Οι 10 super τροφές για το καλοκαίρι

1Το καλοκαίρι είναι η πλουσιότερη εποχή σε φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι απαραίτητα και χρήσιμα για την υγεία μας, πέραν της απόλαυσης που μας προσφέρουν.

Αυτή την εποχή η φύση προσφέρει τα καλύτερα σακχαρώδη φρούτα της – νεκταρίνια, βερίκοκα, καρπούζια αλλά και τις καλύτερες ντομάτες της, με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν φυτοφάρμακα και δεν είναι προϊόν εντατικής καλλιέργειας.

Αυτά είναι τα φρούτα που πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνουμε αυτή την εποχή, σε λογικές ποσότητες, για να έχουμε την απαραίτητη ενυδάτωση και ενίσχυση στον οργανισμό μας.

Κόκκινα κρεμμύδια

Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι μία εξαιρετική προσθήκη για τις καλοκαιρινές σας σαλάτες. Πέρα από την έντονη γεύση τους, δρουν σαν φυσικά αντιισταμινικά και μπορούν να σας ηρεμήσουν από παθήσεις όπως η θερμοπληξία.

Γιαούρτι
Οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν μεγάλη προσοχή στην συντήρηση των τροφίμων. Ειδικά τα φρέσκα τρόφιμα και το κρέας δεν διατηρούνται εκτός ψυγείου. Για να προστατευτείτε από τα μικρόβια που καιροφυλακτούν στις τροφές αυτούς τους μήνες καλό είναι να τρώτε αρκετό γιαούρτι, πλούσιο σε απαραίτητα και φιλικά βακτήρια που αποτρέπουν τροφικές δηλητηριάσεις

Μωβ μπρόκολο
Το μωβ μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση. Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α και C, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες

Κάρδαμο
Όταν ιδρώνουμε, πέφτουν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας, προκαλώντας ιδιαίτερη κόπωση. Το κάρδαμο είναι τέλεια πηγή σιδήρου που συνοδεύει μοναδικά τις σαλάτες σας. Επιπλέον, είναι πολύ εύκολο να το έχετε στο σπίτι σας, στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας.

Μαρινάδες
Αν θέλετε να αντικαταστήσετε τα παχυντικά και ανθυγιεινά barbeque του καλοκαιριού με κάτι πιο ελαφρύ, προτιμήστε κοτόπουλο, θαλασσινά και ψάρια και ψητά λαχανικά. Έτσι, θα μειώσετε κατά πάρα πολύ την πρόσληψη θερμίδων. Φροντίστε ότι και αν επιλέξετε να μαγειρέψετε σε σχάρα, να το έχετε μαρινάρει σε μείγμα από λάδι και λεμόνι ώστε να επωφεληθείτε από την αντικαρκινογόνο δράση του.

Καλοκαιρινά φρούτα
Το σημαντικότερο αυτούς τους μήνες είναι να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα των υγρών στον οργανισμό σας. Τα φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και νερό και έτσι είναι ιδανικά για πρωινό ή δεκατιανό το καλοκαίρι.

Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και διεγείρουν άμεσα τα επίπεδα ενέργειας. Ακόμα καλό είναι να τα καταναλώνετε αυτήν την περίοδο, λόγω των φιλικών βακτηρίων που περιέχουν και της ικανότητας τους να επαναφέρουν την φυσική χλωρίδα του οργανισμού.

Μέντα
Αν ζεσταίνεστε υπερβολικά, αντικαταστήστε το τσάι ή τον καφέ σας με ένα αφέψημα από φρέσκια μέντα.

Εκτός από την ιδιότητα της να βοηθάει στην πέψη, δρα δροσιστικά στον οργανισμό. Ταιριάζει υπέροχα σε σαλάτες, ή ως γαρνίρισμα σε κρέας και ψάρι.

Μπανάνες
Που θα ήμασταν χωρίς τις μπανάνες; Ένα τέλειο σνακ για όλες τις ώρες, πλούσιο σε κάλιο που με την σειρά του είναι το στοιχείο που ρυθμίζει την απώλεια υγρών από τον οργανισμό

Φρέσκα φασολάκια και μπιζέλια
Μπορεί τα κατεψυγμένα να είναι εύκολη λύση αλλά τα φρέσκα είναι πολύ πιο ευεργετικά.

Τα μπιζέλια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ απαραίτητη για την υγεία των οστών, φολικό οξύ και βιταμίνη Β6 που βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τέλος, είναι πλούσια πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β που σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε την κόπωση.

Πηγη healthier world

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *