Οι τροφές που θα σας χορτάσουν κάνοντας … δίαιτα

«Θέλω να χάσω βάρος αλλά να μην πεινάω»…
«Τι μπορώ να τρώω και να με χορταίνει καλύτερα;». Αυτές είναι ίσως οι πιο συνήθεις επιθυμίες και απορίες όσων ξεκινούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, μια δίαιτα. Για να είναι ένα τρόφιμο και χορταστικό αλλά και διαιτητικό, θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά γνωρίσματα:
– Να έχει λίγες θερμίδες.
– Να περιέχει θρεπτικά συστατικά που δημιουργούν πιο εύκολο και γρήγορο κορεσμό. Τα δύο ίσως κυριότερα από αυτά είναι η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Ας δούμε λοιπόν κάποια τρόφιμα που εμπεριέχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και δεν θα πρέπει να λείπουν από τη δίαιτά σας :
Λαχανικά
Μας προμηθεύουν πολύ λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες, που δημιουργούν πιο εύκολο αίσθημα κορεσμού. Είτε ως σαλάτες είτε ως σούπες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός ολιγοθερμιδικού διαιτολογίου Μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που αρχίζουν τα γεύματά τους με μια σαλάτα ή ένα φλιτζάνι σούπας που βασίζεται σε λαχανικά, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια κυρίως πιάτο τους. Ωστόσο, προσοχή στην ποσότητα του λαδιού που θα προσθέσετε.
Κοτόπουλο – ψάρι – θαλασσινά
Έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό : Προμηθεύουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, με πολύ λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Εμποδίζουν την απότομη αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα, για αυτό και μας χορταίνουν πολύ καλύτερα από τα μακαρόνια ή ένα λαδερό.
Γάλα – Τυρί –Γιαούρτι
Αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης. Μπορούν να καταναλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είτε ως συστατικό ενός πρωινού, είτε ενός σνακ είτε ενός γεύματος. Θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε σημαντικά το τσιμπολόγημα. Προτιμώνται τα χαμηλών λιπαρών.
Δημητριακά ολικής άλεσης
που είναι εμπλουτισμένα με φυτική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας Αποτελούν τη νέα τάση στο χώρο των δημητριακών. Περιέχουν πολλές χορταστικές φυτικές ίνες αλλά και υψηλότερη πρωτεΐνη σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα δημητριακά και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας. Δεν μας δίνουν πολλά λιπαρά και άρα οι θερμίδες τους είναι πολύ ικανοποιητικές. Αυγά: Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Αν συνδυαστούν και με άλλες τέτοιες πηγές όπως το τυρί και η γαλοπούλα, μας δίνουν ένα χορταστικό γεύμα, χωρίς πολλά λιπαρά και θερμίδες.
Μανιτάρια
Ίσως τα πιο διαιτητικά τρόφιμα στη φύση. Περιέχουν κατά σχεδόν 90 % νερό, καθώς επίσης και αρκετή πρωτεΐνη. Μια μερίδα μανιτάρια πλευρώτους ψητά μας χορταίνουν σχεδόν όπως το κρέας και (μισό κιλά μανιτάρια ψητά) μας δίνουν μόλις 150 θερμίδες.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr Labels Υγείαksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *