Οι 15 χώρες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων

3Σε μια εκτίμηση κινδύνου για τις πιθανότητες εκδήλωσης τρομοκρατικών σε παγκόσμιο επίπεδο, προχώρησε η ΑΟΝ Crisis Managment, για το 2015.

Οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες, όπως φαίνεται και στον χάρτη, είναι αυτές που παρουσιάζουν τον υψηλότερο κίνδυνο (Severe- με βαθύ πορτοκαλί χρώμα) εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων.
Συνολικά οι χώρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του 2014, είναι 15 και πρόκειται για τις:

Πακιστάν
Αφγανιστάν
Ιράκ
Συρία
Υεμένη
Σομαλία
Αιθιοπία
Σουδάν
Νότιο Σουδάν
Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία
Τσάντ
Νίγηρας
Μάλι
Λιβύη
Κογκό

Για τις ΗΠΑ ο βαθμός «κινδύνου» εκτιμάται ως «χαμηλός» ενώ για τη Ρωσία «μέτριος» όπως και για τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά και για την Ελλάδα. Η ΑΟΝ, στηρίζει την εκτίμησή της στις «κοινωνικές αναταραχές» και στις βίαιες εκδηλώσεις διαδηλωτών που παρατηρήθηκαν το 2014 και κυρίως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, με τις επιθέσεις με μολότοφ κατά αστυνομικών. Ειδική αναφορά γίνεται και σε «εδαφικές διενέξεις» στο Αιγαίο με την Τουρκία αν και «δεν υπάρξουν ενδείξεις πως θα υπάρξει το κλιμάκωση». Επίσης, ο κίνδυνος χαρακτηρίζεται μέτριος και εξαιτίας της «εμφάνισης τρομοκρατικών επιθέσεων το 2014» ενώ γίνεται ειδική αναφορά στην έκρηξη έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2014 και στους πυροβολισμούς κατά της ισραηλινής πρεσβείας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τέλος, μόλις δύο χώρες, Γροιλανδία και Σβάλμπαρντ, δεν διατρέχουν απολύτως κανένα κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων ενώ ιδιαίτερα χαμηλός δηλαδή αμελητέος είναι ο κίνδυνος για: Ισλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τσεχία, Αυστρία, Κροατία, Ουζμπεκιστάν, Μπουτάν, Μογγολία, Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Κούβα, Παναμά, Ουρουγουάη, Γουιάνα, Σουρινάμ.

Αναλυτικά πληροφορίες για κάθε χώρα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα AON και μεταφέροντας τον το ποντίκι πάνω στη χώρα που σας ενδιαφέρει.

defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *