Ο ήρωας που έγινε φωνή ξεχασμένων συναγωνιστών του

Ο Λουίς Γκουστάβο Αλβαρεζ (1965-2019), αστυνομικός και πρώην πεζοναύτης, έμεινε για τρεις μήνες στο Ground Zero, αναζητώντας επιζήσαντες και τις σορούς των νεκρών.

Ο Λουίς Αλβαρεζ, πρώην αστυνομικός στον δήμο της Νέας Υόρκης που απηύθυνε έκκληση τον περασμένο μήνα στο Κογκρέσο για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και άλλους εργαζόμενους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο, σε ένα κέντρο παρηγορητικής φροντίδας στο Ρόκβιλ της Νέας Υόρκης. Ηταν 54 ετών.

Ο Αλβαρεζ έπασχε από ορθοκολικό καρκίνο, η διάγνωση του οποίου έγινε το 2016. Η ασθένεια συνδέεται με τους τρεις μήνες που πέρασε στο «Σημείο Μηδέν» στο Μανχάταν μετά τις επιθέσεις, αναζητώντας επιζήσαντες και τις σορούς των συναδέλφων του στις παρακείμενες ταράτσες και στα τοξικά συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων.

Ο Αλβαρεζ εμφανίστηκε στην υποεπιτροπή δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 11 Ιουνίου και, με βραχνή φωνή, ζήτησε από τους βουλευτές να αναπληρώσουν το Ταμείο Αποζημίωσης των Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Στο πλευρό του ήταν ο Τζον Στιούαρτ, πρώην παρουσιαστής της δημοφιλούς κωμικής εκπομπής «The Daily Show», που μίλησε με πάθος υπέρ των θυμάτων και των δίκαιων αιτημάτων τους. Το νομοσχέδιο για την παράταση ζωής του Ταμείου εγκρίθηκε ομόφωνα από την επιτροπή. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, δέχθηκε να τεθεί σε ψηφοφορία τον προσεχή Αύγουστο.

«Πρέπει να υπάρχει κάλυψη», έλεγε ο Αλβαρεζ σε συνέντευξή του στο Fox News μία εβδομάδα μετά την κατάθεσή του. «Είμαι τυχερός που έχω την περίθαλψη που έχω, αλλά κάποιοι δεν την έχουν. Εκτός από το άγχος της μάχης κατά του καρκίνου, αντιμετωπίζουν και το οικονομικό άγχος της περίθαλψης». Και πρόσθεσε: «Δεν είμαι κάτι ιδιαίτερο, έκανα ό,τι έκαναν και όλοι οι άλλοι. Τώρα πληρώνουμε το τίμημα για αυτό. […] Εγώ αρρώστησα 16 χρόνια μετά. Υπάρχουν ορισμένοι εργαζόμενοι που λένε: “Εμένα δεν θα μου συμβεί. Είμαι καλά. Εχει περάσει ο καιρός.” Ο καιρός όμως δεν περνάει».

Στην επιτροπή της Βουλής, ο Αλβαρεζ είπε: «Δεν θα κάτσω να παρακολουθώ τους φίλους που έπαθαν καρκίνο εξαιτίας της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως εγώ, να απαξιώνονται εξαιτίας του πότε αρρώστησαν. Με φέρατε εδώ τη μέρα πριν από τον 69ο γύρο χημειοθεραπείας μου. Θα φροντίσω να μην ξεχάσετε ποτέ τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στην 11η Σεπτεμβρίου».

Την επόμενη μέρα δεν ήταν σε θέση να υποβληθεί στη θεραπεία. Οι εξετάσεις που έκανε έδειξαν ότι έπασχε από ηπατική ανεπάρκεια.

Ο Λουίς Γκουστάβο Αλβαρεζ γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1965 στο Κουίνς. Αποφοίτησε το 1983 από το Λύκειο Monsignor McClancy Memorial στη συνοικία του και στη συνέχεια υπηρέτησε στους πεζοναύτες και σπούδασε στο City College του City University of New York. Το 1990 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην αστυνομία του δήμου της Νέας Υόρκης.

Αρχικά τοποθετήθηκε στο 108ο τμήμα στο Long Island City του Κουίνς. Το 1993 μετατέθηκε στην υπηρεσία ναρκωτικών και δύο χρόνια αργότερα προήχθη στη θέση του αξιωματικού-ερευνητή. Αφού εργάστηκε ως μυστικός, αναζήτησε μία λιγότερο στρεσογόνο δουλειά και, το 2004, μετατέθηκε στην υπηρεσία εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Ο Αλβαρεζ βραβεύθηκε πέντε φορές για το αστυνομικό του έργο. Το 2010 έλαβε σύνταξη αναπηρίας. Αργότερα εργάστηκε για ένα διάστημα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, έως ότου η ασθένειά του δεν του επέτρεπε να συνεχίσει.
Αφήνει πίσω τη μητέρα του Αϊντα, τη σύζυγό του Λέινι, τους τρεις γιους του (Ντέιβιντ, Τάιλερ και Μπεν) και τους αδελφούς του Φερνάντο και Φιλ.

Το Ταμείο Αποζημίωσης Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ύψους 7,3 δισ. δολαρίων, λειτουργεί από το 2011 για τη στήριξη των μελών των σωμάτων ασφαλείας και των σωστικών υπηρεσιών και των οικογενειών τους. Πολλοί αστυνομικοί, πυροσβέστες και άλλοι εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να σώσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων· πολλοί άλλοι νόσησαν στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα της έκθεσής του στην τοξική ατμόσφαιρα του Ground Zero στις εβδομάδες μετά την επίθεση. Το Ταμείο προβλέπεται να εξαντληθεί στο τέλος του 2020.

«Θα φτάσουμε στο σημείο σύντομα, πιθανότατα εντός του έτους», σημείωνε πρόσφατα ο γερουσιαστής Νέας Υόρκης Τσακ Σούμερ, «όταν ο αριθμός των νεκρών από τις ασθένειες που συνδέονται με την 11η Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσει των αριθμό των νεκρών από τις ίδιες τις επιθέσεις».

Μέχρι στιγμής, περίπου 21.000 αιτούντες έχουν λάβει συνολικά 5 δισ. δολάρια. Εκκρεμούν ακόμα περίπου 19.000 αιτήσεις. Για να καλυφθούν νέα αιτήματα και να περικοπούν τα παλιά, η επιτροπή της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο του Ρεπουμπλικανού Πίτερ Κινγκ (που εκπροσωπεί το Long Island) και της Δημοκρατικής Κάρολιν Μαλόνι (βουλευτή Μανχάταν) που προβλέπει την παράταση ζωής του ταμείου για δεκαετίες. Η ολομέλεια του σώματος αναμένεται να το ψηφίσει εντός του Ιουλίου.

«Δεν ήθελα να είμαι πουθενά αλλού όταν ήμουν εκεί», είπε ο Αλβαρεζ στο Κογκρέσο σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου. Πρόσθεσε όμως: «Τώρα οι ασθένειες της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν πάρει πολλούς από εμάς, και όλοι ανησυχούμε για τα παιδιά μας, τις γυναίκες μας και τις οικογένειές μας, και τι θα συμβεί αν δεν είμαστε πια εδώ».

Στις 26 Ιουνίου, σε συνάντηση εργαζομένων σε ιατρικές υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης με τον Μακόνελ, ένας εξ αυτών, ο Τζον Φίαλ, έπιασε το χέρι του γερουσιαστή. Οταν το άφησε, ο Μακόνελ κρατούσε το αστυνομικό σήμα του Αλβαρεζ.

«Για να δώσει ένας αστυνομικός της Νέας Υόρκης το σήμα του, αυτό είναι σαν κάποιος άλλος να δωρίζει ένα όργανο», δήλωσε στο CNN o Φίαλ, ο οποίος έχασε το πόδι του σε ένα ατύχημα στο Ground Zero. «Ο Λουίς ήθελε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία να κατανοήσει τη σημασία αυτής της κίνησης και να θυμηθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι άρρωστοι και πεθαίνουν».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *