Ο Ν.Τραμπ ανακοίνωσε αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία – Στο έλεος της Τουρκίας η Μάνπιτζ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε από το Οχάιο την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

«Φεύγουμε πολύ σύντομα από τη Συρία. Αφήνουμε τους άλλους να αναλάβουν, τώρα», δήλωσε, εννοώντας τις τουρκικές δυνάμεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους και την ανάγκη υπεράσπισης των αμερικανικών συνόρων από άλλες απειλές.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στις δαπάνες των ΗΠΑ στη Συρία, αλλά και για τις στρατιωτικές προόδους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή και την μείωση της ανάγκης για ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στη χώρα που ανήκουμε, όπου θέλουμε να είμαστε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, δικαιολογώντας την απόφαση για αποχώρηση.

Στη Συρία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, βρίσκονται περίπου 2.000 στρατεύματα, τα οποία θα αρχίσουν να αποσύρονται άμεσα.

Είναι άγνωστος ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτικών που αυτήν τη στιγμή είναι εγκατεστημένοι στο Manbij και θα αφήσουν την πόλη στο έλεος των Τούρκων.

Όταν ο πρώην υπουργός των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είχε προ μηνών επισκεφθεί τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, συζήτησε την υπόθεση Manbij. Η κουβέντα κράτησε δυόμισι ώρες και για πρώτη φορά στην ιστορία της αμερικανικής διπλωματίας το σύστημα Ερντογάν είχε αποκλείσει τη δυνατότητα να παρίσταται ειδικός μεταφραστής στα αγγλικά.

Το γιατί ο Ρεξ Τίλερσον δέχθηκε την τουρκική απαίτηση αποτελεί και θα αποτελέσει μυστήριο. Η συνομιλία Τίλερσον – Ερντογάν μεταφραζόταν από τα ελάχιστα αγγλικά τα οποία γνωρίζει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επίσης παρίστατο στη συνάντηση αυτή.

Συναποφασίστηκε ένας οδικός χάρτης, ο οποίος προέβλεπε μερική αποχώρηση των Αμερικανών και συνδιαχείριση της πόλης με τους Τούρκους.Οι Αμερικανοί θα αναλάβουν την υποχρέωση να πείσουν τους Κούρδους να αποσύρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους, ώστε Αμερικανοί και Τούρκοι να ελέγχουν τον θύλακα.

Η συμφωνία αυτή θα εφαρμοστεί τώρα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *