Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/06/19)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ο ΔΗΚΤΗΣ

Επενδυτές από 20 χώρες στο βιβλίο προσφορών της Πειραιώς

Πάνω από 20 χώρες συμμετείχαν στο βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς για την έκδοση του ομολόγου Tier ΙΙ ύψους 400 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε η τράπεζα. Η κατανομή ήταν κατά 40% από το Ηνωμένο Βασίλειο, 15% από τις ΗΠΑ, 15% από Γαλλία, 15% από Ελλάδα, ενώ ποσοστό γύρω στο 5% προήλθε από Ελβετία και άλλο τόσο από Ασία. Στη συναλλαγή συμμετείχαν μόνο θεσμικοί επενδυτές βάσει των όρων του προγράμματος EMTN, όπως asset managers, private banks, εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ είχε την υποστήριξη των βασικών μετόχων της τράπεζας (Paulson κ.λπ.). H συναλλαγή, η πρώτη παρόμοια που υλοποίησε ελληνική τράπεζα ύστερα από 11 χρόνια αποχής από τις αγορές, αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στη συμφωνία στην οποία κατέληξε η διοίκηση της τράπεζας με το σουηδικό όμιλο Intrum για την ανάθεση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 26 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα έχει σημαντικά θετική επίπτωση τόσο στην κερδοφορία όσο και στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας, ενισχύοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 80 μονάδες βάσης –με την ολοκλήρωσής της– ενώ σε σενάριο επιτεύξιμης υπεραπόδοσης 10% έναντι των στόχων μείωσης των NPEs της επόμενης τριετίας, η θετική επίπτωση στον δείκτη CET1 μπορεί να προσεγγίσει τις 100 μονάδες βάσης. Η καθαρή παρούσα αξία της συνολικής επίπτωσης για την τράπεζα, για περίοδο δέκα ετών που είναι η αρχική διάρκεια της σύμβασης, υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ και δεν περιλαμβάνει καμία επιτάχυνση στην υλοποίηση του πλάνου μείωσης των NPEs που έχει η τράπεζα.

Σαν έτοιμη από καιρό για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου εμφανίσθηκε η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τεχνολογιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ). Η παρουσίαση του συντελεσθέντος «έργου» του υπουργείου έγινε την περασμένη εβδομάδα και είχε χαρακτήρα έντονης προετοιμασίας από καιρό. Και αυτό, γιατί δεν δημιουργούνται μέσα σε δυο-τρεις εβδομάδες βίντεο και έντυπα (leaflets) που διαφημίζουν το παραγόμενο «έργο».

Αυτές οι παραγωγές χρειάζονται επαρκή χρόνο προετοιμασίας και γι’ αυτό εικάζεται ότι στο υπουργείο ήταν προετοιμασμένοι από καιρό για καλοκαιρινές βουλευτικές εκλογές. Επί της ουσίας, το παραγόμενο «έργο» του υπουργείου δεν είναι τίποτε άλλο από μια συρραφή δημιουργίας μηχανισμών διορισμού ημετέρων (π.χ. ΕΛΔΟ), οικειοποιήσης έργου τρίτων (π.χ. δορυφόροι του Arabsat στο Διάστημα) και αμφιλεγόμενων έργων πληροφορικής επί χάρτου.

Στην ατζέντα του EWG η Ελλάδα

Θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα στην ατζέντα του Euroworking Group της 1ης Ιουλίου (ενόψει του Eurogroup της 8ης Ιουλίου), αλλά ασφαλώς δεν περιμένουν οι εταίροι μας να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Ως γνωστόν, στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνονται καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και εκφράζονται ανησυχίες για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μετά τις παροχές της κυβέρνησης. Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ποιος και τι να απαντήσει σε όλα αυτά; Η μόνη εξέλιξη που πιθανολογείται έως τότε είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την 1η Ιουλίου. Ισως γιατί ο αρμόδιος (Δ. Λιάκος) δεν είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Ο Στουρνάρας ως βολικός εχθρός

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει φανατικούς φίλους και εμμονικούς εχθρούς. Τόσο εμμονικούς, που υποστήριξαν πως αυτός έβαλε λόγια στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη Τετάρτη και αναφέρθηκε στην παραποίηση των στατιστικών στοιχείων από την τότε κυβέρνηση την περίοδο 2004-2009. Λες και ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Γιούνκερ είχε κάνει τέτοιες αναφορές από το 2010 που αποκαλύφθηκε η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Στη δεύτερη κατηγορία των εχθρών του κ. Στουρνάρα ανήκουν και τα κυβερνητικά στελέχη, προφανώς επειδή δεν υιοθετεί τους υπολογισμούς της κυβέρνησης για τα υπερπλεονάσματα που επιτρέπουν προεκλογικές παροχές. Ο πρωθυπουργός είπε πως ούτε φοιτητής της ΑΣΟΕΕ δεν κάνει τους υπολογισμούς Στουρνάρα. Η αλήθεια είναι πως αυτούς τους υπολογισμούς δεν τους κάνει ο Στουρνάρας αυτοπροσώπως. Τους κάνει το Τμήμα Οικονομικών Μελετών, διευθύντρια του οποίου είναι η κ. Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον, σύζυγος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και μία από τους καλύτερους οικονομέτρες της Ελλάδας.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *