Ολα ανοικτά με Novartis

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην επόμενη φάση, της σύνταξης της πρότασης για τη σύσταση ειδικής επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενα αδικήματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis, περνάει η κυβερνητική πλειοψηφία, την ώρα που όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, καθώς το αν ο φάκελος θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη ή αν η επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα συνεχίσει το έργο της προχωρώντας και σε σχετικό πόρισμα προς την Ολομέλεια κρέμεται από μια λεπτή νομική «κλωστή» που αφορά το αν τα αδικήματα τελέστηκαν κατά τη διάρκεια ή «επ΄ ευκαιρία» της άσκησης των καθηκόντων του υπουργού.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η επιτροπή θα αποφανθεί ότι δεν είναι αρμόδια να εξετάσει την υπόθεση και θα επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη. Το δεύτερο είναι να αξιολογήσει τις καταθέσεις των κ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Ιω. Αγγελή και να εκδώσει σχετικό πόρισμα ή να προχωρήσει και σε εξέταση μαρτύρων. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά, και η διάρκεια ζωής μιας Προκαταρκτικής μπορεί να κυμαίνεται από μια διαδικασία-εξπρές ή πιο μακρά, όπως, για παράδειγμα, αυτή του Βατοπεδίου (αν και το τελευταίο μοιάζει με το πιο αδύναμο σενάριο). «Κρίσιμο είναι κατά πόσον τα αδικήματα τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του κ. Παπαγγελόπουλου. Αν τελέστηκαν παράπλευρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει η δικογραφία να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας το τοπίο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (ρ/σ «Παραπολιτικά»), ενώ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έμεινε εκτός κάδρου, τόνισε ότι «οι πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορούν να οδηγούνται σε ποινικές διαδικασίες, εκτός αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι συντελέστηκε αδίκημα».

Αναφερόμενος στα τρία σενάρια για το έργο της επιτροπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενέταξε σε αυτά και το εξπρές σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η επιτροπή μπορεί να εξετάσει το θέμα και να αποφασίσει να το επιστρέψει αμέσως στη Δικαιοσύνη, διαφορετικά «μπορεί να διεξαχθεί έρευνα και μετά να αποφασίσει η Βουλή αν είναι δική της αρμοδιότητα ή πρέπει να το επιστρέψει στη Δικαιοσύνη. Το τρίτο είναι να αποφασίσει ύστερα από εξέταση των στοιχείων ότι είναι δικό της θέμα να προχωρήσει μέχρι τέλους, καθώς έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα». (ρ/σ Real). Ηδη συντάσσεται η πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής που θα περιλαμβάνει τα υπό διερεύνηση αδικήματα και την οποία δεν αποκλείεται να υπογράφουν περισσότεροι από τους απαιτούμενους 30 βουλευτές, ενώ η Ν.Δ. αναζητεί τους βουλευτές με νομικές γνώσεις που θα τη στελεχώσουν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ζερεφό


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε χθες στο Μαξίμου τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της ομιλίας που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Tην προτεραιότητα που δίνει στην «πράσινη ατζέντα» με αιχμή την κλιματική αλλαγή και την ελληνική πρωτοβουλία για το θέμα, η οποία έχει επιλεγεί από τον ΟΗΕ ανάμεσα σε εννέα εμβληματικές προτάσεις που θα συζητηθούν στην επικείμενη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή, σηματοδότησε η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της σχετικής ομιλίας που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Δευτέρα στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα αναπτύσσοντας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την ελληνική πρωτοβουλία και, όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Ζερεφός θα είναι ο επισπεύδων εμπειρογνώμων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι η πρόταση στοχεύει στη λήψη μέτρων και στη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι τον ερχόμενο Μάιο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, στην οποία θα προσκληθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καθώς και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *