Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/02/20)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ο ΔΗΚΤΗΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπάρχει…

Παρασκευή απόγευμα, λίγα λεπτά μετά τις έξι, μια ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκαλεί ρίγη. Εστειλε, λέει, μια επιστολή προς «τους προέδρους των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων τραπεζών, σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και στον νέο ποινικό κώδικα, υπογραμμίζοντας την υποχρέωση που έχουν πλέον οι τράπεζες και τα διοικητικά τους συμβούλια για τον χειρισμό παλαιών και νέων ποινικών υποθέσεων». Κύριος οίδε πόση φαιά ουσία, πόσων εγκεφάλων, αναλώθηκε τις επόμενες ώρες για να καταλάβουν τι υπέπεσε στην αντίληψη του ΤΧΣ και ως υπεύθυνος φορέας και μέτοχος αναγκάστηκε να στείλει την επιστολή. Τα τηλέφωνα άναψαν. Μην είναι τούτο, μην είναι το άλλο; Ολοι εξέτασαν όλα τα πιθανά σενάρια, αλλά άκρη δεν έβγαλαν. «Το βλέπουμε από Δευτέρα», συμφώνησαν. Πάντως, το θετικό είναι ότι επιβεβαιώθηκε η φήμη πως το ΤΧΣ εξακολουθεί να υπάρχει.

Στην αποπληρωμή του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, και την έκδοση νέου προχωράει ο ΟΠΑΠ. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του οργανισμού στο Χ.Α., στις 23 Μαρτίου του 2020 θα αποπληρώσει πλήρως το δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ και ότι εξετάζει την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου. Η κίνηση θεωρείται εντελώς φυσιολογική με δεδομένο ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης καθίστανται ολοένα και πιο ευνοϊκές για τις επιχειρήσεις που έχουν καλά αποτελέσματα και προοπτικές. Το ζητούμενο είναι αν ο ΟΠΑΠ θα επιδιώξει μια έκδοση αντίστοιχου μεγέθους με εκείνη που θα αποπληρώσει ή μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι μπροστά του έχει την καταβολή (έκτακτου) μερίσματος μέχρι 320 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμά του στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου ήταν 167 εκατ. ευρώ. Σίγουρα στο ταμείο του προστέθηκαν νέες ροές, αλλά δεν αποκλείεται να απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια για την καταβολή του υπέρογκου μερίσματος προς τους μετόχους του.

Οι 2 παγίδες για τις χωριστές δηλώσεις

Ανοιξε η ειδική εφαρμογή για όσα ζευγάρια θέλουν να υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις. Αν και το μέτρο των ξεχωριστών δηλώσεων ξεκίνησε πέρυσι και αρχικά είχε χαροποιήσει αρκετούς, ωστόσο γρήγορα ατόνησε, καθώς έκρυβε αρκετά παγίδες. Πρώτη παγίδα είναι ότι δεν μπορεί να καλύψει ο ένας το τεκμήριο του άλλου με επίκληση εισοδημάτων παλαιότερων ετών. Δεύτερη παγίδα, δεν μεταφέρονται οι αποδείξεις από τον έναν υπόχρεο στον άλλο, με κίνδυνο ο ένας από τους δύο να επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 22%. Σε κάθε περίπτωση, όσα ζευγάρια επιθυμούν να υποβάλουν ξεχωριστά δήλωση θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr.

Πρόταση από Duet για Forthnet

Πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των δανείων και των μετοχών της Forthnet έχει καταθέσει και η Duet Group στις εμπλεκόμενες τράπεζες Εθνική, Alpha και Πειραιώς. Πρόκειται για το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο, που προ ολίγων ημερών απέστειλε στους μετόχους της Praxia Bank και την ΤτΕ πρόταση για την εξαγορά της Praxia παρά τη συμφωνία της τελευταίας με τη Viva. Η κίνηση της Duet έρχεται πάντως σε μια περίοδο που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι σχετικές συμβάσεις με την Alter Ego φέρονται να οριστικοποιούνται με στόχο την υπογραφή τους στα μέσα Φεβρουαρίου. Η Duet Group «στην παρούσα φάση δεν εμφανίζεται να θέλει να διαταράξει τη συμφωνία Alter Ego – τραπεζών», εξηγούν τραπεζικές πηγές, επικαλούμενες το γεγονός πως η πρότασή της φέρεται να είναι σε παρόμοια επίπεδα, και όχι σημαντικά υψηλότερη ώστε να οδηγήσει σε ανατροπή. Να σημειωθεί, πάντως, πως η πλευρά της Duet χαρακτηρίζει την πρότασή της «δεσμευτική και ταχύτατα υλοποιήσιμη».

Τα σενάρια για το νέο stress test των ελληνικών τραπεζών

Aνάπτυξη 2,4% το 2020 και 2,5% το 2021 και το 2022 με βάση το βασικό σενάριο, αλλά και ύφεση 2,2% το 2020, 3,5% το 2021 και 0,4% το 2022 με βάση το δυσμενές, προβλέπουν οι μακροοικονομικές παραδοχές της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), βάσει των οποίων θα «στρεσαριστούν» οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των stress tests που θα γίνουν φέτος. Η προηγούμενη άσκηση πραγματοποιήθηκε το 2017 και το γεγονός ότι έγινε κάτω από δυσμενέστερες συνθήκες τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και το τραπεζικό σύστημα γενικότερα, δημιουργεί αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα των φετινών stress tests δεν θα κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή άσκηση. Ιδιαίτερη σημασία για τις τράπεζες έχουν οι παραδοχές για το real estate, που σε ό,τι αφορά τα οικιστικά ακίνητα το βασικό σενάριο προβλέπει άνοδο των τιμών 4,8% το 2020, 2,6% το 2021 και 2,2% το 2022, και το αρνητικό σενάριο πτώση 0,3% το 2020, 3,5% το 2021 και 2,1% το 2022. Για τα εμπορικά ακίνητα, το βασικό σενάριο προβλέπει άνοδο των τιμών 3% το 2020, 2,9% το 2021 και 2,8% το 2022 και το αρνητικό σενάριο πτώση 4,7% το 2020, 5% το 2021 και 1,3% το 2022. Η EBA αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα έως τις 31 Ιουλίου για τις 51 τράπεζες.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *