Οι σπόροι της φύσης που μας χαρίζουν υγεία!

1Η φύση μέσα από τους καρπούς και τα «δώρα» της μας χαρίζει μία ασπίδα προστασίας για το σώμα και τον οργανισμό μας, η οποία είναι σημαντικότατη. Υπάρχουν πολύτιμα τρόφιμα που μπορούν να μας εξασφαλίσουν ευεξία και μακροζωία, ενώ ταυτόχρονα, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας.

Μερικοί από αυτούς τους καρπούς, που επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του οργανισμού και την υγεία μας είναι το σουσάμι, το λινάρι, η βρώμη, το κράνμπερι. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η θρεπτική τους αξία.

Σουσάμι

Ο σπόρος σουσαμιού αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς αρωματικούς σπόρους. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά και σε πρωτεΐνη. Η θρεπτική του αξία εξαρτάται από τις συνθήκες καλλιέργειας και το είδος του σουσαμιού. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, σίδηρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β. Η βιταμίνη Β βρίσκεται στο περίβλημα του σουσαμιού. Το σουσάμι περιέχει βιταμίνη Ε, γι’ αυτό έχει αξιοσημείωτη αντιγηραντική δράση. Αποτελεί, επίσης, πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και σεληνίου.

Γενικότερα, το σουσάμι έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον, συμβάλλει στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σημαντική είναι και η συμβολή του σουσαμιού στην βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, σε έρευνα που διεξήχθη αποκαλύφθηκε ότι ορισμένες ουσίες που περιέχονται στο σουσάμι βοηθούν στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες.

Λινάρι

Το λινάρι έχει αξιοσημείωτη θρεπτική αξία, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Αποτελεί πηγή φυτικών ινών και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Έτσι, συμβάλλει στην πρόληψη παθήσεων όπως τα καρδιακά νοσήματα, οι φλεγμονώδεις νόσοι και ο διαβήτης, ενώ προλαμβάνει και τη δυσκοιλιότητα.

Το λινάρι περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη Ε και πρωτεΐνες. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λιναριού τείνει να προλαμβάνει νευρολογικές και ψυχολογικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη.

Βρώμη

Ο σπόρος της βρώμης αποτελεί μία πολύ υγιεινή διατροφική επιλογή. Η κατανάλωσή της μειώνει τις ποσότητες της κακής χοληστερίνης στο αίμα. Τα τελευταία χρόνια η βρώμη αποτελεί μία δημοφιλή επιλογή για πρωινό. Η βρώμη είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, ενώ δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Κράνμπερι

Το κράνμπερι αποτελεί πραγματικό θησαυρό θρεπτικών ουσιών, καθώς οι ευεργετικές για τον οργανισμό μας ιδιότητές του είναι αποδεδειγμένες και αξιοσημείωτες. Η πιο γνωστή ιδιότητά του είναι ότι αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης, εξίσου σημαντική είναι και η αντιοξειδωτική του δράση. Φαίνεται πως, βάσει κλινικών μελετών, το κράνμπερι εμποδίζει την αλλοίωση του DNA, βελτιώνοντας έτσι την συνολική υγεία του σώματος.

Ο καρπός αυτός είναι πλούσιος σε φλαβονοειδή, βιταμίνες Β, D και C. Με την κατανάλωσή του βελτιώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζεται η άμυνα του οργανισμού γενικότερα. Επίσης, στο κράνμπερι περιέχεται σίδηρος, κάλιο και πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά.

Πηγη doctor any time

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *