Οι συνέπειες που έχει στο σώμα μας η συναισθηματική απογοήτευση

Όλοι θα θέλαμε να αποφύγουμε να βιώσουμε συναισθηματική απογοήτευση. Βέβαια, βλέποντας το ευρύτερα, το σίγουρο είναι ότι μας…
προσφέρει μαθήματα ζωής και ενδυναμώνει έναν εύθραυστο ψυχισμό. Μα παρόλο που πνευματικά και ψυχικά μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη μακροπρόθεσμα, μια συναισθηματική απογοήτευση έχει σωματικές, άμεσες συνέπειες. Και είναι καλύτερα να τις γνωρίζετε!

Γνωρίζοντας τις σωματικές συνέπειές της, θα μπορείτε να κατανοήσετε και να παρατηρήσετε καλύτερα τον εαυτό σας σε όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά και τους κοντινούς σας ανθρώπους που μπορεί να βιώνουν μια συναισθηματική απογοήτευση. Αυτό το άρθρο, με κανένα τρόπο, δεν σκοπεύει να σας αποθαρρύνει από το να ερωτευθείτε ξανά και ξανά! Εντούτοις, γνωρίζοντας τις σωματικές επιδράσεις ενός τέτοιου ψυχικού πόνου, θα μπορείτε να παίρνετε εγκαίρως τις απαραίτητες προφυλάξεις και «θεραπείες».

15 συνέπειες που έχει στο σώμα μας η συναισθηματική απογοήτευση
1. Νιώθετε σωματικό πόνο

Κάποια από τα πιο κοινά σωματικά συμπτώματα που εμφανίζει ένα άτομο που ταλαιπωρείται από μια συναισθηματική απογοήτευση είναι οι πονοκέφαλοι, οι στομαχόπονοι ή πονόκοιλοι. Νιώθετε αυτό τον σωματικό πόνο, επειδή το σώμα σας εξαναγκάζεται να αντέξει κατά κάποιο τρόπο ένα ξαφνικό σοκ. Και το ψυχολογικό και συναισθηματικό στρες που νιώθετε σταδιακά μετατρέπεται σε φυσικό, σωματικό πόνο.

2. Τα επίπεδα του στρες σας αυξάνονται

Το στρες δεν είναι σίγουρα καλό για τον οργανισμό μας. Αν και έως ένα επίπεδο μας πιέζει να εστιάσουμε και να δούμε τι χρειάζεται για να βελτιώσουμε την υγεία μας, το πολύ έντονο στρες προκαλεί σωματικές και οργανικές δυσλειτουργίες. Όταν μάλιστα βιώνεται για μια παρατεταμένη περίοδο, μπορεί να φέρει το χάος στη ζωή σας. Είναι λοιπόν προτιμότερο τις πρώτες μέρες μιας συναισθηματικής απογοήτευσης να επιδιώκετε την ξεκούραση και την χαλάρωση με κάθε τρόπο.

3. Η όρεξή σας γίνεται ακανόνιστη/ασυνήθιστη

Κατά τη διάρκεια μιας συναισθηματικής απογοήτευσης, πολλοί άνθρωποι ξεχνούν εντελώς το πόσο φρόντιζαν την υγεία και τον εαυτό τους πριν και καταλήγουν να μην τρώνε τίποτα. Έτσι, συνήθως χάνουν βάρος. Άλλοι άνθρωποι επίσης επιλέγουν να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τον πόνο, τρώγοντας. Κάθε φορά που θυμούνται πόσο άσχημα πληγώθηκαν και πόσο άδειοι νιώθουν, γεμίζουν το στομάχι τους με φαγητό, που βεβαίως οδηγεί σε αύξηση του βάρους.

4. Μπορεί να ταλαιπωρείστε από σοβαρή θλίψη

Μερικές φορές, ξεκινά από μια απλή στεναχώρια. Αλλά αν νιώσετε ανίκανοι να προχωρήσετε ακόμα και μετά από αρκετό καιρό, μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια κατάθλιψη πάνω στην οποία δεν έχετε έλεγχο. Όταν νιώθετε ότι είστε ψυχολογικά ασταθείς, δείξτε ότι ενδιαφέρεστε ακόμα για εσάς, αναζητώντας έναν ειδικό, ένα ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή που μπορεί να σας βοηθήσει.

5. Δεν συγκεντρώνεστε εύκολα

Επειδή το μυαλό σας είναι ακόμα μπλοκαρισμένο από τον ξαφνικό κατακλυσμό άσχημων συναισθημάτων λόγω της απογοήτευσης, είναι σίγουρο ότι θα ταλαιπωρηθείτε από έλλειψη συγκέντρωσης. Αυτό θα έχει μάλλον αντίκτυπο στη δουλειά σας ή σε οποιαδήποτε εργασία που συνήθως εκτελείτε στην καθημερινότητά σας. Γι’ αυτό, όπως προαναφέρθηκε, χρειάζεστε ξεκούραση και μια απόσταση από την ρουτίνα σας.

6. Η καρδιά σας μπορεί να χτυπά βραδύτερα

Είναι φυσιολογικό η καρδιά σας να επηρεάζεται από κάθε συναισθηματική απογοήτευση. Αλλά αν παρατηρήσετε ότι η καρδιά σας λειτουργεί διαφορετικά και πιο αργά απ’ ότι φυσιολογικά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορεί να επηρεαστείτε από το σύνδρομο της πληγωμένης καρδιάς, που ακολουθεί μετά από μια έντονη απογοήτευση.

7. Μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε

Πιθανώς να ταλαιπωρηθείτε από αϋπνίες, επειδή μέσα στη σιωπή και την ησυχία, το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι το άτομο που σας προκάλεσε πόνο. Όσο κι αν στριφογυρνάτε στο κρεβάτι σας, ο ύπνος φαίνεται να σας έχει εγκαταλείψει. Και όσο πιο πολύ πιέζετε τον εαυτό σας κοιμηθεί, τόσο πιο ξύπνιοι θα νιώθετε. Δοκιμάστε να ακούσετε χαλαρωτική μουσική. Μπορεί να σας βοηθήσει.

8. Γίνεστε πιο ευαίσθητοι

Μια επώδυνη κατάσταση σας κάνει ευαίσθητους και ίσως και ευέξπατους. Ακόμα και τα πιο μικρά και ασήμαντα σχόλια ή υποδείξεις θα σας πληγώσουν περισσότερο απ’ ότι πριν. Αν μπορείτε, προσπαθήστε να μένετε μακριά από αρνητικούς ανθρώπους ή καταστάσεις. Η πρόσθετη αρνητική ενέργεια μπορεί να είναι πολύ βαριά για να τη χειριστεί ο ήδη στρεσαρισμένος σας οργανισμός.

9. Νιώθετε την ανάγκη να είστε μόνοι

Όσο νιώθετε να πονάτε, έχετε επίσης μια βαθιά ανάγκη να μένετε μόνοι. Μερικές φορές είναι πιο ανακουφιστικό να πονάτε μόνοι σας, παρά να το μοιράζεστε συνέχεια με τους άλλους. Εξάλλου, κάποια συναισθήματα δεν περιγράφονται εύκολα με λέξεις και ίσως δεν θέλετε να σας βλέπουν και οι άλλοι συνέχεια στην πιο ευάλωτη κατάστασή σας.

10. Βιώνετε στερητικό σύνδρομο

Τα συμπτώματα στέρησης είναι φυσιολογικό επακόλουθο μιας ερωτικής απογοήτευσης και ενός χωρισμού. Έχετε συνηθίσει να είστε με κάποιον, που ξαφνικά εξαφανίζεται, αφήνοντάς σας με ραγισμένη καρδιά. Η κατά κάποιο τρόπο βίαιη αυτή αποσύνδεση σας αφήνει με ένα σοκ. Εξάλλου, ακόμα και η ρουτίνα σας αλλάζει γρήγορα, από τη στιγμή που τη μοιραζόσασταν με ένα άτομο που αποχώρισε από τη ζωή σας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

11. Μπορεί να έχετε καθυστέρηση της έμμηνου ρύσης

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σοβαρό στρες οδηγεί σε καθυστέρηση της περιόδου στις γυναίκες. Άλλες γυναίκες μπορεί ακόμα και να χάνουν κάποιους μήνες υπό την πίεση του στρες. Το στρες καταστέλλει τη λειτουργία του υποθάλαμου που ελέγχει την υπόφυση. Η υπόφυση επίσης ελέγχει τον θυρεοειδή, τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες.

12. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποδυναμώνεται

Αφού το στρες αποδυναμώνει τον οργανισμό, το ανοσοποιητικό σύστημά μας επηρεάζεται επίσης. Αυτό σας κάνει πιο ευαίσθητους/ες σε ιώσεις και μολύνσεις. Βάλτε τα δυνατά σας, για να μην επιτρέψετε σε μια συναισθηματική απογοήτευση να σας ταλαιπωρήσει τόσο πολύ.

13. Μπορεί να εμφανιστεί τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι αποδεδειγμένα μια αναπόφευκτη συνέπεια του στρες. Γι’ αυτό, αν περνάτε μια έντονη συναισθηματική απογοήτευση, παρατηρήστε αυτό το σημάδι που μαρτυρά ότι το σώμα σας βιώνει έντονο στρες.

14. Παθαίνετε συχνά κράμπες

Το παρατεταμένο στρες προκαλεί περισσότερες κοιλιακές κράμπες στις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση. Αυτό εντείνει την συναισθηματική ταραχή που βιώνετε μετά τη συναισθηματική απογοήτευση. Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορείτε να ακολουθείτε, για να μειώνετε τις επιδράσεις των κραμπών, όπως οι βαθιές, χαλαρωτικές ανάσες. Τα αναλγητικά επίσης μπορούν να σας ανακουφίσουν.

15. Περνάτε περίοδο έντονων αμφιβολιών

Όσο παλεύετε με τον πόνο, αρχίζετε να αμφιβάλλετε για την αξία και τον εαυτό σας. Αναρωτιέστε αν αξίζετε να υποφέρετε έτσι. Αυτό συμβαίνει επειδή η συναισθηματική απογοήτευση κλονίζει την αυτοπεποίθησή σας. Βέβαια, αυτό είναι μια φυσιολογική συνέπεια που όμως περνά μετά από λίγο. Προσέξτε μη βυθιστείτε σε συναισθήματα αυτολύπησης και ανικανότητας, σε σκέψεις που απέχουν πολύ από την αλήθεια.

Συμπέρασμα
Μια συναισθηματική απογοήτευση δεν χαρακτηρίζεται μόνο από έναν ερωτικό σύντροφο που σας πληγώνει. Αφορά και σε μια έντονη ρήξη με την οικογένειά σας, μια κατεστραμμένη φιλία ή μια προδοσία από κάποιον που εμπιστευόσασταν. Ασχέτως της κατάστασης, να έχετε πάντα υπόψη σας ότι είναι φυσιολογικό να νιώθετε όλα αυτά τα σημάδια στο σώμα σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν θα μείνουν μαζί σας για καιρό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι τα μαθήματα και η δύναμη που θα αποκτήσετε μέσα από αυτή την εμπειρία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *