Ο Ν.Κοτζιάς τελειώνει την εποχή των Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών-“yesman”: “Τέλος στην Ελλάδα της φάπας”

48Τέλος στην εποχή των υπουργών Εξωτερικών-“yesman” βάζει ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική συνέντευξή του. «Τηρώντας τους κανόνες της, βεβαίως, έχουμε κι εμείς δικαίωμα να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με οποιαδήποτε τρίτη χώρα, αν αυτό συμφέρει την πατρίδα μας. Δε θα σηκώνουμε το χέρι σαν μαθητές που ζητούν άδεια…» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η Τουρκία «μια ΝΑΤΟϊκή χώρα που όμως δεν εφάρμοσε τις κυρώσεις στη Ρωσία είναι η μόνη κερδισμένη ως τώρα. Και δε μιλάει κανείς γι αυτό. Εμείς, δηλαδή, θα τρώμε μόνο “φάπες”; Κάποιοι νόμιζαν ότι η Ελλάδα της φάπας των τελευταίων πέντε ετών έπρεπε να συνεχίσει να είναι της φάπας. Ε, δεν είμαστε!».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Τόνισε ότι έχει εισηγηθεί τη σύσταση επιτροπής σοφών για το θέμα και υπογράμμισε ότι «στο δεύτερο μνημόνιο έγινε ένα βασικό λάθος; Μια υποχώρηση; Πείτε το όπως θέλετε. Προβλέπει ότι τα λεφτά που παίρνουμε ως χρέος δεν συμψηφίζονται με παλιότερα χρέη. Αυτό είναι λάθος».

«Αν δεν αναγνώριζαν (σ.σ. το χρέος οι Γερμανοί), δεν θα μας ζητούσαν να υπάρχει αυτή η ειδική ρήτρα περί μη συμψηφισμού» πρόσθεσε ο υπουργός.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κοτζιά-Κλίμκιν

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχε νωρίτερα την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν.

Ο κ. Κοτζιάς ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή, καθώς και για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

Για μια ακόμη φορά, ο κ. Κοτζιάς έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας των ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, ζητώντας από τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών να επιδείξει το μέγιστο ενδιαφέρον για την κατάσταση και την προστασία τους.

Με τη σειρά του, ο Π.Κλίμκιν διαβεβαίωσε τον έλληνα ομόλογό του, ότι η ουκρανική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των ελληνικής καταγωγής ουκρανών πολιτών στη Μαριούπολη.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *