Ολόκληρη η ρύθμιση για την προστασία της α΄κατοικίας που κατατίθεται στη Βουλή

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην κατάθεση της τροπολογίας για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας αναμένεται να προχωρήσει πιθανότατα και σήμερα η κυβέρνηση, μία ημέρα μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση:

Το πλαφόν για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια μπαίνει στα 175.000 ευρώ

Για κάθε άλλη περίπτωση (στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία) η προστασία θα παρέχεται σε αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας στις 250.000 ευρώ.

Ψαλιδισμένα είναι πάντως υα περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Ειδικότερα, η ύπαρξη άλλης, πέραν της κύριας κατοικίας, ακίνητης περιουσίας ή μεταφορικών μέσων του αιτούντος δεν κωλύει την υποβολή της αίτησης παροχής προστασίας, αρκεί η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων του αιτούντα, του συζύγου και των εξαρτώμενων μελών να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ. Ο περιορισμός αυτός ισχύει μόνο αν το σύνολο των υπό ρύθμιση οφειλών είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ.

Την πρόθεση της κυβέρνησης είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο η ρύθμιση επρόκειτο να κατατεθεί το αργότερο έως το πρωί της Τετάρτης.

Η κατάθεση της ρύθμισης έρχεται μία ημέρα μετά την άκαρπη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking group που δεν ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας.

Κυβερνητικές πηγές διεμήνυαν τις τελευταίες ημέρες ότι επιδίωξή τους είναι η συμφωνία και όχι η ρήξη, αλλά πετούσαν το μπαλάκι στους δανειστές λέγοντας ότι από αυτούς εξαρτάται το τι θα συμβεί.

Ως προς τα σημεία που εξακολουθούν να χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές, το θέμα των ορίων για την ένταξη στο νέο πλαίσιο παρέμενε σημαντικό, αν και οι πηγές ανέφεραν ότι ως προς αυτό είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού.

Το σημαντικότερο αφορούσε την αξία της ακίνητης περιουσίας (επιπλέον της πρώτης κατοικίας) και των καταθέσεων. Η αρχική κυβερνητική πρόταση για 260.000 και 65.000 ευρώ αντιστοίχως θεωρείτο υπερβολικά γενναιόδωρη από τους δανειστές. Επίσης, η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων παρέμενε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια». Οι δανειστές και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριζαν ότι για τις επιχειρήσεις αυτές υπάρχει το πτωχευτικό δίκαιο και δεν υπάρχει λόγος να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο που αφορά τα νοικοκυριά.

  • Η αιτιολογική έκθεση – 914 KB
  • Η ρύθμιση για το νέο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας – 985 KB

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *