες μιλούν για αυτά που πιστεύουν ότι θα είναι πραγματικότητα σε 15 χρόνια από σήμερα, ορισμένα από τα οποία μοιάζουν πραγματικά με σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, αν στις αρχές του 1990 έλεγες σε κάποιον ότι λίγα χρόνια μετά θα υπήρχαν «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με χιλιάδες apps, θα υπήρχαν e-books, tablets, Facebook, Twitter ή θεραπείες με βλαστικά κύτταρα, θα σε χαρακτήριζε εξαιρετικά ευφάνταστο.

Αν του έλεγες ότι θα μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να «κατεβάσει» μια ταινία που μόλις κυκλοφόρησε στον υπολογιστή του σπιτιού του για να τη δει επί τόπου στην τηλεόρασή του που θα είναι συνδεδεμένη με τον υπολογιστή και ότι μάλιστα θα συνοδεύεται από υπότιτλους στη γλώσσα του, θα σου απαντούσε ότι μάλλον είσαι υπό την επήρεια κάποιων… ουσιών.

Αν του έλεγες επίσης ότι θα μπορεί να κάνει απ τν υπολογιστή στο σπίτι του μια αίτηση για να ταξιδέψει στον Αρη παρέα με άλλους απλούς κατοίκους αυτού του πλανήτη, θα σου απαντούσε ότι πιθανότατα χρειάζεσαι ψυχιατρική βοήθεια.

Οπότε καλό θα είναι στις προβλέψεις και στις προφητείες που ακούμε κατά καιρούς να κρατάμε μεν μικρό καλάθι αλλά να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι μπορεί κάποιες από αυτές όχι απλά να επιβεβαιωθούν αλλά να είναι τελικά ακόμη πιο επαναστατικές από όσο προβλεπόταν όταν τελικά κάνουν την εμφάνισή τους.

Ας δούμε μαζί ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες προβλέψεις που έχουν διατυπώσει οι ειδικοί για το 2030.

Οι hi-tech προβλέψεις

Η συζήτηση για τον κόσμο του 2030 ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή τις νέες προβλέψεις που έκανε ο διακεκριμένος επιστήμονας και εφευρέτης Ρέι Κουρτσβάιλ, ο οποίος έχει γίνει διάσημος όχι για τις έρευνές του αλλά για τις προβλέψεις και προφητείες που κατά καιρούς διατυπώνει.

Ο Κουρτσβάιλ υποστήριξε πριν από λίγες εβδομάδες ότι σε 15 χρόνια από σήμερα τα ρομπότ θα έχουν ξεπεράσει σε νοημοσύνη τον δημιουργό τους, τον άνθρωπο! Θα είναι σε θέση να μαθαίνουν, να κάνουν αστεία και να… φλερτάρουν.

Μία ακόμη πρόβλεψη που έχει κάνει με ορίζοντα το 2030 αναφέρει ότι εκείνη την εποχή θα είμαστε σε θέση να κάνουμε «back up», δηλαδή να αποθηκεύσουμε σε ψηφιακή μορφή, ολόκληρο το περιεχόμενο του εγκεφάλου μας μαζί με τις αναμνήσεις!

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το 2030 στους δρόμους θα κυριαρχούν αυτοκίνητα που θα κινούνται αυτόνομα, δηλαδή δεν θα χρειάζεται να τα οδηγεί κάποιος.

Η πρόβλεψη αυτή δεν μοιάζει καθόλου παράλογη αν αναλογιστούμε ότι έχουν ήδη κατασκευαστεί κάποια πρωτότυπα τέτοια μοντέλα αυτοκινήτων και με δεδομένη τη συνεχή τεχνολογική εξελίξη λογικά σε 15 χρόνια θα έχουν εξελιχθεί σε πλήρως λειτουργικά και ασφαλή αυτόνομα οχήματα.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα αεροσκάφη. Σήμερα υπάρχουν πολλά μοντέλα μη επανδρωμένων ρομποτικών αεροσκαφών. Σε 15 χρόνια θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και ρομποτικά επιβατηγά αεροσκάφη.

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πρόβλεψη είναι αυτή που κάνει λόγο για την ανάπτυξη μικροσκοπικών υπολογιστών-μεταφραστών στα πρότυπα του… Star Trek.

Αυτά τα συστήματα θα έχουν μέγεθος μικρού ακουστικού που θα μπορεί να τοποθετεί κάποιος στα αφτιά του και εκείνα θα μπορούν να μεταφράζουν οτιδήποτε στη γλώσσα του.

Η πρόοδος της ανθρωπότητας

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑΝτίκσον Ντεσπομιέρ πιστεύει ότι η λύση στο πρόβλημα τροφής στον πλανήτη βρίσκεται στους… ουρανοξύστες.

Ο Ντεσπομιέρ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να κατασκευάσει κτίρια 30 και πλέον ορόφων στους οποίους θα υπάρχουν θερμοκήπια που θα παράγουν υγιεινές τροφές με πολύ χαμηλό κόστος.

Ετσι σύμφωνα με τον επιστήμονα θα ανακουφιστούν εκατομμύρια άνθρωποι που είτε λόγω του σημείου όπου ζουν είτε λόγω έλλειψης χρημάτων δεν τρέφονται ούτε αρκετά ούτε σωστά.

Επιπλέον με τη μαζική χρήση αυτών των ουρανοξυστών θα σταματήσουν η αποψίλωση των δασών και η γενικότερη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Η Space Island Group και η British Airways έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν ένα διαστημικό… mall – έναν διαστημικό σταθμό όπου θα υπάρχουν ξενοδοχεία, καταστήματα, γήπεδα, χώροι άθλησης κτλ.

Η βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού που έχει ξεκινήσει να κάνει προσεκτικά αλλά δυναμικά αισθητή την παρουσία της εκτιμά ότι το 2030 ο αριθμός των ανθρώπων που θα θέλουν να πάνε μια σύντομη ή μεγαλύτερης διάρκειας επίσκεψη στο Διάστημα θα είναι πολύ μεγάλος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της το 2030 θα υπάρχουν τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι που θα εργάζονται σε… τροχιά γύρω από τη Γη για να εξυπηρετούν τα εκατομμύρια των διαστημικών τουριστών.

Οσον αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο, ένας από τους πιο γνωστούς ειδικούς στον τομέα της γεροντολογίας, ο Βρετανός Ομπρεϊ Ντε Γκρέι, υποστηρίζει ότι υπάρχουν 50% πιθανότητες τη δεκαετία του 2030 η επιστήμη να έχει προοδεύσει σε τέτοιο σημείο ώστε το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου να φθάσει τα 150 έτη!

Σύμφωνα με τον Ντε Γκρέι αν η πρόβλεψή του επιβεβαιωθεί τότε θα χρειαστούμε άλλα περίπου 100 έτη για να πιάσουμε το ορόσημο των 200 ετών, δηλαδή το 2140-2150 ο άνθρωπος θα ζει 200 χρόνια.
metafysika.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *