Ο ξηρός καρπός που «βάζει φρένο» στο Αλτσχάιμερ

5Οι ξηροί καρποί είναι το ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά και απαραίτητες βιταμίνες.

Δεκάδες μελέτες έχουν εστιάσει στην πιθανή συμβολή συγκεκριμένων ξηρών καρπών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο και τα καρδιαγγειακά. Μία ακόμη έρχεται να προστεθεί στην πλούσια διεθνή βιβλιογραφία που αφορά στο θέμα αυτό, αυτή τη φορά με επίκεντρο τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Αναπτυξιακών Διαταραχών (IBR) της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα καρύδια αποτελούν σημαντικό διατροφικό όπλο που καθυστερεί την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ.
Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια έδειξαν ότι ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός ενισχύει την ικανότητα απομνημόνευσης, βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες και καταπραΰνει τις βιολογικές εκδηλώσεις του στρες.
Η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε ως δείγμα στις δοκιμές αντιστοιχεί σε 30-45 γραμμάρια για τον άνθρωπο (ημερήσια κατανάλωση).
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Abha Chauhan, η οποία ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας, τα ευρήματα της νέας μελέτης συμπληρώνουν τα αποτελέσματα παλαιότερων δοκιμών, οι οποίες είχαν καταδείξει ότι το εκχύλισμα από το καρύδι έχει προστατευτική δράση από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλεί το βήτα αμυλοειδές, πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν τον εγκέφαλο, όπως τα Ω-3 λιπαρά οξέα. Παράλληλα, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες εξουδετερώνουν την επίδραση της φλεγμονής και του στρες στο σώμα. Σύμφωνα με την Chauhan, τα καρύδια κατέχουν τη δεύτερη θέση –μετά τα βατόμουρα– στη λίστα των 1.100 τροφίμων με την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση.

ΠΗΓΗ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *