Οι τελευταίες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο

Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα διορθώνει λάθη που περιλαμβάνονται στο κείμενο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ενώ θα προστεθούν δεκάδες νέες διατάξεις που αφορούν τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών αλλά και διατάξεις που οδηγούν σε μείωση των επιβαρύνσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει να μειώσει τη φορολογία στα δικαιώματα προαίρεσης αγορών μετοχών, τα γνωστά stock options. Πρόθεση της κυβέρνησης, κατά πληροφορίες, είναι τα stock options να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Σήμερα τα δικαιώματα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με συντελεστή που φθάνει το 45%. Η αξία της παροχής προσδιορίζεται κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης ή μεταβίβασής του και όχι κατά τον χρόνο χορήγησης αυτού. Επομένως, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θεωρείται η ωφέλεια που αποκτάται κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης, ανεξάρτητα από το γεγονός του εάν υφίσταται ή όχι η εργασιακή σχέση του δικαιούχου της ωφέλειας κατά τον χρόνο αυτό. Μέχρι το 2007 τα stock options ήταν αφορολόγητα, στη συνέχεια εντάχθηκαν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και πλέον η κυβέρνηση σχεδιάζει την αυτοτελή φορολόγησή τους. Σημειώνεται ότι τα stock options είναι μετοχές που προσφέρονται στα στελέχη των επιχειρήσεων σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που διαπραγματεύεται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Για την υπεραξία (το κέρδος) που προκύπτει από την πώλησή τους θα καταβάλλεται φόρος 15%.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Οπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση σχεδιάζει μικρές διορθώσεις στο σχέδιο μετά τις αντιδράσεις φορολογουμένων κυρίως για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Από τα 831 σχόλια πολιτών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στην πλατφόρμα όπου αναρτήθηκε το σχετικό ν/σ, σχεδόν τα μισά και συγκεκριμένα 349 αφορούν τις e-αποδείξεις, με τους φορολογουμένους να σημειώνουν ότι δύσκολα θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν με ηλεκτρονικά μέσα το 30% του εισοδήματός τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να διορθωθεί το άρθρο 7 του νομοσχεδίου, με το οποίο καθορίζεται το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων. Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε να μην συνυπολογίζονται στο εισόδημα οι δαπάνες για την καταβολή διατροφής από διαζευγμένους φορολογούμενους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν εξετάζει τη μείωση του ποσοστού, το οποίο ανέρχεται στο 30% του εισοδήματος.

Η έκπτωση 40%

Επίσης, εξετάζει τη βελτίωση της διάταξης με την οποία παρέχεται έκπτωση φόρου 40% για την επισκευή ακινήτων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο δεν θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τους ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητά τους να ζητούν αποδείξεις, αλλά θα τους επιβαρύνει. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 16, η οποία αναφέρει τα εξής: «Σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζεται η περίπτωση α΄ της παρ. 3 του άρθρου 39 μέχρι και την 31.12.2026». Επί της ουσίας καταργείται για όποιον επικαλεστεί τη σχετική έκπτωση του 40% η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τους έχοντες εισόδημα από ενοίκια. Μάλιστα, η συγκεκριμένη αναστολή έκπτωσης του 5% προβλέπεται να ισχύσει έως και το τέλος του 2026, δηλαδή για μία ολόκληρη επταετία.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *