Ο μεγαλύτερος «ηλιακός φούρνος» είναι στο Odeillo στα Ανατολικά Πυρηναία

Το Solar Furnance, σε ακριβή μετάφραση «ηλιακός φούρνος», είναι μια ιδιαίτερη κατασκευή, που χρησιμοποιείται για τη…
συγκέντρωση της ηλιακής ενέργειας και την παραγωγή υψηλής θερμοκρασίας, για βιομηχανικούς λόγους.

Τα κοίλα κάτοπτρα ή αλλιώς ηλιοστάτες συγκεντρώνουν το φως της ηλιακής ακτινοβολίας σε ένα κομβικό σημείο. Η θερμοκρασία στο σημείο εστίασης μπορεί να φτάσει τους 3.500 ° C και η θερμότητα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για την τήξη του χάλυβα ή για τη δημιουργία καυσίμου υδρογόνου ή νανοϋλικών.

Ο μεγαλύτερος «ηλιακός φούρνος» έχε κατασκευαστεί στο Odeillo στα Ανατολικά Πυρηναία στη Γαλλία και άνοιξε το 1970. Διαθέτει μια σειρά από επίπεδα κάτοπτρα, που συγκεντρώνουν το φως του ήλιου, αντανακλώντας το σε ένα μεγαλύτερο κυρτό καθρέφτη.

Η αρχαία ελληνική / λατινική ονομασία heliocaminus σημαίνει κυριολεκτικά «ηλιακός φούρνος» και αναφέρεται σε ένα θερμοκήπιο που περικλείεται από γυαλί και έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώνει μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Καρχηδονιακού Πολέμου ( 218-202 π.Χ.) , λέγεται ότι ο Έλληνας επιστήμονας Αρχιμήδης είχε απωθήσει την επίθεση ρωμαϊκών πλοίων, βάζοντας τους φωτιά με ένα «πυρωμένο γυαλί», που θα μπορούσε να είναι μια σειρά από καθρέπτες.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *