Τελευταία Νέα

Οι τρεις παράγοντες που διατηρούν χαμηλά τον πληθωρισμό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Διεθνείς εξελίξεις που αφορούν την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και άλλες που αφορούν την επίπτωση στις τιμές από τη μείωση του ΦΠΑ το τελευταίο δίμηνο στα προϊόντα εστίασης και ενέργειας, αποτελούν μεταξύ άλλων παράγοντες που προσδιορίζουν τον υποτονικό ρυθμό ανόδου των τιμών στην Ελλάδα. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και η διατήρηση της πτωτικής πορείας του πληθωρισμού των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της Alpha Bank, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat παρέμεινε σε οριακά θετικά επίπεδα τον Ιούλιο, στο 0,4% από 0,2% τον Ιούνιο, ενώ διαμορφώθηκε σε 0,7% κατά μέσον όρο στο πρώτο επτάμηνο του έτους. Ο ρυθμός ανόδου των τιμών στη χώρα διατηρείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1,1% τον Ιούλιο από 1,3% τον Ιούνιο, χαμηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (κάτω και πλησίον του 2%).

Η εξασθένηση του ρυθμού ανόδου των τιμών αντανακλά αρχικά τη διακοπή της ανοδικής πορείας της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και τη διατήρησή της, κατά μέσον όρο, σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Η εξέλιξη αυτή αντισταθμίζει την επίπτωση της υποτίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ας σημειωθεί ότι η αποδυνάμωση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο δημιουργεί ορισμένες πληθωριστικές πιέσεις καθώς τα εισαγόμενα προϊόντα είναι ακριβότερα, με το ένα τρίτο σχεδόν εξ αυτών να αφορά προϊόντα ενέργειας. Η πτώση ωστόσο της τιμής του πετρελαίου φαίνεται να αντισταθμίζει αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργεί η επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Επιπλέον, δεύτερος παράγοντας είναι η ισχυρή αρνητική επίπτωση στις τιμές από τον μειωμένο ΦΠΑ το τελευταίο δίμηνο στα προϊόντα εστίασης και ενέργειας. Τρίτον, η διατήρηση του πληθωρισμού των χωρών της Ευρωζώνης –που αποτελούν και τους βασικούς μας εμπορικούς εταίρους– σε πτωτική πορεία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, εξέλιξη που μεταξύ άλλων αντανακλά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και, ιδιαίτερα, την κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *